Τα μυστικά των φακών επαφής Τα μυστικά των φακών επαφής
Τα όμορφα μάτια δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Αναρωτηθήκατε, αν με τα γυαλιά οράσεως χάνεται πόντους από το σαγηνευτικό σας βλέμμα; Τότε, δοκιμάσετε ένα ζευγάρι... Τα μυστικά των φακών επαφής

Τα όμορφα μάτια δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Αναρωτηθήκατε, αν με τα γυαλιά οράσεως χάνεται πόντους από το σαγηνευτικό σας βλέμμα; Τότε, δοκιμάσετε ένα ζευγάρι φακών επαφής και αλλάξτε άρδην την αισθητική των ματιών σας, αρκεί να τους χρησιμοποιείτε με το σωστό τρόπο.

Οι φακοί επαφής είναι απαραίτητοι για όποιον πάσχει από μυωπία ή δεν ανέχεται τα γυαλιά οράσεως. Πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη φροντίδα. Με τα πρώτα σημάδια κοκκινίλας, ερεθισμού ή ακόμα και απλών ενοχλήσεων στα μάτια, πρέπει να αφαιρούνται αμέσως ή να διακόπτεται η χρήση τους για κάποιο διάστημα, μας ενημερώνει ο Οφθαλμίατρος Δημήτρης Μιλτσακάκης, Επιμελητής Α’ και Υπεύθυνος του τμήματος Κερατοειδούς – Μεταμοσχεύσεων, της Κρατικής Οφθαλμολογικής Κλινικής, του Π.Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς».

Οι φακοί επαφής μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ερεθισμούς που οφείλονται σε ελλιπή καθημερινή φροντίδα, στη χρήση φθαρμένων φακών ή στη χρήση τους πέρα από το συνιστώμενο διάστημα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει, όταν δεν ακολουθούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής στη χρήση και τον καθαρισμό τους, είναι οι μολυσματικές κερατίτιδες από βακτήρια και μύκητες. Οι κερατίτιδες αυτές, όταν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα από τον οφθαλμίατρο, μπορούν να αποβούν μοιραίες για την όραση και την ακεραιότητα του ματιού.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να έχετε στο μυαλό σας πρακτικούς κανόνες πρόληψης:

 • Πριν κάνετε χρήση φακών επαφής για πρώτη φορά, επιλέγετε, προσεκτικά, με τη βοήθεια ενός ειδικού τον κατάλληλο τύπο για τα μάτια σας, με βάση την ανοχή τους στους φακούς επαφής.
 • Απαιτούν επιμελή και σχολαστική φροντίδα (καθαρισμό-απολύμανση) που δεν πρέπει ποτέ να αμελείτε.
 • Πριν φορέσετε τους φακούς, να πλένετε και να σκουπίζετε καλά τα χέρια σας.
 • Μην διατηρείτε ποτέ φακούς επαφής σε φυσιολογικό ορό, παρά μόνο στα ειδικά απολυμαντικά υγρά.
 • Για ξέπλυμα των φακών ή της θήκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο φυσιολογικός ορρός σε αμπούλες μιας χρήσης χωρίς συντηρητικά ή σε μπουκάλι με καπάκι που βιδώνει, πολλαπλών χρήσεων με συντηρητικά. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τις συσκευασίες φυσιολογικού ορρού που προορίζονται για ενδοφλέβια χρήση και γράφουν επάνω ‘single use’.
 • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ νερό της βρύσης για ξέπλυμα των φακών ή της θήκης τους.
 • Σε οποιοδήποτε πρόβλημα του ματιού (κοκκίνισμα, μείωση της όρασης, πόνο, έκκριμα), αφαιρείτε πάντα τους φακούς σας και επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο, εάν το πρόβλημα επιμένει.
 • Τηρείτε ευλαβικά τις οδηγίες και τον χρόνο χρήσης των φακών συχνής αντικατάστασης.
 • Μην φοράτε φακούς επαφής τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, περιορίζουν την φυσιολογική αναπνοή του κερατοειδούς και αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα σοβαρής μόλυνσης.
 • Εάν είναι δυνατόν, αποφεύγετε τα ξηρά μέρη, παρατεταμένη διαμονή σε χώρους με κλιματιστικό ή τα μέρη με πολύ καπνό που συμβάλλουν στην πρόκληση του φαινομένου του ξηρού ματιού
 • Φοράτε πρώτα τους φακούς και έπειτα μακιγιαριστείτε.
 • Είναι καλό να εφυγραίνετε τους φακούς επαφής, όταν τους φοράτε με σταγόνες τεχνητών δακρύων, χωρίς συντηρητικά
 • Πριν προβείτε στην αγορά και στη χρήση φακών επαφής, πρέπει να εξεταστείτε από οφθαλμίατρο για να διαπιστώσει εάν μπορείτε να τους φορέστε. Άτομα με χρόνιες επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδα, ξηροφθαλμία δεν είναι κατάλληλοι χρήστες για φακούς επαφής.

Είναι προτιμότερο να φοράτε φακούς συχνής αντικατάστασης (ημερήσιοι, εβδομαδιαίοι, μηνιαίοι), γιατί μειώνεται το ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων του ματιού.

Προσοχή: Μην φοράτε φακούς επαφής, όταν κολυμπάτε σε πισίνα ή στη θάλασσα. Επίσης όταν κάνετε μπάνιο στο σπίτι, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μολύνσεων.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα των φακών επαφής;

Πλεονεκτήματα:

 • Καλύτερη όραση σε σύγκριση με τα γυαλιά σας, γιατί ο φακός επαφής κινείται μαζί με το μάτι σας και πάντοτε στο σωστό κέντρο και γιατί έχετε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, ενώ στα γυαλιά περιορίζεται από το μέγεθος του σκελετού.
 • Αναδεικνύουν το φυσικό σας βλέμμα και το σωστό μέγεθος των ματιών σας.
 • Είναι κατάλληλοι για σπορ ή άλλες ασχολίες στις οποίες σας εμποδίζουν τα γυαλιά σας.

Μειονεκτήματα:

 • Απαιτούν την προσοχή σας και σωστό καθαρισμό.
 • Όταν δεν τηρούνται οι σωστές οδηγίες καθαρισμού, μπορεί να δημιουργηθούν μολύνσεις, όπως επιπεφυκίτιδες κ.ά.
 • Χρειάζεται να τους συνηθίσετε. Για τους νέους χρήστες μια εβδομάδα είναι αρκετή για να συνηθίσουν τους μαλακούς φακούς. Όσον αφορά τους ημίσκληρους χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προσαρμογής.
 • Ορισμένοι φακοί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία των ματιών σας στον ήλιο.

Από τη Μαρία Καραγιάννη

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: