Search

Στον Άγγλο Καθηγητή Michael Edmunds το Βραβείο Sciacca Αστροφυσικής 2018

Ο Mike Edmunds γεννήθηκε στην Αγγλία το 1949 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου το προπτυχιακό του δίπλωμα ήταν στις Φυσικές Επιστήμες και στη συνέχεια πραγματοποίησε διδακτορικό στο Ινστιτούτο Αστρονομίας.

Η πρώτη του έρευνα ήταν σε αστρική φασματοσκοπία, διερευνώντας τις χημικές συνθέσεις των αστεριών. Κατά την μετάβασή του στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, επέκτεινε αυτή την έρευνα στη διερεύνηση της χημικής σύνθεσης των γαλαξιών με την ανάλυση των φασμάτων των νεφελωμάτων.

Πολλά από αυτά τα έργα έγιναν σε συνεργασία και συνέβαλαν στη θεωρητική μοντελοποίηση της χημικής εξέλιξης των γαλαξιών και του Σύμπαντος. Άλλα ερευνητικά προγράμματα περιελάμβαναν τον σχηματισμό της διαστρωματικής σκόνης, ιδιαίτερα στους πρώιμους γαλαξίες, καθώς και ορισμένες πτυχές της στατιστικής αστρονομίας.

Από το 1999 αναπτύχθηκε ένα πρόγραμμα έρευνας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (εύρημα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων), το αρχαιότερο αστρονομικό υπολογιστή. Το 2000 ο καθηγητής Mike Edmunds εξέδωσε μια μελέτη μαζί με τον Morgan Philip, στην οποία περιέγραφαν τον Μηχανισμό προσπαθώντας να ξεδιπλώσουν τα μυστικά του.

Ο Mike Edmunds ήταν ο άνθρωπος που εξασφάλισε κονδύλια, από το Ίδρυμα Leverhulme Trust του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και ηγήθηκε μιας επιστημονικής ομάδας για το Πρόγραμμα Έρευνας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων το 2005. Η ομάδα μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων με τη βοήθεια ενός ειδικού τομογράφου που είχε κατασκευαστεί από την X-Tec Systems, του Roger Hadland, κατάφερε για πρώτη φορά να αποτυπώσει ψηφιακά σε τρισδιάστατη εικόνα το εσωτερικό του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του πρώτου αναλογικού υπολογιστή που προέβλεπε τις κινήσεις των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο Μηχανισμός χρονολογείται κατά το δεύτερο μισό του 2ου π.Χ αιώνα και ότι είχε τη δυνατότητα να δίνει τη θέση των πλανητών και να προβλέπει τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης, όλα αυτά με βάση ένα 19ετές ημερολόγιο. Επίσης διέθετε καντράν που έδειχνε τον τετραετή κύκλο των Πανελληνίων αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών. Όλα αυτά έγινα αποκρυπτογραφώντας τις επιγραφές που έφερε ο Μηχανισμός σε συνδυασμό με την ανάλυση των γραναζιών του.

Ακολουθώντας αυτές τις πολύ σημαντικές ανακαλύψεις ο Mike Edmunds προχώρησε στην έκδοση αρκετών δημοσιεύσεων με την πιο πρόσφατη να είναι αυτή που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018 και είναι συνυπογεγραμμένη από τον Έλληνα αστροφυσικό Ιωάννη Σειραδάκη. Αυτή η κυκλοφορία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, όπως δηλώνει και το όνομα της «Our current understanding of the Antikythera Mechanism», μιλάει για τις μέχρι τώρα γνώσεις πάνω στο Μηχανισμό.

Αναλυτικά τα μέλη της ομάδας ήταν: Mike Edmunds από το Πανεπιστήμιο του Cardiff, Tony Freeth από το Πανεπιστήμιο του Cardiff, από το Ε.Κ.Π.Α ο Ξενοφών Μουσσάς και Γιάννης Μπιτσάκης, Ιωάννης Σειραδάκης από το Α.Π.Θ, η Δρ. Ελένη Μάγκου, η Μαρία Ζαφειροπούλου και ομάδα συντηρητών με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μακρή από το Ε.Α.Μ, ο Αγαμέμνων Τσέλικας από το Μ.Ι.Ε.Τ.

Η δουλειά του Mike Edmunds και των συναδέλφων του, ανάμεσα τους και Έλληνες επιστήμονες, ενέπνευσαν την συγγραφέα Jo Marchant, να γράψει ένα βιβλίο με όνομα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» το 2009.

Παρέμεινε στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της αστροφυσικής και διδάσκει ακόμα ένα μάθημα της σχετικότητας και της σωματιδιακής φυσικής.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Mike εργάστηκε επίσης για δύο από τα συμβούλια έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει χρησιμοποιήσει μεγάλα τηλεσκόπια στην Αυστραλία, τις Καναρίους Νήσους και τη Χιλή. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Φυσικής και της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, όπου και διετέλεσε Αντιπρόεδρος.

Ο διάσημος αστροφυσικός είναι παντρεμένος με δύο μεγάλες κόρες και τρία εγγόνια και πολλαπλές δραστηριότητες αναψυχής: Περπάτημα, ιστιοπλοΐα, υποκριτική και σκηνοθεσία, ανάγνωση, μουσική και παλιές ατμομηχανές.

από την Φιλόλογο Κατερίνα Νίκου & τον Γιώργο Μαράτση

Επιμέλεια: Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close