Search

Επενδύσεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω εκτόξευσης επιβατικής κίνησης

Το 2017, το αεροδρόμιο της Αθήνας δέχτηκε συνολικά περίπου 22 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εκτοξεύτηκαν στα 140 εκατομμύρια ευρώ, από 132 εκατομμύρια το 2016. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίναξη της επιβατικής χρονιάς για το Ελευθέριος Βενιζέλος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά, ενώ προοικονομεί μια ακόμα καλύτερη χρονιά για το 2018.

Όπως είναι φυσικό η ολοένα αυξανόμενη επιβατική κίνηση δημιουργεί και μεγαλύτερες απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και υπεγράφη η σύμβαση για την «μικρή επέκταση» του Αεροσταθμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ και μάλιστα τα έργα έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου.

Το έργο έχει ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα και πρέπει να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες από σήμερα. Η εργολαβία περιλαμβάνει τη νοτιοδυτική επέκταση του κεντρικού αεροσταθμού, με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 14.950 τ.μ.

Συγκεκριμένα οι εργασίες που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:

Υπόγειο: 3.450 τ.μ. με επιπρόσθετο διάδρομο διαφυγής, χώρους εγκαταστάσεων και τεχνικού εξοπλισμού, αποθήκες retail και lounge και πλατφόρμα φορτοεκφόρτωσης.

Επίπεδο 1 (Αφίξεις): 3.450 τ.μ. με επιπλέον σκάλες διαφυγής 6 αυτοματοποιημένες πύλες ελέγχου συνόρων και 16 επανδρωμένους αστυνομικούς σταθμούς και αντίστοιχη περιοχή αναμονής, μαζί με την παροχή γραφείων και εγκαταστάσεων για την αστυνομία, αποθήκες, L & F, 2 νέα μπλοκ WC κ.λπ.

Επίπεδο 2 (Αναχωρήσεις): 3.450 τ.μ. με επιπλέον διάδρομο διαφυγής και σκάλες, επέκταση των σημείων παραλαβής αποσκευών και ελέγχου εισιτηρίων, δημιουργία νέων γραφείων αεροπορικών εταιρειών, επέκταση του εμπορικού διαδρόμου της εκτός Σένγκεν περιοχής, καθώς επίσης είσοδος και πρόσβαση για τα άνω δύο επίπεδα.

Επίπεδο 3 – Άνω όροφος 1: 2.300 τ.μ. με επιπλέον διάδρομο διαφυγής και σκάλες, (3X) CIP σαλόνια περίπου. 1.235 τ.μ., μαζί με το αντίστοιχο λόμπι CIP (περίπου 385 τ.μ.), προθάλαμοι και άλλες βοηθητικές περιοχές, ένας επιπλέον χώρος για πιθανές μελλοντικές χρήσεις.

Επίπεδο 4 – Άνω όροφος 2: 2.300 τ.μ. με επιπλέον διάδρομο διαφυγής και σκάλες, (2X) CIP σαλόνια περίπου 810 τ.μ. με επιπλέον κοινό σαλόνι CIP (περίπου 210 τ.μ.) που εξυπηρετεί ως περιοχή πολλαπλών χρήσεων, καθώς και μια διευρυμένη κοινή αίθουσα πρόσβασης ως αίθριο (580 τ.μ.).

Γράφει ο Φιλόλογος – Δημοσιογράφος, Παναγιώτης Ανδρεάδης

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close