Search

Θρησκεία και αθλητισμός

Οι αθεϊστικές τάσεις του διάσημου σκηνοθέτη Γούντι Άλεν ενισχύθηκαν ακόμη και όταν διαπίστωσε πως «είναι ευκολότερο να βρεις τον Θεό το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη, παρά κάποιον υδραυλικό»! Οι πιστοί θαυμαστές του γέλασαν. Οι επικριτές μόρφασαν. Όσοι αθλητές ή προπονητές είναι θεοσεβούμενοι, προφανώς θα ζητούσαν συλλήβδην τον «αφορισμό» του. Η σχέση θεοτήτων-σπορ περιλαμβάνει ό,τι η αντίστοιχη πιστών-εκκλησίας. Ευλάβεια, αμφιβολία, παράκληση, ενίοτε δέος και πολλάκις… σχίσμα! Δεν είναι λίγοι οι σταρ των γηπέδων που επικαλούνται θεϊκή παρέμβαση για επιτυχία. Ή την θεωρούν άλλοθι ήττας. Προαιώνια θρησκευτικά ζητήματα «συζητήθηκαν» στα γήπεδα. Η «Βίβλος» του αθλητισμού περιέχει σπαρταριστά «εδάφια»…

Ραφίκ Τζιμπούρ

Το γνωστό εκρηκτικό ταμπεραμέντο του Ρέφικ Τζιμπούρ εξαφανίστηκε ως δια (Θου Κύριε, φυλακήν το στόμα και το… πληκτρολόγιο) μαγείας από τις πρόσφατες προπονήσεις της ΑΕΚ. Ο νεοαποκτηθείς Αλγερινός μοιάζει αδύναμος, βιώνοντας το Ραμαζάνι. Ιερό μήνα των μουσουλμάνων, που διαρκεί από 2 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου και επιτάσσει απαγόρευση κατανάλωσης μέχρι και νερού από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Περίπου ίδιους περιορισμούς είχαν την προηγούμενη διετία ο Ισραηλινός, πρώην τεχνικός της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, Πίνι Γκέρσον και οι καλαθοσφαιριστές της ΑΕΚ, Αμίτ Ταμίρ-Ντρορ Χάτζατζ, γιορτάζοντας (σε μεμονωμένες ημερομηνίες) το Γιομ Κιπούρ.

Γιάννης Ιωαννίδης

Γιάννης Ιωαννίδης και Άγγελος Αναστασιάδης δεν εργάστηκαν ποτέ στον ίδιο σύλλογο, για να αξιώσουν το περίφημο «ενιαίο και αδιαίρετο». Οι πεποιθήσεις του, όμως «προσηλυτίστηκαν» μαζί στο πεδίο πίστης. Αμφότεροι επέλεγαν επισκέψεις των παικτών τους σε Ιεροσόλυμα και Άγιο Όρος. Ο «ξανθός» ακολουθούσε κατά γράμμα τις διδαχές του πατρός Παΐσιου, όμως δεν δίσταζε να βρίζει στα τάιμ-άουτ ή να πιστεύει (παραδόξως) σε προλήψεις. Ενώ, για την ήττα του Ολυμπιακού στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1994 στο Τελ Αβίβ από την Μπανταλόνα, εξήγησε πως «όταν ο Θεός σκηνοθετεί κάτι, δεν μπορεί να το αλλάξει ο άνθρωπος». Δύο ημέρες νωρίτερα, επισκεπτόμενος τον Πατριάρχη Διόδωρο, τον άκουσε να ψέλνει το «κατατρόπωσον τους βαρβάρους», αγνοώντας ότι αντίπαλος στον ημιτελικό ήταν ο Παναθηναϊκός! Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, όμως, δεν πτοήθηκε και δώρισε 150εκατομ.δρχ. για την ανοικοδόμηση του ιερού τέμπλου του Πατριαρχείου!!!

Για τον νυν υφυπουργό αθλητισμού, επίσης, ο άλλοτε μάνατζερ του Άρη, Φάνης Ταρνατώρος είχε πει, έπειτα από μια (αμφισβητούμενη) ήττα από τον Ολυμπιακό, ότι «μάλλον ο Θεός αγαπά τόσο τον Ιωαννίδη που δεν είδε πως ο Τόμιτς πάτησε γραμμή στο νικητήριο σουτ». Αντίδραση στα πιστεύω του συνάντησε και ο κ. Αναστασιάδης, σαν προπονητής του Παναθηναϊκού το 2000. Παραμονή αναμέτρησης με την Γιουβέντους στο Τορίνο, δήλωσε πως ήλπιζε «ο θεός να είναι μαζί μας». Για να λάβει την απάντηση του ομολόγου του, Κάρλο Αντσελότι, πως «κι εγώ θα τον ήθελα, αλλά έχω την αίσθηση πως έχει σημαντικότερες δουλειές»…

Το 2004, πολλοί θεώρησαν στο Euro πως ο «Θεός είναι Έλληνας». Το 1996, όμως, ο τότε κόουτς της ΑΕΚ, Λευτέρης Σούμποτιτς σιγουρεύτηκε πως «δεν είναι ΑΕΚ» (έστω και αν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε «κιτρινόμαυρος» φίλαθλος), χάνοντας από τον Ολυμπιακό. Ό,τι και να ισχύει, ο Ντιέγκο Μαραντόνα θα είχε τις αντιρρήσεις του. Έχοντας… κατοχυρώσει το περίφημο γκολ με το «χέρι του θεού» στο Μουντιάλ του 1986 εναντίον της Αγγλίας. Ενστάσεις έχει και ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς. Υποστηρίζοντας τον αθεϊσμό, αφού «δεν βαπτίστηκα, παντρεύτηκα σε δημαρχείο και πιστεύω πως εμείς είμαστε θεοί του εαυτού μας». Πολλοί, άλλωστε, φρόντισαν να αποτυπώσουν αμφιβολίες ή επιβεβαίωση με πιο γλαφυρό τρόπο.

Carlos Roa

Η πίστη οδήγησε εκτός ποδοσφαίρου τον διεθνή Αργεντινό τερματοφύλακα Κάρλος Ρόα. Ο οποίος, οπαδός της αίρεσης των Αντβεντιστών, αποσύρθηκε το 1999 φοβούμενος τη συντέλεια του κόσμου! Οπαδοί της Μαγιόρκα τον παρακάλεσαν με πανό που ανέγραφε «για όνομα του θεού, μείνε!», με τον ίδιο να απαντά «για το όνομά του φεύγω». Ο Ρονάλντο, αντίθετα, πίστευε τόσο, που υποδύθηκε το άγαλμα του ευλογούντος Χριστού στο Ρίο, σε διαφήμιση ελαστικών. Ο Μάικλ Τζόρνταν, όμως, τον οποίο ο Λάρι Μπερντ χαρακτήρισε «Θεό που κατέβηκε στη να παίξει μπάσκετ!» συνάντησε αμφισβήτηση… Αν και βίωσε τη φιλοσοφία Ζεν, που είχε ασπαστεί ο προπονητής τους στους Μπουλς, Φιλ Τζάκσον, όταν επιχείρησε να εντρυφήσει στις αρχές του Βούδα, άκουσε τον δάσκαλο Σουνίμ να του απαντά πως «δεν τον χρειαζόμαστε να δώσει λάμψη στη θρησκεία μας»! Την προοπτική χλιδής απαρνήθηκε ο πρώην καλαθοσφαιριστής Ταμίρ Γκούντμαν, ο οποίος το 1998, επονομαζόμενος και «Εβραίος Τζόρνταν», αρνήθηκε την υποτροφία του φημισμένου πανεπιστήμιου Μέριλαντ για να παίξει στο άσημο Τακόμα. Ώστε να μην ταξιδεύει και αγωνίζεται από τη δύση του ηλίου την Παρασκευή ως την αντίστοιχη του Σαββάτου.

Jonathan Edwards, REUTERS/Ian Waldie/File Photo

Κάποιοι τους αντιμετωπίζουν σαν αίρεση. Αλλά οι Μορμόνοι επιμένουν να θεωρούν εαυτούς ως μόνους γνησίους χριστιανούς… Όπως ο συχωρεμένος τεχνικός της ΑΕΚ, Κρέζιμιρ Τσόσιτς και οι επίσης «κιτρινόμαυροι» Ντάνι Βρέινς, Άντι Τούλσον. Ενώ πριν αγωνιστεί στο ΝΒΑ ο (ύψους 2,27μ.) Σον Μπράντλεϊ ήταν μέλος ιεραποστολών σε Ασία και Αφρική! Ιεραπόστολος ήταν και ο σκοτσέζος πατέρας του Έρικ Λίντελ, που γεννήθηκε στη Κίνα (η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο «Οι δρόμοι της φωτιάς») και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, αρνήθηκε να τρέξει 100μ. γιατί ο τελικός ήταν Κυριακή, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 400μ.. Το ίδιο δίλημμα είχε συχνά ο παγκόσμιος ρέκορντμαν του τριπλούν, Βρετανός Τζόναθαν Έντουαρντς, ενώ ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 110μ. με εμπόδια το 1908, Φόρεστ Σμίθσον εξήγησε πως η φωτογραφία να τρέχει με τη Βίβλο στο χέρι(!!!) δεν ήταν από επίσημο αγώνα….

Γράφει ο Γιώργος Αδαμόπουλος

Πηγή : ΕΘΝΟΣ της Κυριακής 28/9/2008

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close