Search

Ρότζερ Φέντερερ, ο μεγάλος αρτίστας του τένις

Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1981 στη Βασιλεία της Ελβετίας από Γερμανοελβετό πατέρα και Νοτιοαφρικανή μητέρα. Το όνομα της πόλης στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ήταν σημαδιακό (αφού ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ο “βασιλιάς της αντισφαίρισης”). Ως νεαρός, ο Ρότζερ είχε πάθος με 2 αθλήματα, το ποδόσφαιρο και το τένις, έχοντας ως όνειρο, όπως τα περισσότερα παιδιά, να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Όταν, παρά ταύτα, σε ηλικία 17 ετών κέρδισε το τουρνουά Wimbledon για εφήβους, το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι και ένα νέο αστέρι ήταν έτοιμο να ξεκινήσει τα επαγγελματικά του βήματα στο χώρο του τένις.

Τον πρώτο του τίτλο, ως επαγγελματίας τον κατέκτησε σε ηλικία 20 ετών, το 2001 στο Μιλάνο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η νίκη του την ίδια χρονιά επί του θρυλικού Πιτ Σάμπρας για το τουρνουά Wimbledon.

Μάλιστα, μετά από εκείνο το ματς, ο Σάμπρας είχε δηλώσει ότι για πρώτη φορά ένιωσε ότι έχασε από κάποιον που έπαιζε καλύτερα από αυτόν. Τα λόγια του έμελλε να είναι προφητικά. Την τετραετία 2003-2007,ο Φέντερερ ήταν άπιαστος. Το 2009 κατέκτησε το 6ο Wimbledon της καριέρας του.  Το 2017 κατέκτησε το 7ο και συνολικά έχει κερδίσει 20 Grand Slam, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Κατέχει μια σειρά από απίστευτα ρεκόρ, μεταξύ των οποίων είναι η κατάκτηση 5 διαδοχικών US Open (2004-2008), 5 διαδοχικών Wimbledon(2003-2007), 6 ATP Finals (τουρνουά που γίνεται στο τέλος της σεζόν ανάμεσα στους 8 κορυφαίους της κατάταξης), η παραμονή του στο Nο1 του κόσμου για 302 βδομάδες και η συμμετοχή στον τελικό όλων των τουρνουά Masters.

Επίσης, είναι κάτοχος χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στα διπλά, με συμπαίκτη τον συμπατριώτη του Stan Wawrinka, κάτοχος Davis Cup, Hopman Cup, καθώς και ο αγαπημένος παίκτης στην ετήσια ψηφοφορία του κοινού από το 2003 μέχρι και σήμερα. Όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού του, το τένις του Φέντερερ είναι αρχοντικό. Παλαιομοδίτικο, αλλά γοητευτικό. Ο Ελβετός δίδαξε, με την απαράμιλλη τεχνική του, πως μπορείς να εκπλήξεις τον αντίπαλο από οποιαδήποτε θέση του γηπέδου.

Έκανε το άθλημα πιο συναρπαστικό. Είτε με την επιθετική λόμπα του (top spin), είτε με το ακούραστο backhand με το ένα χέρι, είτε με το ακριβές forehand drive με τα πίσω βηματάκια. Αξιοσημείωτη είναι και η ψυχραιμία που επιδεικνύει εντός γηπέδου, αποφεύγοντας ξεσπάσματα χαράς ή απογοήτευσης κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Φέντερερ είναι παντρεμένος με τη Σλοβάκα Μίρκα Βάβρινετς και είναι πατέρας 4 παιδιών (2 δίδυμα κορίτσια και 2 δίδυμα αγόρια).

Είναι 4ος, τόσο στη λίστα του ESPN με τους πιο διάσημους αθλητές, όσο και σε αυτή του Forbes με τους πιο πλούσιους (1ος από τον χώρο του τένις). Μεγάλοι του αντίπαλοι αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο Ράφαελ Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Φέντερερ, τον περασμένο Αύγουστο έκλεισε τα 38 του χρόνια. Έχει αρχίσει να χάνει τη μάχη με τον χρόνο που ποτέ, κανένας, δεν κατάφερε να νικήσει, έχοντας ήδη υποχρεωθεί σε εξάμηνες αποχές από τη δράση. Το παιχνίδι του Ελβετού, όμως, παραμένει κορυφαίο και ελκυστικό, θυμίζοντας κατά διαστήματα ακόμα τον παίκτη που σάρωσε τα τρόπαια με τον δικό του μαγικό τρόπο. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από εκείνο το απόγευμα που νίκησε τον Σάμπρας και πήδησε πάνω στην κεντρική σκηνή του αθλήματος.

Γράφει ο Ιορδάνης Χρηστίδης

Δημοσιογραφική επιμέλεια Γιώργος Μαράτσης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close