Search

Αλλεργίες και πρόληψη

Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων εμφανίζει συμπτώματα αλλεργιών, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στις δυτικές κοινωνίες.

Η αύξηση μάλιστα σε ορισμένες αλλεργικές παθήσεις έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και προκύπτουν ερωτήματα, όπως αν οι αλλεργίες οφείλονται στα γονίδια ή αν το περιβάλλον ευθύνεται γι’ αυτές. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η κληρονομικότητα δεν είναι αυτή που καθορίζει αποκλειστικά την εκδήλωση ή όχι μιας αλλεργίας. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν, ότι συγκεκριμένα είδη φυτών σε κάποιες περιοχές σε συνδυασμό μάλιστα με την εποχή της γυρεοφορίας τους ευθύνονται για την εμφάνιση αλλεργιών. Επιπλέον κάποια εισαγόμενα είδη φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται για καλλωπιστικούς λόγους, είναι δυνατόν να τροποποιήσουν τη χλωρίδα μίας περιοχής και να προκαλέσουν αλλεργικά προβλήματα σε κάποιες ευπαθείς ομάδες. Τα αλλεργικά συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως με αναπνευστικά προβλήματα τα οποία στις πόλεις είναι δυνατόν να προκαλέσει και η εκπομπή καυσαερίων, τα κλιματιστικά και η οικιακή σκόνη.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι επιστήμονες που υποστηρίζουν, ότι επειδή ο σύγχρονος άνθρωπος ζει και δραστηριοποιείται σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και η επαφή του με τη φύση και κατά συνέπεια τα βακτήρια και τα μικρόβια είναι ελάχιστη, τότε το ανοσοποιητικό του σύστημα αδυνατεί. Κάποιες μελέτες αποδεικνύουν ότι παιδιά τα οποία μεγαλώνουν σε αγροτικές οικογένειες εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό αλλεργίες και άσθμα καθώς έρχονται σε άμεση και τακτική επαφή με μικρόβια, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να αναπτύσσει πιο ισχυρά αντισώματα. Επίσης ο μητρικός θηλασμός μπορεί να αποδειχτεί ασπίδα για την προστασία του βρέφους από μελλοντικές αλλεργίες.

Στη χώρα μας οι περισσότερες αλλεργίες προέρχονται κυρίως από τη γύρη φυτών όπως η ελιά, το περδικάκι, το κυπαρίσσι, η λεύκα κ.ά.

Μικρές συμβουλές για να αποφεύγονται οι αλλεργίες

  • Κατά την επίσκεψη στη φύση να αποφεύγονται περιοχές που ευδοκιμούν φυτά τα οποία προκαλούν αλλεργίες, κυρίως σε παραλίμνιες ή παραποτάμιες περιοχές.
  • Να περιορίζεται το τρέξιμο και η άσκηση στη φύση κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες από τα άτομα που εκδηλώνουν αλλεργίες.
  • Η ενασχόληση με τα φυτά του κήπου να γίνεται από άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει κάποια αλλεργία σε αυτά.
  • Τα ρούχα να αερίζονται κυρίως σε ώρες απογευματινές που δεν αιωρείται στον αέρα η γύρη των φυτών.
  • Συχνός καθαρισμός των κλιματιστικών.
  • Αποφυγή έντονων αρωμάτων, διότι πυροδοτούν τις αλλεργίες.
  • Χρήση γυαλιών ηλίου, κράνους από τους μοτοσικλετιστές, μάσκας από τους ευπαθείς και οδήγηση των αυτοκινήτων με κλειστά τζάμια για να περιορίζεται η είσοδος της γύρης μέσα σε αυτά.

Από τη Μαρία Καραγιάννη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close