Search

Ντέμης Νικολαΐδης: O παθιασμένος και πιστός στρατιώτης της ΑΕΚ

Ο Θεμιστοκλής Νικολαΐδης (ή αλλιώς Ντέμης για τους ποδοσφαιρόφιλους), γεννήθηκε στην πόλη Γκίσεν της Γερμανίας στις 17 Νοεμβρίου του 1973. Αμέσως μετά τη γέννηση του γύρισε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη από που καταγόταν την Αλεξανδρούπολη.

Από εκεί ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον τοπικό Εθνικό. Αφότου η ομάδα ανέβηκε στη Γ Εθνική την περίοδο 1991-92, έκανε και ο Νικολαΐδης την άνοδό του στην πρώτη ομάδα, τότε όμως δεν ήταν στις προτιμήσεις του προπονητή για την επίθεση. Τελικά τη σεζόν 1992-93 έγινε βασικός και αναντικατάστατος, παίζοντας 30 αγώνες και βάζοντας 7 γκολ, ενώ την επόμενη χρονιά έγινε πιο αποτελεσματικός σκοράροντας 7 γκολ στους πρώτους 9 αγώνες και έτσι άρχισαν πολλές ομάδες να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον.

Στα μισά λοιπόν τη σεζόν (1993-94) άφησε την Αλεξανδρούπολη και τον Εθνικό και πήρε μεταγραφή στον Απόλλων Σμύρνης στην Αθήνα, όπου γρήγορα έγινε βασικός και έχοντας σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Στη συνέχεια όταν ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στον Απόλλωνα(1994-95) Σημείωσε 17 γκολ και αναδείχτηκε 3ος σκόρερ, πίσω από τον Κριστόφ Βαζέχα (29) και Δημήτρη Σαραβάκο (21), με τον Απόλλωνα να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, η οποία αποτέλεσε μία εξωπραγματική απόδοση για το επίπεδο της ομάδας. Την επόμενη χρονιά (1995-96) σκόραρε 16 γκολ, από τη μία η ομάδα δεν πήγε το ίδιο Καλά όπως την προηγούμενη περίοδο, από την άλλη όμως κατάφερε να φτάσει στον τελικό κυπέλλου εναντίον της ΑΕΚ, όπου γνώρισε τη συντριβή με 7-1.

Μετά επικράτησε ένα σήριαλ με τη μεταγραφή του αν θα πάει στην ΑΕΚ ή στον ΟΣΦΠ. Η ΑΕΚ τον είχε ως μεταγραφικό στόχο από το καλοκαίρι του 1995, όμως ο σύλλογος της Ριζούπολης ήταν εξωφρενικά απαιτητικός στον οικονομικό τομέα. Το επόμενο καλοκαίρι η ΑΕΚ κάνει πάλι προσπαθεί να τον αποκτήσει, όμως ο Ολυμπιακός κατάφερε Και έκλεισε πρώτος συμφωνία με τον πρόεδρο της ομάδας της Ριζούπολης, Κώστα Αλαμάνο, δίνοντας του ακόμη και προκαταβολή για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Στη συνέχεια όμως μίλησε το συναίσθημα, ο Νικολαΐδης ήθελε να πάει στην ομάδα της καρδιάς του την ΑΕΚ.

Εκεί απέκτησε αμέσως ηγετική μορφή λόγω των εμφανίσεων και τον γκολ που έβαζε και έγινε ο αγαπημένος της εξέδρας. Στην πρώτη του σεζόν με τα “κιτρινόμαυρα” πέτυχε 19 τέρματα σε 31 εμφανίσεις. Πάντα έβγαζε πάθος και δύναμη και όποτε σκόραρε πανηγύριζε έξαλλα. Επίσης σε μία φάση στον τελικό κυπέλλου του 2000 με τον Ιωνικό έδειξε το πόσο σωστός επαγγελματίας είναι, ενώ είχε σκοράρει με το χέρι,το υπέδειξε στο διαιτητή με αποτέλεσμα να μην το μετρήσει και βραβεύτηκε με το βραβείο Fair play από τη FIFA. Σε κάθε μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού ήταν στόχος πολλών ευρωπαϊκών ομάδων, όπου αποδείχτηκε με τη συμφωνία που έκανε η ΑΕΚ με την Άντερλεχτ, αλλά ο ίδιος την αρνήθηκε και παρέμεινε στην ομάδα που αγαπά και τον αγαπούν. Όταν όμως ανέλαβε την προεδρία ο Μάκης Ψωμιάδης, ήρθε σε κόντρα μαζί του ρίχνοντας του κατηγορίες για απάτες και “μαύρα χρήματα”εν μέρει βρήκε το δίκιο του, όμως για την ΑΕΚ ήταν ήδη αργά, διότι είχε πολλά οικονομικά προβλήματα. Το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ έληξε το καλοκαίρι του 2003 και δεν ανανεώθηκε. Με την ΑΕΚ κατέκτησε τρία κύπελλα (1997,2000 και 2002) και ένα σούπερ καπ (1996) κανένα όμως πρωτάθλημα.

Αφού δεν ανανέωσε με την ΑΕΚ έψαξε την τύχη του στο εξωτερικό, αρχικά έφτασε μια ανάσα από την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά τελικά κατέληξε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο μονοετές συμβόλαιο του, παρόλο που ήταν άτυχος λόγω των πολλών τραυματισμών κατάφερε να δείξει την κλάση του. Σκοράρει 6 γκολ σε 23 συμμετοχές παίζοντας δίδυμο στην επίθεση με το ανερχόμενο τότε ταλέντο, Φερνάντο Τόρρες. Επίσης η Ατλέτικο του προσφέρει νέο συμβόλαιο, αλλά το αρνήθηκε, πρώτον λόγω χρόνιου προβλήματος στη μέση, όπου είχε ήδη χειρουργηθεί και δεύτερον και κύριο λόγο για να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα την ΑΕΚ να βγει από τα οικονομικά προβλήματα γίνοντας πρόεδρος της.

Όσον αφορά την παρουσία του στην Εθνική Ελλάδος το ντεμπούτο του έγινε το 1995 και τελευταίος του αγώνας ήταν στο Euro 2004 όπου και κατέκτησε το τρόπαιο. Λίγα χρόνια πριν το 1999, αποφάσισε να αποσυρθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία του ελληνικού πρωταθλήματος (μαζί του αποσύρθηκαν και άλλοι δύο παίκτες της ΑΕΚ, οι Ηλίας Ατματζίδης και Μιχάλης Κασάπης), επέστρεψε όμως το 2001 ύστερα από προτροπή του Ότο Ρεχάγκελ. Έτσι έπαιξε με το εθνόσημο στο στήθος 54 αγώνες και σκόραρε 17 γκολ.

Βάζοντας τέλος ποδοσφαιρική του καριέρα 2004, στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της ΑΕΚ σε μία πολύ δύσκολη εποχή για εκείνη γιατί κινδύνευε με υποβιβασμό λόγω χρεών. Στην πρώτη του χρονιά ως πρόεδρος (2004-05) η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση με ένα βαθμό διαφορά από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό που ισόβαθμος με τον ΠΑΟ. Την επόμενη σεζόν (2005-06) η ΑΕΚ μπήκε δεύτερη και εξασφάλισε το εισιτήριο της για το Champions League. Την περίοδο 2006-07 τερμάτισε πάλι στη δεύτερη θέση παίρνοντας πάλι το εισιτήριο για το Champions League. Από το 2004-07 στηρίχθηκε σε νέους ποδοσφαιριστές χωρίς να κάνει ηχηρές μεταγραφές λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Το 2007-08 όμως η ΑΕΚ ενισχύθηκε με έμπειρους ποδοσφαιριστές, όπως ο Ριβάλντο για να πάρει το πρωτάθλημα το οποίο το έχασε στα χαρτιά από τον ΟΣΦΠ,ύστερα από επέμβαση της CAS έτσι έπαιξε στα πλέι οφ όπου και χάθηκε το εισιτήριο για το Champions League. Τελικά παραιτήθηκε από πρόεδρος μετά από ζητήματα που προέκυψαν κυρίως με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, στις 2 Νοεμβρίου του 2008.

Εν τέλει οσον αφορά την προσωπική του ζωή παντρεύτηκε τη γνωστή τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή το 2003 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Μελίνα 13 ετών και τον Γιώργο 10 ετών.

Επιμέλεια κειμένου: Μιχάλης Φαράντος

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close