Search

Savino Zaba «Ο Ιταλός τηλεοπτικός & ραδιοφωνικός αστέρας που κατακτά την Ελλάδα»

Συναντήσαμε τον γνωστό Ιταλό παρουσιαστή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης Savino Zaba στα στούντιο της RAI.Προσηνής, απλός και χαμογελαστός με τα υπέροχα Ελληνικά του, μας μίλησε για την πορεία του αλλά και για την αγάπη του για την Ελλάδα…

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για το ραδιόφωνο;

Από παιδί ήμουν πάντα ερωτευμένος με τη μουσική, το μικρόφωνο και με το ραδιόφωνο γενικότερα. Άρχισα την καριέρα μου στο ραδιόφωνο σε ηλικία 15 χρόνων σε ένα μικρό ραδιόφωνο της Cerignola, τον τόπο καταγωγής μου, στην Απουλία. Από τότε και μετά εργάστηκα στα πιο σημαντικά ιταλικά ραδιόφωνα στο Radionorba, RDS, Capital Radio, RTL 102,5, και μέχρι σήμερα στο Radio2 Rai.

Στην Ιταλία παρουσιάζετε στο δεύτερο κανάλι του δημόσιου ραδιοφώνου Radio Rai 2 μια εκπομπή – show που ονομάζεται «Οttovolante». Ποιο είναι το περιεχόμενο της εκπομπής αυτής;

«Οttovolante» είναι μια πρωτότυπη εκπομπή – show μεταξύ μουσικής και κωμωδίας. Είναι η πιο σημαντική ραδιοφωνική πρόταση μιας νέας κωμικής εκπομπής που βγαίνει στον αέρα από τα θρυλικά στούντιο της οδού Asiago 10 της Ρώμης. Σε αυτά τα στούντιο γεννήθηκε το ιταλικό ραδιόφωνο και οι πιο δημοφιλείς εκπομπές του. Σε κάθε επεισόδιο συμμετέχουν 4-5 κωμικοί και ένας φιλοξενούμενος από το μουσικό στερέωμα. Δημιουργείται μια υπέροχη ατμόσφαιρα στο στούντιο, διότι υπάρχει ένα ακροατήριο περίπου 150 ατόμων, το οποίο και συμμετέχει ενεργά στην εκπομπή.

Τι αντιπροσωπεύει η τηλεόραση για εσάς;

Μου αρέσει όταν παρουσιάζω ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα να εκφράζω τον εαυτό μου, αξιοποιώντας εκτός από την φωνή μου και την εν γένει παρουσία μου. Μέχρι τώρα είχα την τύχη να παρουσιάσω τηλεοπτικά λίγες εκπομπές που μου άρεσαν πάρα πολύ και με εκπροσωπούσαν ιδιαίτερα.

Η τηλεόραση είναι το ισχυρότερο μέσο επικοινωνίας, αν και ο χώρος του διαδυκτίου αρχίζει και αποκτά μεγάλη μερίδα της εικόνας. Μπαίνει στα σπίτια μας και για μια στιγμή ως παρουσιαστής είσαι εκεί, μαζί με τους τηλεθεατές για να μοιραστείς ιστορίες, πραγματικά περιστατικά, κομμάτια της ζωής των τηλεθεατών. Είναι κρίμα που σήμερα βλέπουμε προγράμματα κακής ποιότητας. Θεωρώ ότι όταν κάνεις τηλεόραση είναι σαν να οδηγείς ένα δυνατό αυτοκίνητο. Είναι ένα μέσο επικίνδυνο που πρέπει να το οδηγείς σωστά και να έχεις πλήρως τον έλεγχο, αλλιώς είσαι αμέσως εκτός δρόμου..

Η όμορφη φωνή σας, είναι ένα θείο δώρο. Πόσο σας βοήθησε στην καριέρα σας;

Όλα ξεκίνησαν στα 15 μου χρόνια γιατί είχα «μεγάλη φωνή» (γέλια), αλλά δεν αρκεί για να έχεις τύχη. Η φωνή ενός ραδιοφωνικού παραγωγού πρέπει να είναι ωραία, εκφραστική και αναγνωρίσιμη, αλλά πρέπει πάνω απ ‘όλα να μυεί τους ακροατές και τους τηλεθεατές σε πράγματα ενδιαφέροντα και ουσιώδη.

Ραδιοφωνικός παραγωγός, τηλεοπτικός παρουσιαστής, αλλά και τραγουδιστής…πως αναδύθηκε αυτό το ταλέντό σας;

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θεωρώ τον εαυτό μου τραγουδιστή. Ίσως είμαι καλλίφωνος και μου αρέσει να ερμηνεύω με ένα δικό μου τρόπο τα τραγούδια. Ποτέ δεν σπούδασα τραγούδι, αλλά ψιλοτραγουδώ από παιδί, κυρίως στο μπάνιο (γέλια).

Στο τελευταίο ταξίδι σας στην Αθήνα τραγουδήσατε ντουέτο με το δημοφιλές ελληνικό συγκρότημα τους Onirama. Πως έγινε αυτό το συναπάντημα επί σκηνής;

Πέρυσι ήρθα στην Αθήνα για να πάρω συνέντευξη από τους Onirama. Ήμουν με όλους τους συντελεστές της μουσικής εκπομπής ‘Music@’ που παρουσίαζα στη Raiuno. Η συνεργασία μας ξεκίνησε τυχαία: κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας αρχίσαμε να τραγουδάμε κάποια δημοφιλή ιταλικά τραγούδια και το βράδυ στο show των Onirama, τα παιδιά του συγκροτήματος με κάλεσαν ξαφνικά στη σκηνή…κι έτσι τραγουδήσαμε ντουέτο. Έπειτα από πέντε μήνες επαναλάβαμε το διασκεδαστικό πείραμα σε μια συναυλία της Amita Motion στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, μπροστά σε 50.000 άτομα. Οι Onirama είναι πραγματικά αξιολάτρευτοι.

Στην Ελλάδα, είστε αρκετά διάσημος. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;Δεν θα έλεγα ότι είμαι διάσημος, απλά ιδιαίτερα αγαπητός. Αυτό το καλοκαίρι θα έρθω στην Αθήνα και σε κάποια νησιά για να συμμετάσχω σε μουσικές εκδηλώσεις. Δεν μπορώ να περιμένω, αγαπώ τον ελληνικό λαό και την διασκέδασή του.

Από την ιστοσελίδα σας μάθαμε ότι είστε οπαδός της Juventus. Ποια είναι η ομάδα από το ελληνικό πρωτάθλημα που σας αρέσει περισσότερο;

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως τις ομάδες που αγωνίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είμαι οπαδός κάποιας συγκεκριμένης ομάδας στην Ελλάδα, αλλά ανάμεσα στα πολύτιμα δώρα μου, έχω τη φανέλα του παίκτη του Ολυμπιακού, Enzo Maresca.

Θα παίρνατε μέρος σε ένα reality show;

Ποτέ μην λες ποτέ, αλλά είναι σίγουρα η τηλεοπτική εκπομπή που με έλκει λιγότερο. Δεν είμαι λάτρης των εκπομπών που προβάλουν την ιδιωτική ζωή των ατόμων. Επίσης δεν υπάρχει κάτι απόλυτα αληθινό σε αυτές τις εκπομπές και θεωρώ, ότι οι παίκτες καθοδηγούνται με μαεστρία.

Τι σημαίνει αγάπη, φιλία, αλήθεια για εσάς;

Μια αγάπη, λίγοι φίλοι, αλλά αληθινοί. Αυτό είναι το αλάτι της ζωής.

Ο Francois de La Rochefoucauld, Γάλλος συγγραφέας και στοχαστής, υποστήριζε ότι: «Υπάρχει τόσο ευγλωττία στον τόνο της φωνής, στην έκφραση των ματιών και στην όψη ενός προσώπου από ό,τι υπάρχει στην επιλογή των λέξεων». Πόσο σημαντική είναι για εσάς η εξωστρέφεια;

Όπως είπα και πριν, είναι σημαντικό να έχουμε μια όμορφη φωνή, να τοποθετούμε σωστά τις λέξεις, να έχουμε ένα ωραίο χαμόγελο, ένα εκφραστικό βλέμμα κ.λπ. Όλα αυτά μπορούν να σβήσουν σε 5 λεπτά, αν δεν υποστηρίζονται από μια ισχυρή προσωπικότητα, από μια σπουδαία κουλτούρα και από μια έντιμη πνευματική καλλιέργεια.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας;

Θα συνεχίσω να παρουσιάζω την εκπομπή «Ottovolante» στη Rai2 και πολλές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Επίσης τελειώνω ένα βιβλίο μου με ιστορίες για τη δική μου Απουλία και ελπίζω να κυκλοφορήσει μέσα στο φθινόπωρο. Σύντομα θα ξεκινήσω μια στήλη, ένθετο της φημισμένης εκπομπής στη RAI1 “Unomattina Estate” για το παγκόσμιο κύπελλο.

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη & το Giorgio Mammoliti.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close