Search

Τέσσερις Ελληνίδες ηθοποιοί που ερμήνευσαν β’ ρόλους στον ελληνικό κινηματογράφο

Ο ελληνικός κινηματογράφος ξεκίνησε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με μικρό αριθμό ταινιών μέχρι το 1940. Εξελίχθηκε ιδιαίτερα μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου με απόγειο από το 1960-1973. Σημαντικοί ηθοποιοί αναδείχτηκαν, αλλά ορισμένοι σε β’ ρόλους, όπως οι γυναίκες που ακολουθούν.

Μαίρη Μεταξά

Γεννημένη το 1912 στην ανατολική Ρωμυλία, ξεκίνησε νωρίς την καριέρα της το 1928. Ασχολήθηκε με το κλασσικό μπαλέτο και στη συνέχεια το 1958 κάνει το πρώτο της ντεμπούτο, σε ηλικία 46 ετών στην κωμωδία “Η κυρά μας η μαμή”. Χαρακτηριστικές της εμφανίσεις ήταν “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο” (1959), “Οι θαλασσιές οι χάντρες” (1967), “Η αρχόντισσα και ο αλήτης” (1968)”. Η τελευταία της ταινία, ήταν το 1980, στην κωμωδία “Ο Κώτσος στην ΕΟΚ” στο πλάι του Κώστα Βουτσά. Γενικά οι ρόλοι που ερμήνευσε την άφησαν γνωστή στην ιστορία ως η υπερπροστατευτική μητέρα.

Σαμπφώ Νοταρά

Γεννήθηκε το 1907 και το πραγματικό της επίθετο ήταν Χαμδάνου. Σπούδασε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου και στην δραματική σχολή του πειραϊκού συνδέσμου. Το επίθετο Νοταρά το πήρε από τον δρόμο στον οποίο βρισκόταν στην σχολή που φοιτούσε. Αξέχαστη θα μείνει για την επιβλητική της φωνή παίζοντας αυστηρούς ρόλους. Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες “Αχ αυτή η γυναίκα μου” (1967), “Η κυρά μας η μαμή” (1968) και “Κυριακάτικο ξύπνημα”.

Μέλπω Ζαροκώστα

Γεννημένη στον Πειραιά το 1933, η Μέλπω Ζαροκώστα υποδύθηκε το ρόλο της γοητευτικής γυναίκας, αριστοκρατικής καταγωγής. Μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου και σπούδασε στο Metropolitan Theater και στη σχολή ραδιοφωνικών σπουδών CANANDLE, καθώς επίσης σενάριο, σκηνοθεσία και υποκριτική. Έπαιξε σε ταινίες όπως, “Η γυναίκα μου τρελάθηκε” (1966), “Κάτι κουρασμένα παλικάρια” (1966), “Η βίλα των οργίων” (1964).

Μήτση Κωνσταντάρα

Η Μήτση Κωνσταντάρα ήταν ηθοποιός και αδελφή του Λάμπρου Κωσταντάρα. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό σε ρόλους δίπλα στον κορυφαίο αδελφό της. Υποδύθηκε ρόλους της τρυφερής, γλυκιάς, ώριμης και καλοκάγαθης κυρίας. Σπούδασε στην δραματική σχολή του εθνικού θεάτρου αποφοιτώντας το 1945 ως αριστούχος.

Γράφει η Δήμητρα Καραλή

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδρεάδης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close