Search

Μάλι: Σεβασμό στους αμάχους ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Μπαμάκο/Βρυξέλλες/Παρίσι, 13 Ιανουαρίου 2013. Μετά τις βίαιες συγκρούσεις στην Κόνα (Konna) και τους βομβαρδισμούς στη Λερ (Lere) και στη συνέχεια στη Ντουέντζα (Douentza) και Γκάο (Gao), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Μάλι να σεβαστούν την ασφάλεια των αμάχων και να μην προβούν σε επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Στην Ντουέντζα, μια πόλη βορειοανατολικά της Μόπτι (Mopti), οι βομβαρδισμοί άρχισαν και πάλι την Κυριακή το πρωί. Μια ιατρική ομάδα των MSF εργάζεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο παρέχοντας βοήθεια.

«Λόγω των βομβαρδισμών και των μαχών, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί στους δρόμους της Ντουέντζα και οι ασθενείς δεν κατορθώνουν να φτάσουν στο νοσοκομείο,» λέει η Ρόζα Κρεστάνι, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των MSF. «Ανησυχούμε για όσους ζουν κοντά στις ζώνες των συγκρούσεων και καλούμε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν την ασφάλεια των αμάχων και τις ιατρικές εγκαταστάσεις». Κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 10 και 11 Ιανουαρίου, οι MSF έλαβαν «πολλές επείγουσες κλήσεις για πολλά θύματα και τραυματίες στην πόλη Κόνα, μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι», συμπληρώνει ο Δρ. Μέγκο Τερζιάν, επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των MSF στο Μάλι.

Πρόσφυγες δέχονται βοήθεια στην πόλη Τιμπουκτού.
Credit© Foura Sassou Madi/MSF

Οι MSF έχουν ήδη μεταφέρει δυο φορτηγά με ιατρικό υλικό και φάρμακα για να εφοδιάσουν τις ιατρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Μόπτι. Φαίνεται ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής Μόπτι έχουν τραπεί σε φυγή προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις μάχες και κάποια μέρη έχουν σχεδόν μετατραπεί σε πόλεις-φαντάσματα. Οι MSF καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπίσουν όσους έχουν εκτοπιστεί, με στόχο να ξεκινήσουν να λειτουργούν κινητές κλινικές για να τους παράσχουν ιατρική βοήθεια.

Μετά τους βομβαρδισμούς στη Λερ, ακόμα βορειότερα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα προς τη Μαυριτανία. Οι ομάδες των MSF στη Μαυριτανία έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το σχέδιο επείγουσας παρέμβασης και βρίσκονται ήδη στην περιοχή παρέχοντας βοήθεια. «Έχουν φτάσει ήδη 200 περίπου πρόσφυγες με αυτοκίνητο ή φορτηγό στον καταυλισμό Φασάλα, στη Μαυριτανία», αναφέρει ο Καρλ Ναουεζί, διευθυντής των προγραμμάτων των MSF στη Μαυριτανία. «Οι τελευταίοι που έφτασαν μας είπαν ότι υπήρχαν πολλοί άλλοι πρόσφυγες που δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο μέσο μεταφοράς και κατευθύνονταν προς τα σύνορα με τα πόδια».

Εκτός από τις ιατρικές δραστηριότητες γύρω από τις πόλεις Μόπτι και Ντουέντζα, οι ομάδες των MSF εργάζονται επίσης στις περιοχές Τιμπουκτού (Timbuktu) και Γκάο (Gao). Στο Τιμπουκτού οι MSF εργάζονται στο νοσοκομείο παραπομπής ασθενών, όπου η ομάδα έχει δεχτεί δεκάδες τραυματίες από τις μάχες, που μαίνονται σε απόσταση επτά ωρών με το αυτοκίνητο.

Foto: © Marianne Viot

Άλλες ομάδες των MSF εργάζονται σε εννέα κοινοτικά κέντρα υγείας στην περιοχή γύρω από το Τιμπουκτού. Οι MSF παρέχουν επίσης ιατρικό υλικό και φάρμακα, και οι ομάδες της οργάνωσης προσπαθούν να ενισχύσουν! την ιατρική και χειρουργική βοήθεια που παρέχουν στις περιοχές γύρω από τις ζώνες των συγκρούσεων.

Υπήρξαν ακόμα βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στις πόλεις Γκάο (Gao) και Ανσόνγκο (Ansongo), στην περιοχή Γκάο. Οι MSF υποστηρίζουν ένα νοσοκομείο παραπομπής ασθενών στην Ανσόνγκο παρέχοντας επείγουσα και πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και υποστηρίζοντας τη λειτουργία δυο κέντρων υγείας-ένα από τα οποία στα περίχωρα της πόλης Γκόα, ενώ λειτουργούν και μια κινητή κλινική στην περιοχή.

Για αρκετούς μήνες οι ομάδες των MSF εργάζονται στο Μάλι στις περιοχές Γκάο, Τιμπουκτού και Ντουέντζα, επικεντρώνοντας σε χειρουργικές επεμβάσεις, και στην παροχή ιατρικής και επισιτιστικής φροντίδας. Οι MSF εργάζονται επίσης νότια της χώρας, λειτουργώντας επισιτιστικά προγράμματα στην περιοχή γύρω από την Κουτιάλα (Koutiala) και παρέχοντας βοήθεια σε πρόσφυγες από το Μάλι στις γειτονικές χώρες Μαυριτανία (Mauritania), Νίγηρα (Niger) και Μπουρκίνα Φάσο (Burkina Faso).

Επιμέλεια: Ιλάειρα Θεοτάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close