Search

Το φαινόμενο Νίκος Γκάλης

Ο κούκος που «έφερε»… την άνοιξη!

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, λέει ο θυμόσοφος λαός. Είναι κανόνας, είναι νόμος… Οι νόμοι, όμως, καταργούνται και οι κανόνες καταρρίπτονται από τις εξαιρέσεις. Αν το όνομα του «κούκου» είναι Νίκος Γεωργαλής ή αλλιώς Νίκος Γκάλης, τότε ναι, μπορεί μόνος του να φέρει την… άνοιξη! Να αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα και να καταργήσει τον νόμο της βαρύτητας!

Ο Ελληνοαμερικανός, βραχύσωμος μπασκετμπολίστας, κατάφερε να περπατήσει στον αέρα και να μιλάει όλος ο πλανήτης για τα επιτεύγματά του.

Στην ιστορία του αθλητισμού υπήρξαν αρκετοί που φέρουν τον τίτλο του μεγάλου παίκτη, αλλά πόσοι από αυτούς μπορούν να θεωρηθούν αυτοί που άλλαξαν την πορεία ενός αθλήματος, θέτοντας νέα και αξεπέραστα στο χρόνο δεδομένα; Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Νίκος Γκάλης, ένας αθλητής με ύψος 1.83 που κατάφερε να διαπρέψει στο κατεξοχήν παιχνίδι των ψηλών, αλλάζοντας καθοριστικά τον ρου της ιστορίας του, δημιουργώντας νέα πρότυπα όχι μόνο αθλητικά αλλά και κοινωνικά.

Ποιος είναι ο Νίκος Γκάλης

Ο Νίκος Γκάλης, παιδί Ελλήνων μεταναστών από τη Ρόδο, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και ήταν το τελευταίο από τα 4 παιδιά του Γιώργου και την Στέλλας Γεωργαλή. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια παίζοντας μπάσκετ στις αλάνες της Νέας Υόρκης. Ο Νίκος είχε κλίση στον αθλητισμό και ασχολήθηκε αρχικά με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και στη συνέχεια με την πυγμαχία υπό την καθοδήγηση του τσαγκάρη πατέρα του που ήταν πυγμάχος στα νιάτα του.

Πως ασχολήθηκε με το μπάσκετ και τα επόμενα βήματα

Με προτροπή της μητέρας του, που δεν άντεχε να τον βλέπει χτυπημένο και ματωμένο, στράφηκε στο μπάσκετ. Γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του στο γυμνάσιο και το 1975 έγινε δεκτός στο Σίτον Χολ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με περγαμηνές στο μπάσκετ. Εκεί δεν άργησε να διαφανεί η έφεσή του στο σκοράρισμα και ο νεαρός Νίκος Γκάλης έγινε από τα αστέρια της ομάδας. Τη περίοδο 1978-1979, στο 4ο έτος των σπουδών του, αναδείχθηκε 3ος σκόρερ του NCAA με 27,5 πόντους μέσο όρο.

Ομάδες από την Ελλάδα, όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, θέλησαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, χωρίς αποτέλεσμα. Το μυαλό του αξεπέραστου Νίκου ήταν επικεντρωμένο σε ένα στόχο… το NBA!
Τρίτη, κατά σειρά, ελληνική ομάδα που ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον Γκάλη ήταν ο Άρης Θεσσαλονίκης.

Καμία προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα μέχρι την στιγμή που δυο παράγοντες του Άρη, οι Αλέκος Μιχαηλίδης προσποιούμενος τον πρόεδρο του Άρη και ο έφορος της ομάδος Γιώργος Τσιλιγγαρίδης αποφάσισαν να πάνε προσωπικά στο Νιου Τζέρσεϊ για να πείσουν τον Γκάλη να έρθει στην Ελλάδα ως παίκτης του Άρη.

Εφοδιασμένοι με πλαστά χαρτιά που απεδείκνυαν την ελληνικότητα του Γκάλη, αφού τα πραγματικά είχαν καεί, έβγαλαν καινούργια τα οποία υπέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Στη συνέχεια μάζεψαν 10.000 δολάρια βοηθούμενοι από οικογενειακούς φίλους, έφτασαν στο σπίτι του Γκάλη και κατάφεραν να πείσουν πρώτα τους γονείς του και στην συνέχεια τον ίδιο. Ο Γκάλης δέχθηκε την πρόταση του Άρη αν και μικρότερη από αυτή των δύο αιωνίων, η οποία περιλάμβανε μισθό 46.000 δραχμών, ένα σπίτι και ένα αμάξι για τις μετακινήσεις του. Αρχική πρόθεση του παίκτη ήταν να παραμείνει στην Ελλάδα 1-2 χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά τους γονείς του και ειδικά την κατάκοιτη μητέρα του.

Ο ερχομός του Νίκου Γκάλη στην Ελλάδα

Στις 16 Οκτωβρίου 1979 έφτασε αεροπορικώς στην Θεσσαλονίκη μαζί με τον Γιώργο Τσιλιγκαρίδη και υπέγραψε στον Άρη διετές συμβόλαιο.

Είναι πλέον γεγονός. Επόμενος σταθμός η Ελλάδα και ο Άρης Θεσσαλονίκης. Σε διάστημα δεκατριών χρόνων κατάφερε το ακατόρθωτο… Δίδαξε σε έναν ολόκληρο λαό τι σημαίνει μπάσκετ «βγάζοντας» το άθλημα από την αφάνεια και συνέβαλλε καθολικά στις επιτυχίες και διακρίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους παρακολούθησε τη νέα του ομάδα να κερδίζει το μεγαθήριο της Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ με 104-103 σε ένα δραματικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση.

Η χρυσή εποχή του Νίκου Γκάλη

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 το ελληνικό μπάσκετ γνώρισε τον μεγαλύτερο Έλληνα παίκτη όλων των εποχών. Ο Νίκος Γκάλης έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή, όπου ο Άρης κέρδισε με 79-78 με 30 πόντους του Νίκου. Τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή. Οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι περίμεναν να δουν έναν παίκτη ύψους 1.91 έτσι όταν διαπίστωσαν στην πρεμιέρα του ότι έχει ύψος 1.83, σχολίασαν ειρωνικά ότι «μάζεψε στο πλύσιμο» και «μπήκε στο ταξίδι»!
Όμως ο λιγομίλητος «κοντός» διέψευσε τους πάντες.

Ο Γκάλης άρχισε να χτίζει τον μύθο του. Αναδείχθηκε κατ’ αρχάς 11 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της πρώτης εθνικής κατηγορίας, από το 1980 μέχρι το 1991.

Η σχέση του Γκάλη με την Εθνική ομάδα άρχισε σχεδόν με τον ερχομό του στην Ελλάδα, αφού το 1980 με αστραπιαίες ενέργειες, ο έφορος της Εθνικής μπάσκετ Άγης Κυνηγόπουλος εξέδωσε, μέσα σε μια νύχτα, ελληνικό διαβατήριο.
Στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τα γαλανόλευκα στον αγώνα Σουηδία–Ελλάδα (79-71) σημειώνοντας 25 πόντους. Η απόδοση του στο συγκεκριμένο αγώνα άφησε πολλές υποσχέσεις για τη μελλοντική του πορεία.

Το 1984 ο Άρης έκανε μια σπουδαία μεταγραφή. Ενσωμάτωσε στο δυναμικό της ομάδας τον Παναγιώτη Γιαννάκη από τον Ιωνικό Νικαίας. Έτσι γεννήθηκε το θρυλικό δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη στον Άρη, που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του. Στο ελληνικό πρωτάθλημα κυριάρχησε ο Άρης και ο νόμος του Γκάλη.

Ο «ημίθεος» κατακτά με την ομάδα του Άρη 8 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα Ελλάδος, έχοντας συμμετοχή σε 3 Final Four. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του η κατάκτηση του Euro basket το 1987 με την Εθνική ομάδα.

Το άδοξο τέλος της καριέρας του Νίκου Γκάλη

Το 1992 ο Παναθηναϊκός υπήρξε ο δεύτερος εγχώριος και τελευταίος σταθμός της καριέρας του. Στους πράσινους αγωνίστηκε για 3 χρόνια, κερδίζοντας ένα Κύπελλο Ελλάδος, ενώ είχε και μια συμμετοχή σε Final Four.
Μετά από μέτριες εμφανίσεις και αρκετές εντάσεις με τον τότε προπονητή του, Κώστα Πολίτη, αποφάσισε στις 14 Οκτωβρίου 1994 να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ο Νίκος Γκάλης σήμερα

Ο Νίκος Γκάλης μετά από διάφορες ανεπιτυχείς σχέσεις, παντρεύτηκε την δημοσιογράφο Ελένη Παναγιώτου και απέκτησε μια κόρη, την Στέλλα. Ήταν καιρός να απολαύσει τις οικογενειακές του στιγμές. Ασχολήθηκε με τον επιχειρηματικό τομέα δημιουργώντας αθλητικές κατασκηνώσεις στην Χαλκιδική, οι οποίες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

Σε ευχαριστούμε πολύ Νίκο Γκάλη. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.
Εσύ Νίκο άλλαξες την μοίρα του ελληνικού μπάσκετ, που βγήκε από την αφάνεια και γνώρισε επιτυχίες και διακρίσεις σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο.
Εσύ Νίκο έκανες τον κόσμο να ασχοληθεί και να βγει να παίξει μπάσκετ στα ανοικτά γήπεδα.
Μας έκανες να έχουμε καθαρό μυαλό, σκέψη και μας έμαθες να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία που υπάρχει στην ζωή.
Δίδαξες ήθος.
Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.
Σε ευχαριστούμε πολύ!

Τεράστιοι παίκτες και προπονητές του αθλήματος είπαν για τον Γκάλη:

«Αν εγώ είμαι ο γιος του Διαβόλου, τότε ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο Διάβολος». Ντράζεν Πέτροβιτς (παίκτης της εθνικής Γιουγκοσλαβίας και του NBA)

«O Ντράζεν είναι αδερφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή του 1987 ψήφισα τον Γκάλη».Aλεξάντερ Πέτροβιτς (προπονητής)

«Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος». Άρβιντας Σαμπόνις (Λιθουανός παίκτης της εθνικής Σοβιετικής Ένωσης και του NBA)

«Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός επιθετικός παίχτης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα». Μάικλ Τζόρνταν (ο μεγαλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών)

«Είπα στους παίκτες μου πως θα μαρκάραμε τους 4 παίκτες του Άρη και κάναμε τα σχέδια μας. Για τον Γκάλη κάναμε την προσευχή μας».Βόιτσεκ Κραϊόφσκι (προπονητής της Λεχ Πόζναν)

«Η καλύτερη λύση δεν είναι να κλειδώσεις τον Γκάλη στο ξενοδοχείο. Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις και το κλειδί και να το πετάξεις στην θάλασσα». Μάκης Δενδρινός (προπονητής)

«Ο Γκάλης είναι ισορροπιστής και ακροβάτης. Κρατάει την μπάλα στα χέρια του, όταν απογειώνεται. Στηρίζεται στην μπάλα; Μα η μπάλα στον αέρα είναι». Μίμης Παπαϊωάννου

Γράφει ο Γιώργος Καζολέας

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close