Search

Πόσες απορρίψεις αντέχετε;

“Είσαι καλό παιδί, αλλά δεν σε βλέπω ερωτικά.”, “Δεν είμαι σε φάση να κάνω σχέση.”,“Είμαι κολλημένος με την πρώην μου.”, “Έχω σχέση”, “Σου αξίζει κάποιος καλύτερος”; Μήπως όλες αυτές οι σύντομες φράσεις είναι δικαιολογίες που σημαίνουν το ίδιο πράγμα; “Ερωτική απόρριψη”;

Γιατί μας απορρίπτουν;

Αν καταγράψει κανείς όλους τους λόγοαυς μιας ερωτικής απόρριψης, τότε διακρίνει ότι σε κάθε φάση της γνωριμίας με έναν εν δυνάμει ερωτικό σύντροφο, οι λόγοι είναι διαφορετικοί . Αυτή η διαφοροποίηση έχει να κάνει με το πόσο καλά γνωρίζουμε τον άλλο. Γιατί όμως μπορεί να μας απορρίψουν; Ιδού λοιπόν οι λόγοι, όπως μας τους αναφέρει η Δρ. Μαρίνα Μαυροφείδη, Ψυχολόγος του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

Η εξωτερική εμφάνιση, η ηλικία, η συμπεριφορά μας, το επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, οι συνθήκες ζωής του άλλου που δεν ευνοούν την εξέλιξη της σχέσης, π.χ. διαφορετικός τόπος διαμονής, οικογενειακά προβλήματα, η ασυμφωνία ως προς την ταυτότητα της σχέσης (συναισθηματική, ευκαιριακή, φιλική), οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, η ασυμφωνία σεξουαλικών συνηθειών που συνοδεύονται από αδυναμία αμοιβαίων συμβιβασμών, τα ελαττώματα στην προσωπικότητά μας, τα διαφορετικά ενδιαφέροντα για τις αξίες, προτεραιότητες και τους στόχους της ζωής μας, η ρουτίνα, η φοβία απόλυτης δέσμευσης (συμβίωση, αρραβώνας, γάμος, απόκτηση παιδιών), η αδυναμία συντονισμού των παλιών και καινούριων ρόλων (μητέρα, σύζυγος), η ανάμειξη άλλων ατόμων στη ζωή του ζευγαριού (γονείς, παιδιά), τρίτο άτομο.

Πώς αντιδρούμε στην απόρριψη;

Αισιόδοξη αντιμετώπιση: Κάποιοι άνθρωποι ξεπερνούν εύκολα την ερωτική απόρριψη. Aποδέχονται την κατάσταση χωρίς παραπάνω συλλογισμούς, γιατί και πώς. Δεν έχουν φόβο να επαναπροσεγγίσουν το ίδιο ή άλλο άτομο.

Απαισιόδοξη αντιμετώπιση: Πολλοί απογοητεύονται και πέφτουν σε κατάθλιψη. Λυπούνται και κατηγορούν τον εαυτό τους που δεν είναι αρκετά ελκυστικοί και ικανοί να τραβήξουν το ενδιαφέρον κάποιου. Θυμώνουν με όλους όσους ανήκουν στο ίδιο φύλο με αυτόν που τους απέρριψε. Γίνονται καχύποπτοι και κλείνονται ολοένα στον εαυτό τους, αμυνόμενοι σε μία μελλοντική απόρριψη. Παραιτούνται από το παιχνίδι και ασχολούνται εντονότερα με άλλες δραστηριότητες, όπως με τη δουλειά τους, τις παρέες, τα χόμπι, κ.ά. Ενδέχεται ακόμα να ακυρώσουν ένα ερωτικό ραντεβού, προκειμένου να ασχοληθούν με τα παραπάνω.

Αδρανής αντιμετώπιση: Αποδεχόμαστε την ήττα μας, αλλά δεν μας πιάνει απελπισία. Δεν προσεγγίζουμε, αλλά είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, τύπου “ό,τι ήθελε προκύψει”. Σ’ αυτήν την περίπτωση η ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας γίνεται εντονότερη.

Εκδικητική αντιμετώπιση: Σε μια ακραία μορφή, η απογοήτευση και ο θυμός των επαναλαμβανόμενων απορρίψεων οδηγεί στην αντεπίθεση. Φράσεις θυμού όπως “όλες οι γυναίκες είναι ίδιες” ή “όλοι οι άντρες είναι ίδιοι” ακούγονται συχνά. Κάποιοι άνθρωποι φέρονται σαν να επιθυμούν να καταστρέψουν όλους εκείνους που τους προσεγγίζουν ερωτικά, απορρίπτοντας τους, αφού τους έχουν τυραννήσει λίγο, έτσι όπως είχε συμβεί και στους ίδιους. Πολλές φορές, αυτό γίνεται ασυνείδητα.

Πού κάνουμε λάθος;

“Όσοι με απέρριψαν μέχρι τώρα είχαν τους ίδιους λόγους.” Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, το τι θεωρείται μειονέκτημα για τον ένα μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα, ή απλά να είναι αδιάφορο για τον άλλο.
Όταν υποκριθούμε ότι είμαστε κάποιες άλλες, π.χ. μία femme fatale. Αργά ή γρήγορα, θα δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό ή θα ανακαλύψουμε ότι είμαστε αρεστοί για τον ρόλο που παίζουμε και όχι για αυτό που είμαστε. Πώς μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να μας σέβονται, αν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας;

Θέτουμε πολύ υψηλούς στόχους με αποτέλεσμα να ψάχνουμε κάτι άπιαστο.

“Αφού δεν έχω βρει μέχρι τώρα τον ιδανικό, ας ρίξω τα στάνταρ μου.” Κάποιοι ρίχνουν τόσο πολύ τις προσδοκίες και προτιμήσεις τους, ώστε φτάνουν στο σημείο να κυνηγούν τους πλέον ακατάλληλους συντρόφους. Πώς είναι δυνατόν να συντονιστούν δύο άνθρωποι που δεν συναντιούνται πουθενά; Μερικές φορές μάλιστα, προσπαθώντας να συμβιβαστούν με ακατάλληλους ανθρώπους, έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να τους αλλάξουν, έτσι ώστε να τους φέρουν στα μέτρα τους. Όταν, όμως, αυτός ο άνθρωπος το ανακαλύψει, θα προσβληθεί και θα αποχωρήσει.

“Συνεχώς με απορρίπτουν.” Ας μη ξεχνάμε, ότι απορρίπτουμε κι εμείς με την σειρά μας.
Ενθουσιαζόμαστε πολύ εύκολα και γρήγορα. Εξιδανικεύουμε πρόσωπα και καταστάσεις με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε πότε και από πού μας ήρθε η απόρριψη και το φέρουμε βαρέως.

Πιστεύουμε ότι ταιριάζουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε μία καλή σχέση με ένα μόνο άτομο στον πλανήτη.. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και μοναδικοί και μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι εξίσου καλής ποιότητας.

Κάτι τρέχει μ’ εμάς εφόσον όλοι στον άμεσο κοινωνικό μας περίγυρο έχουν σχέση κι εμείς δεν έχουμε. Το πότε θα συμβεί σ’ εμάς δεν μπορεί να καθοριστεί. Επίσης, έχουμε αναρωτηθεί, αν η ποιότητα των σχέσεων των γύρω μας είναι πάντα καλή;

Βιαζόμαστε και πιέζουμε καταστάσεις. Σπάνια δύο άνθρωποι αισθάνονται ή θέλουν το ίδιο ο ένας από τον άλλο την ίδια δεδομένη στιγμή. Χρειάζεται υπομονή.

Eπιμέλεια: Μαρία Καραγιάννη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close