Search

Γρηγόρης Βαλτινός Ο ‘Κύριος του θεάτρου’

«Ηθοποιός σημαίνει ζωές από το παρελθόν, από το μέλλον, ηδονή που εκπορεύεται από την τέχνη και αυτογνωσία»

μου είπε ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης με το ξεχωριστό ήθος,το ιδιαίτερο χιούμορ και τη βαθιά σκέψη, στην οποία μας ξεναγεί και μας την αποκαλύπτει. «Όλα αυτά που είμαι σήμερα, τα οφείλω κυρίως στους ρόλους που ερμήνευσα και στο θέατρο» μου λέει ο Γρηγόρης Βαλτινός. Καθοριστική στιγμή στη ζωή του, ήταν o ερχομός του από την Ξάνθη στην Αθήνα σε ηλικία 9 ετών, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να είναι κοντά στα γεγονότα και κυρίως στο θέατρο.

Από παιδί ήξερε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός. «Σκάρωνα θεατρικές παραστάσεις και τραγουδούσα. Ήμουν ήρεμο παιδί, αλλά με πολύ πλάκα, η ψυχή της παρέας. Όσο για τον πρώτο μου ανεκπλήρωτο έρωτα; Ήταν για μια όμορφη συμμαθήτρια μου, την οποία ήθελα να παντρευτώ (γέλια)».

Θυμάται την εφηβεία του και τις δύσκολες σχέσεις με τις κοπέλες που το πλησίασμα τους συνοδευόταν από ντροπή και αμηχανία, γιατί δεν υπήρχε ελευθερία και άνεση.

Για την γοητεία που ασκούν οι επώνυμοι και δη οι καλλιτέχνες στο κοινό, πιστεύει, ότι, «όλοι γοητευόμαστε από επώνυμους ανθρώπους, από τους σταρ στο είδος τους. Ο ηθοποιός με τις εναλλαγές των ρόλων και των χαρακτήρων που ερμηνεύει, γίνεται ερωτικό πρότυπο και δημιουργεί ένα μύθο. Ερωτευόμαστε τους ήρωες και κατ’ επέκταση εκείνον. Οι γυναίκες, λοιπόν, όταν έρχονται αντιμέτωπες με τους καλλιτέχνες, προσπαθούν να καταλάβουν αν είναι διαφορετικοί από την εικόνα που πλάσανε ή όλα αυτά μαζί».

Εκτιμά την γυναίκα και την αλήθεια της, όπως την εκτιμά και σε έναν άντρα. «Η αλήθεια φαίνεται στη συντροφικότητα, στη φιλία, στον ερωτισμό, στον οργασμό. Δεν εμπιστεύομαι τους ψεύτικους και ρηχούς ανθρώπους. Η αλήθεια έχει απέραντο και αξεπέραστο βάθος. Μια γυναίκα, δεν είναι απαραίτητο να είναι πρότυπο ομορφιάς για να είναι γοητευτική, αλλά γλυκιά, αληθινή και ερωτική. Συνήθως αυτές οι γυναίκες μου αρέσουν. Η εξυπνάδα και το χιούμορ είναι πολύ ερωτικά στοιχεία πάνω τους. Γενικά ενοχλούμαι από τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν το μυαλό τους και τους βαριέμαι».

Διεισδύει βαθιά στην έλξη που αισθάνεται ένας άντρας για μια γυναίκα. «Ο καθένας εγκεφαλικά επιλέγει σε μια γυναίκα εκείνο που έχει ανάγκη. Κάποιοι άντρες, όμως, αναπτύσσουν διάφορα άλλοθι, γιατί έχουν ανάγκη να ταπεινώσουν και να υποβαθμίσουν εκείνο που επέλεξαν. Ποτέ δεν θα παραδεχτούν, ότι το επέλεξαν για να μπορούν να το ταπεινώνουν. Έτσι δεν θα διάλεγαν μια αδύναμη γυναίκα δίπλα τους.

Οι γυναίκες πολλές φορές επικαλούνται δικαιολογίες, ότι οι άντρες τις φοβούνται και δεν τις πλησιάζουν, γιατί είναι δυναμικές και έξυπνες. Πρέπει να έχουν αυτογνωσία και να δουν, εάν πράγματι είναι έτσι ή μένουν στο ράφι και δεν τους πλησιάζει άντρας, γιατί είναι κακοί χαρακτήρες και για άλλους λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπερδεύεται η κακία και η πονηριά με την εξυπνάδα και τη δυναμικότητα».

Θεωρεί τον έρωτα χημεία. «Ο έρωτας είναι πληροφορίες και ανάγκες των κυττάρων που ξαφνικά βρίσκουν τροφοδότη, μέσα από τη χημεία του μυαλού, του σώματος και των χημικών αντιδράσεων του συναισθήματος».

Όσο για την φιλία μεταξύ των δυο φύλων, πιστεύει, ότι «είναι δύσκολο να υπάρχει φιλία, χωρίς ερωτισμό, ειδικά όταν η γυναίκα ανήκει στην γκάμα των γυναικών που με ενδιαφέρουν. Αυτόματα, όμως, γίνεται απαγορευτική η προσέγγιση μου, όταν αυτή η γυναίκα ανήκει σε άλλον άντρα. Δεν ξέρω αυτό αν εκπορεύεται από ηθική αντιμετώπιση ή από εγωιστικά κίνητρα. Είναι αρχή μου και δεν διεκδικώ ποτέ κάτι που ανήκει σε άλλον».

Θεωρεί ότι ο πόλεμος υπεροχής ανάμεσα στα δυο φύλα έχει τελειώσει και αποτελεί παρελθόν. « Ηττημένοι είναι κι ο άντρας και η γυναίκα. Πιστεύω ακράδαντα, ότι τα δυο φύλα έχουν ανάγκη το ένα το άλλο και ότι η μεγάλη τους επιθυμία είναι να είναι μαζί, αρκεί να αγαπιούνται».

Το μυστικό μιας καλής σχέσης για τον ίδιο, απαιτεί παραχωρήσεις και συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές. «Δεν μπορείς να λειτουργείς σαν μονάδα μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων και ενδεχομένως πραγμάτων, τα οποία δημιούργησες εσύ. Η κατάληξη του έρωτα, της αγάπης, η ίδια μας η σχέση εξαρτάται, από το αν μας ενδιαφέρει πραγματικά ο σύντρόφος μας, αν τον αγαπάμε, αν θέλουμε να είναι μαζί μας, γιατί αλλιώς τα πάντα είναι ‘αξεπέραστα’. Είναι πολύ τυχεροί οι άνθρωποι που αγαπιούνται για μεγάλο διάστημα».

Πιστεύει στο γάμο όντας παντρεμένος πολλά χρόνια «Ο γάμος σε συμμαζεύει και έτσι ασχολείσαι περισσότερο με τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν, αρκεί να τα εντοπίσεις».

Έχει δυο γιους, τον Νικηφόρο και τον Γιάννη. « Με τα παιδιά μου είμαστε φίλοι, τα λέμε όλα ανοιχτά και έχουμε πολύ χιούμορ. Από ένστικτο, βέβαια, τα ίδια κατανοούν τη διαχωριστική γραμμή φίλου και πατέρα και αντιλαμβάνονται την έννοια του σεβασμού»

Παίζοντας με τις λέξεις, τελειώνοντας μου είπε «Αν χρησιμοποιούσαμε περισσότερες λέξεις στη γλώσσα μας, θα σκεφτόμαστε περισσότερο και θα είχαμε κρίση για τα πάντα. Κάθε λέξη ανοίγει χίλια παράθυρα….

Ποια φράση, αλήθεια, τον αντιπροσωπεύει στη ζωή του… «Μακάρι να κλειστεί η γνώση της ζωής σε μια φράση….»

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close