Search

Η ιστορική δωρεά που έκαναν ο ομογενής δρ Βάγγελος για υποτροφίες σε φοιτητές Ιατρικής στις ΗΠΑ

Το Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons ανακοίνωσε πως ξεκινά ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, πολλά χρόνια πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, όντας έτσι η πρώτη Ιατρική Σχολή στις ΗΠΑ που θα αντικαταστήσει τα φοιτητικά δάνεια με υποτροφίες για όλους τους φοιτητές, οι οποίοι τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν οικονομική βοήθεια.

Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση είναι εφικτή από το Columbia University χάρη στην ιστορική δωρεά των 250 εκατ. δολαρίων, που έκαναν ο ομογενής δρ Ρόι Βάγγελος, πρώην πρόεδρος Merck & Co. και η σύζυγός του Νταϊάνα που ανακοινώθηκε αρχές Δεκεμβρίου 2017. Γι’ αυτό άλλωστε και το γνωστό Columbia University College of Physicians and Surgeons, με ιστορία 250 ετών, φέρει πλέον και το όνομα του ζεύγους.

Μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα για την ιστορική αυτή δωρεά, ο δρ Βάγγελος, είπε πως, «η παιδιατρική, η παθολογία, η οικογενειακή ιατρική και η έρευνα, είναι ειδικότητες με τους μικρότερους μισθούς και οι άνθρωποι δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν», προσθέτοντας πως η «δέσμευση» 150 εκατ. δολαρίων από τη συνολική χορηγία των 250 εκατ. θα επιτρέψουν σε φοιτητές να λάβουν υποτροφίες μόνο για να ακολουθήσουν το πάθος τους και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για μία σταδιοδρομία χωρίς το βάρος του χρέους σπουδαστικών δανείων.

Ακόμη, ο δρ Βάγγελος είπε επίσης, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του έλαβαν υποτροφίες για να σπουδάσουν, εκείνη στο Barnard College και εκείνος στο University of Pennsylvania και έπειτα στο Columbia University College of Physicians and Surgeons. Γνωρίζουν έτσι πόσο ζωτικές είναι οι υποτροφίες για πολλούς φοιτητές που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Η δωρεά, σημείωσε, αποτελεί συνέχεια της προσφοράς πολλών χρόνων στην Ιατρική Σχολή, για τον ίδιο και τη σύζυγό του, ενώ η παιδεία αποτελεί σημαντικό τομέα της φιλανθρωπικής τους δράσης, ώστε να στηρίξουν φοιτητές στην έρευνα και την εξατομικευμένη ιατρική οποία είναι το μέλλον στον κλάδο αυτό. Ακόμη, υπογράμμισε για τη δωρεά πως ήταν «καιρός να την κάνουμε», επισημαίνοντας πως είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς σπουδαστές μέσω των διαλέξεων που δίνει κατά καιρούς και οι οποίοι έχουν «υπέροχα όνειρα για το μέλλον».

Δήλωσε δε πως «είναι προνόμιο να ακολουθήσει κανείς μία μακρά καριέρα στην Ιατρική, εγώ αποφοίτησα 67 χρόνια πριν και τα δίδακτρα ήταν 800 δολάρια το χρόνο. Σήμερα είναι 50.000 δολάρια το χρόνο. Πώς οποιαδήποτε οικογένεια μπορεί να τα αντέξει, είναι εκπληκτικό. Και το 55% των οικογενειών το πράττουν, αλλά πολλοί δεν μπορούν».

Είχε γίνει γνωστό στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 ότι 150 εκατ. δολάρια επρόκειτο να χρηματοδοτήσουν ένα νέο ταμείο υποστήριξης, το οποίο σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Columbia, θα μπορούσε να της επιτρέψει να αναλάβει την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών της. Οι σπουδαστές που τηρούν τις προϋποθέσεις και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, θα λαμβάνουν μία πλήρη υποτροφία, ενώ άλλοι θα έχουν μόνο δωρεές, όχι δάνεια, ώστε να καλύψουν ανάγκες.

Το Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, επεσήμανε η New York Times, είναι ένα από τα κορυφαία ιατρικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και επίσης από τα πιο ακριβά. Τα δίδακτρα για ένα χρόνο είναι 59.364 δολάρια. Ωστόσο, ενώ ορισμένοι φοιτητές αναλαμβάνουν ένα συντριπτικό χρέος σε δάνεια για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εκεί, μία νέα χορηγία που χρηματοδοτείται από έναν από τους πιο πετυχημένους αποφοίτητους της Σχολής έχει στόχο να εξαλείψει την ανάγκη για φοιτητικά δάνεια για όλους τους σπουδαστές της Ιατρικής στο μέλλον.

Σχεδόν το 20% των φοιτητών της Σχολής, αυτοί με τη μεγαλύτερη ανάγκη, θα λάβουν πλήρη υποτροφία.

«Έχοντας ένα ταμείο υποτροφιών αυτού του μεγέθους καθιστά τη Σχολή μας ικανή να προσελκύσει τους πιο ταλαντούχους φοιτητές ανεξαιρέτως από τη δυνατότητά τους να πληρώσουν», δήλωσε ο Lee Goldman, MD, πρύτανης Faculties of Health Sciences and Medicine και επικεφαλής εκτελεστικό στέλεχος του Columbia University Irving Medical Center.

«Επιπρόσθετα αυτό το πρόγραμμα υποτροφιών θα επιτρέψει στους φοιτητές μας να επιλέξουν την ιατρική ειδικότητα με βάση το πραγματικό τους πάθος και το υψηλότερο κάλεσμα τους, σε σχέση με την οικονομική δυναμική τους. Η εκπληκτική γενναιοδωρία του Ρόι και της Νταϊάνας Βάγγελου με την καθιέρωση αυτής της χορηγίας θα αλλάξουν το μέλλον γενεών φοιτητών και τις ιατρικής μας σχολής», πρόσθεσε.

Πηγή: pontos-news.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close