Search

The Truman Show…. αλά Ελληνικά.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κοκκόλης, σε μια προσπάθεια να πρωτοπορήσει και να αφήσει το στίγμα του στην έβδομη τέχνη, προσπάθησε να κάνει το ακατόρθωτο. Ο Κοκκόλης ήθελε να δημιουργήσει μια ταινία όπου ο πρωταγωνιστής της, δεν είναι ηθοποιός αλλά ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει πως παίζει σε ταινία.

Κεντρικός ήρωας αυτού του Οργουελικού πειράματος ήταν ένας 36χρόνος υπάλληλος του ΟΤΕ που επιλέχθηκε από τον Κοκκόλη γιατί πληρούσε κάποια κριτήρια που εκείνος είχε θέσει.

“Το Πειραματόζωο”, ακολουθούσε τη ζωή του Κ.Β, του ανυποψίαστου πρωταγωνιστή, ο οποίος γνώρισε μια γυναίκα, σύζυγο ενός πλούσιου άνδρα που είχε φυτείες με καουτσούκ στην Αφρική. Στην κατάθεση του, ο Κ.Β, λέει πως γνωρίστηκε με τον άνδρα της γυναίκας, ο οποίος ήταν ανάπηρος. Δείχνοντας να το συμπαθεί, σύμφωνα με το θύμα αυτού του κακόγουστου πειράματος, ο σύζυγος της γυναίκας του πρότεινε να συνεργαστούν στις επιχειρήσεις του.

Η σύζυγος του πλέον συνεργάτη του Κ.Β, άρχισε να τον καλεί σε βόλτες στην παραλία, εκδρομές και εκδήλωνε ερωτικό ενδιαφέρον. Στην κατάθεση του, το θύμα, μια μέρα η γυναίκα τον κάλεσε στο σπίτι και του είπε πως ο σύζυγος της απουσίαζε σε δουλειές στο εξωτερικό. Καθώς βρίσκονταν στο κρεβάτι, μπήκαν στο δωμάτιο δύο αστυνομικοί, ένας ανακριτής και μια γραμματέας. Η κατηγορία που του είχαν προσάψει στην αρχή, ήταν αυτή της μοιχείας.

Όσο προχωρούσε η ανάκριση, οι ερωτήσεις που καλούταν να απαντήσει ο πρωταγωνιστής δεν είχαν να κάνουν με την μοιχεία. “Σιγά- σιγά όμως η ανάκριση ξέφυγε από τα πλαίσια της μοιχείας και με ρωτούσαν πολιτικά θέματα για την υπηρεσία μου και συγκεκριμένα μου ζητούσαν να τους αποκαλύψω ποιοι χουντικοί εξακολουθούν να εργάζονται στον ΟΤΕ”.

Μετά την ανάκριση τον άφησαν ελεύθερο και δεν ξαναείδε ποτέ αυτή την γυναίκα, όπως είπε ο ίδιος. Όλοι οι άνθρωποι που συνάντησε ο Κ.Β σε αυτή την περιπέτεια ήταν πληρωμένοι ηθοποιοί από τον σκηνοθέτη, Γιάννη Κοκκόλη.

Σύμφωνα με το σενάριο, στο αποκορύφωμα της ταινίας θα σκότωναν εικονικά τον πρωταγωνιστή σε μια ερημική τοποθεσία αλλά οι συντελεστές της ταινίας δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας το έργο και έτσι τα γυρίσματα τελείωσαν έπειτα από 2 μήνες.

Ο Κοκκολής, ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, είχε φτάσει στα άκρα για να τελειοποιήσει το έργο του. Είχε συνεργεία που ακολουθούσαν τον Κ.Β κατά τη διάρκεια της μέρας και βιντεοσκοπούσαν κάθε του κίνηση. Είχε αφοσιωθεί τόσο στην τέχνη του, που βιντεοσκοπούσε με κρυφές κάμερες τις προσωπικές στιγμές του ζευγαριού.
“Είμαι αδίστακτος. Μπορεί να είχα κάποιες ηθικές αναστολές και για αυτό κράτησα την ταινία θαμμένη έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι γυρισμένη από τον περασμένο Αύγουστο. Την ιδέα την είχα στο μυαλό μου χρόνια ολόκληρα. Ακόμα δεν την έχω ξεπεράσει αυτή τη δουλειά σαν εμπειρία, ήταν κάτι το τρομακτικό. Ήθελα να δείξω ως που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος”, είπε στην απολογία του ο Κοκκολής.

Η “συμπρωταγωνίστρια” του Κ.Β, οι δύο αστυνομικοί που έκανα την ανάκριση και ο σύζυγος, δεν βρέθηκαν ποτέ από τις αρχές. Η ποινή του Κοκκολή ήταν 16 μήνες φυλάκιση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά κατέθεσε έφεση και αποφυλακίστηκε.

Γράφει ο Γιώργος Μαράτσης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close