Search

Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης «Ο Δήμος πρέπει να είναι το σπίτι μας»

Όταν συναντάς τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, εκείνο που νιώθεις από το πρώτο λεπτό είναι η απλότητα, η φιλική του διάθεση και ο αυθορμητισμός ενός ανθρώπου που ζει δίπλα σε παιδιά και μέσα στην κοινωνία.

Το χαμηλό του προφίλ, οι ήπιοι τόνοι του και η πραότητά του αναδύονται από τις πρώτες και μεστές κουβέντες του. Λακωνικός και ώριμος στις απόψεις του, πιστεύει σε μια κοινωνία συναπόφασης και συμπόρευσης με τους συμπολίτες του. Το ‘εγώ’ δεν πρωταγωνιστεί στην συνομιλία μας. Παντού δεσπόζει το ‘εμείς’. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης με τον συνδυασμό «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ… τόπος να ζεις», θέλγεται από την επιθυμία να δει χαμογελαστά και ευτυχισμένα τα πρόσωπα των συμπολιτών του και να προσφέρει ουσιαστικά στον τόπο του.

Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1964. Μεγάλωσε στον «Αστικό Συνοικισμό», στην γειτονιά της οδού Πραξιτέλους. Η αγάπη του για τα παιδιά τον οδήγησε να επιλέξει την εκπαίδευση. Έτσι αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έλαβε πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ και Τεχνολογιών Πληροφορικής. Από το 1985 εργάζεται ως δάσκαλος θητεύοντας σε πολλά σχολεία. Σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθυντή στο Δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης.

Άνθρωπος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινά, με κοινωνική ευαισθησία, εντιμότητα, ειλικρινή διάθεση και εθελοντική δράση ‘σκύβει’ πάντοτε στα προβλήματα του Τόπου και των συμπολιτών του. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται από τη μακρά θητεία του στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης, αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Ν. Ξάνθης.

Άνθρωπος που αγαπά και ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Τόπο μας, έχει δώσει αγώνα, από διάφορες θέσεις, για την ανάπτυξη και την ευημερία του. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Ν. Ξάνθης και μέλος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Το 2007, εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ξάνθης με το συνδυασμό του πρώην Νομάρχη Γιώργου Παυλίδη. Από το 2009 έως το 2010 άσκησε καθήκοντα Αντινομάρχη Ξάνθης. Ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη. Από τις 2-1-2011, εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, θέση την οποία διατηρεί μετά την επανεκλογή του τον Ιανουάριο του 2013.

Σήμερα, ως Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης, με το συνδυασμό «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ… τόπος να ζεις» διεκδικεί όχι απλά την ψήφο, αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, βάζοντας με το όραμά του και τις προτάσεις του τον πήχη ψηλά για έναν Δήμο Πρότυπο σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύει ότι το μέλλον της πατρίδας είναι η νέα γενιά, την οποία έχει την τύχη να αφουγκράζεται και να ενθαρρύνει μέσα από την επαγγελματική του ενασχόληση, ως δάσκαλος.

Είναι παντρεμένος με την Άννη Δασκαλοπούλου, κι έχει μία κόρη την 12χρονη σήμερα Μαριάνα.

Ποιο ήταν το έναυσμα, ώστε να θέσετε υποψηφιότητα για το Δήμο Ξάνθης;

Έχω τη δική μου αντίληψη για την έννοια του προσφέρω και μοιράζομαι. Δεν επέλεξα να είμαι υποψήφιος υπολογιστικά, γιατί γνωρίζετε ότι όποιος το επιχειρεί στο πέρασμα του χρόνου ολισθαίνει. Το έκανα, γιατί είναι ο ίδιος σου ο εαυτός που σε παρακινεί, γιατί προφανώς έχεις το κύτταρο που διψά να προσφέρει και να αφήσει το αποτύπωμά του προς όφελος της κοινωνίας. Επιπροσθέτως, είμαι απόλυτα τοπικιστής και πιστεύω ότι ο Α΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης σου δίνει την δυνατότητα να δρας πάνω σε ένα πρόβλημα και να βλέπεις το αποτέλεσμα άμεσα. Σκεφτείτε, ότι ο Καλλικράτης με τις όποιες στρεβλώσεις και λάθη που εμπεριέχει, είναι ένα τεράστιο εγχείρημα που εμένα με γοητεύει. Η μόνη αλήθεια είναι ότι είμαι ερωτευμένος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι εκεί μπορεί κάποιος να κάνει τη διαφορά. Να δώσει αξία στο ‘μικρό’ και να το μετουσιώσει σε ‘μεγάλο’.

Γιατί θα επιλέξει ο Ξανθιώτης να δώσει την ψήφο του στην παράταξή σας;

Είμαστε εδώ για να πορευτούμε μαζί για έναν Δήμο ανθρώπινο, σύγχρονο, πρωτοποριακό, για έναν τόπο που θέλεις να ζεις.

Ο συνδυασμός μας «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ» αποτελείται από άτομα με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, άτομα που έχουν τιμηθεί με την ψήφο των συμπολιτών μας, αλλά συγχρόνως στο μεγαλύτερο μέρος του απαρτίζεται από νέους συμπολίτες μας, που μας ενισχύουν με φαντασία, καινοτόμο πνεύμα, γνώσεις και κυρίως όρεξη για δημιουργία.

Τον Συνδυασμό μας χαρακτηρίζουν δύο στοιχεία, που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της Πόλης μας, η Εμπειρία και η Ανανέωση.

Έχουμε τη δύναμη, με συλλογική προσπάθεια και ειλικρινή διάθεση για προσφορά, να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητά μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον και να δώσουμε ελπίδα προοπτικής στον τόπο μας. Πιστεύουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην δυναμική της να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών. Και βεβαίως να δώσουμε λύσεις χωρίς διαχωριστικές γραμμές για μια νέα εποχή για την Ξάνθη και την Σταυρούπολη, για έναν Δήμο διαφορετικό, για έναν Δήμο Πρότυπο, για ένα Δήμο ζηλευτό.

Επιπλέον, όλες οι θέσεις και οι δράσεις που προβλέπονται στο προεκλογικό πρόγραμμά μας είναι υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές. Εμπλουτίζονται, δε, καθημερινά με νέες προτάσεις που προκύπτουν μέσα από τις ουσιαστικές επαφές που έχουμε με συμπολίτες μας και τους εκπροσώπους των φορέων της Ξάνθης.

Εμένα θα με επιλέξει ο συμπολίτης μου, γιατί γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι είμαι ένας άνθρωπος έντιμος, συνεπής, εργατικός και αποτελεσματικός σε ό,τι αναλαμβάνω.

Ποιο είναι το όραμά σας για το Δήμο;

Αρχικά, θέλω να βλέπω ευτυχισμένους τους συντοπίτες μου. Μετά από χρόνια θα ήθελα να έρχονται οι φίλοι μου στην Ξάνθη και στην Σταυρούπολη και να με ‘ζηλεύουν’ που ζω σ’ αυτόν τον τόπο. Θα ήθελα να περπατάμε ελεύθερα ή να κάνουμε ποδήλατο. Οι νέοι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, στην κοινωνία της πληροφορίας. Να υπάρχει αισθητική και καθαριότητα και να μυηθούμε στην ανακύκλωση. Να μην υπάρχουν ανισότητες πουθενά. Να βλέπω τουρίστες συνέχεια να με ρωτάνε στο δρόμο που να πρωτοδιαλέξουν να πάνε… να νιώθω ότι ο πολιτισμός είναι κομμάτι της ζωής μας και όχι απλά ένα έθιμο. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους ανέργους. Να κρατήσουμε τον συνδημότη μας στον τόπο του. Να έχουμε εξωστρέφεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι πολλά… που δεν χωράνε σε λέξεις, μόνο σε πράξεις!

Ποια είναι η δέσμευσή σας απέναντι στους δημότες της Ξάνθης;

Καταρχάς, η εντιμότητα και η καθαρότητα των λόγων και των υποσχέσεων μας είναι η δέσμευσή μας απέναντι στους συμπολίτες μας. Ο συνδυασμός μας με τις θέσεις για την Πόλη μας και όλοι εμείς που τον απαρτίζουμε, δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, ότι αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, στρατηγική και συλλογική δουλειά σε όλες τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν. Η Ξάνθη πρέπει να γίνει η πόλη που ονειρευόμαστε, μια πόλη που μας αξίζει. Είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε τα μανίκια και να δώσουμε «μάχη» με τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της περιοχής μας. Για εμάς τα χαμόγελα και η ικανοποίηση στα πρόσωπα των συμπολιτών μας θα είναι η πεμπτουσία του αποτελεσματικού μας έργου.

Πόσο το επάγγελμα του δασκάλου συνάδει με την Δημαρχεία;

Στις εκλογές δε ψηφίζουμε ειδικότητες, αλλά ικανότητες και θέληση για δουλειά. Αλλιώς θα παίρναμε υποψηφίους ανά κλάδο δραστηριότητας και θα σχηματίζαμε το ψηφοδέλτιο. Επιθυμία μου είναι να πράξω το καλύτερο για την Ξάνθη και για τους συμπολίτες μου. Ως δάσκαλος, από αυτή τη θέση και μόνο, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική μου ζωή, θα σας έλεγα ότι έχω μια ευαισθησία σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

Θα λειτουργήσετε τεχνοκρατικά στο Δήμο;

Τεχνοκράτης δεν είμαι και δε θα γίνω ποτέ. Η έννοια μου φαίνεται πολύ ψυχρή, όταν πρόκειται να ασχοληθείς με τα θέλω, τα πρέπει και τις ανησυχίες των συνανθρώπων σου. Όποιος βλέπει εταιρικά την τοπική αυτοδιοίκηση, τότε μπορεί να χαρακτηριστεί τεχνοκράτης. Εγώ θα αποκαλέσω τον εαυτό μου ‘τεχνίτη’, είναι πιο δημιουργικό και ονειροπόλο. Άλλωστε αυτό θέλεις από ένα Δήμαρχο, να ονειρεύεται και να υλοποιεί. Οι εξειδικεύσεις αφορούν τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ποια τα κυριότερα προβλήματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε;

Καθαριότητα – Κυκλοφοριακό – Κοινωνική Πολιτική – Ανάπτυξη. Απαιτείται άμεση πολιτική ανακύκλωσης. Μείναμε πίσω και είναι λάθος μας και ως χώρα, αλλά κι ως Δήμος. Το Κυκλοφοριακό πρέπει να μας απασχολήσει ως τρόπος ζωής. Πρέπει να κινούμαστε εναλλακτικά και όχι πως θα βολευτούν τα οχήματά μας. Στην Κοινωνική πολιτική αρχικά πρέπει να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και να μεταβούμε σταδιακά στην κοινωνική οικονομία, νέο θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας. Η ανάπτυξη ενός τόπου είναι η εξέλιξή του. Ο Δήμος να λειτουργήσει και αναπτυξιακά, δημιουργώντας έργα με προστιθέμενη αξία αφήνοντας χρήμα και θέσεις εργασίας. Ξέρουμε από την αρχή ότι για την ανάπτυξη του τόπου μας δεν μπορούμε να στηριχθούμε στους περιορισμένους πόρους του Δήμου και οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να υποβάλλουμε ώριμες και καινοτόμες μελέτες.

Τι θα λέγατε για εκείνους που απαξιώνουν την πολιτική σε μια Ελλάδα της κρίσης και βρίσκονται στο δίλημμα της αποχής από τις εκλογές;

Η απαξίωση στην πολιτική υπάρχει, γιατί είναι στο DNA μας και γιατί κάποιοι που εμπιστευτήκαμε συνέβαλαν σ’ αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας. Σε μια κρίσιμη εποχή επιτέλους οι πολίτες ας επιλέξουν τους καλύτερους. Φτάνει πια με τους φίλους, τους κολλητούς, τους συμπαθείς. Θέλουμε σοβαρούς και ικανούς ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, με διάθεση για συλλογική προσπάθεια και με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Σ’ αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και ολιγωρίες, παρά μόνο ανάγκη για έργο, για πρωτοβουλίες και δράσεις. Όσον αφορά την αποχή, δεν μπορεί να αγωνιζόμαστε για την καθημερινότητά μας και να ολιγωρούμε για την τύχη του τόπου μας με την απουσία ψήφου. Ας θορυβηθούμε λίγο!!!! Επιβάλλεται!

Πως ο Δήμος θα αντιπαρέλθει την τεράστια οικονομική κρίση;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ικανότεροι φαίνονται στο πεδίο της μάχης και στην διαχείριση των κρίσεων. Η συγκυρία απαιτεί στιβαρές και αποφασιστικές προσωπικότητες στην διοίκηση του τόπου. Οι ανίκανοι θα πεταχτούν στο καναβάτσο από την ίδια τη ζωή, τους συμπολίτες και το κοινωνικό σύστημα. Θα κληθούμε να αναλάβουμε ένα τεράστιο εγχείρημα με ανύπαρκτους πόρους. Ή θα γίνουμε μάγοι ή θα γίνουμε μικροί ηγέτες. Διαλέγεις και παίρνεις.

Πιστεύετε στα κομματικά χρίσματα;

Τα χρίσματα είναι μια ξεπερασμένη νοοτροπία. Πιστεύω σε ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν χωράει κομματισμός. Το αντίθετο. Ο θεσμός, εξ ορισμού, δημιουργεί προϋποθέσεις για συνεργασία, συναίνεση και συγκλίσεις. Προσωπικά, η εκλογή μου σημαίνει ότι κέρδισε ο Δήμος, για τον Δήμο. Αυτός είναι ο στόχος μου, ο στόχος μας. Προφανώς όλοι ανήκουμε κάπου πολιτικά και δεν προήλθαμε από παρθενογένεση. Δεν απέκρυψα ποτέ την πολιτική μου άποψη. Αυτό που προέχει είναι, ότι η κοινωνία προχωρά με δρασκελισμούς απαιτήσεων και επιζητά λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που την ταλανίζουν.

Ποιο είναι το επιμύθιο για την διεκδίκηση του Δήμου Ξάνθης για ένα δάσκαλο και υποψήφιο δήμαρχο;

Ως άνθρωπος νιώθω πολύ γεμάτος. Η προσφορά για μένα είναι φιλοσοφία ζωής. Με τους συνεργάτες μου θέλουμε να εκλεγούμε για να προσφέρουμε, να αναδείξουμε την ομορφιά αυτού του τόπου, να μπολιαστούμε πολιτιστικά και να αναπτυχθούμε τουριστικά. Να κάνουμε για τους συμπολίτες μας το καλύτερο δυνατό… Επιθυμώ να τους πείσω με ειλικρίνεια και με την ίδια ζέση που μιλώ στους μαθητές μου -τους αιώνιους δασκάλους μου- ότι θα τα καταφέρουμε. Νομίζω ότι απέδειξα ότι είμαι ικανός λειτουργός, το ίδιο θα είμαι και για το Δήμο. Άλλωστε η πολιτική είναι, ενδιαφέρον και αγάπη.

Η οικογένεια είναι το στήριγμά σας σε κάθε σας απόφαση;

Η οικογένεια είναι ο δημιουργικός μου πυρήνας. Από εκεί εμπνέομαι, από εκεί στηρίζομαι και δημιουργώ.

Δυο αγάπες, η Ξάνθη και η Σταυρούπολη. Αν θα τις παρομοιάζατε με κάτι… ποιο θα ήταν αυτό;

Η Ξάνθη είναι η κυρά του καπνού. Η Σταυρούπολη η μάνα των μύθων.

από την Αγγελική Τριάντη
Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη
Συνέντευξη στο περιοδικό IN magazine

Απρίλιος 2014

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close