Search

Δήμητρα Στασινοπούλου: Bhutan, “Χαμόγελα από τη Στέγη του Κόσμου”

To βιβλίο, Bhutan, “Χαμόγελα από τη Στέγη του Κόσμου” είναι μία φωτογραφική αποτύπωση του Bhutan, ένα ταξίδι στην terra incognita της βουδιστικής παράδοσης, του παρθένου περιβάλλοντος, των «χαμογελαστών» ανθρώπων.

Tο Bhutan δεν εμφανίζεται συχνά στα πρωτοσέλιδα – στην πραγματικότητα είναι δύσκολο ακόμα και να το εντοπίσει κανείς στο χάρτη. Πρόκειται για μια τελίτσα ανάμεσα σε δύο μεγάλες χώρες, την Ινδία και την Κίνα.

Το ότι μία τόσο μικρή χώρα καταφέρνει να διατηρεί αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της και να κρατήσει ζωντανή την παράδοσή της, δεν μπορεί παρά να προκαλεί το θαυμασμό.

Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία, ενώ αντιλαμβάνονται την έννοια της προόδου με βάση όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και το επίπεδο διατήρησης της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς τους.

Πρόκειται για έναν τόπο όπου η Εθνική Ευτυχία, όπως λέει ο βασιλιάς του, είναι πιο σημαντική από το Εθνικό Εισόδημα.

Ταξιδεύοντας σε μία χώρα σαν αυτή, δεν μπορείς παρά να θαμπωθείς από τη φυσική ομορφιά, τη ζωντάνια των ανθρώπων της, την αρχιτεκτονική, τα θρησκευτικά τελετουργικά, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τα χρώματα και τα χαμόγελα που σου χαρίζονται γενναιόδωρα από παντού.

Aυτή η χώρα μας καλεί να αναθεωρήσουμε πολλά από τα μέχρι τώρα πιστεύω μας και να έρθουμε πιο κοντά στην εσωτερική γαλήνη που τόσο χρειαζόμαστε.

Εστιάζει στις ανθρώπινες αξίες και σε έναν απλό, αληθινό τρόπο ζωής. Αξίζει τον κόπο να το δει κανείς˙ όχι μόνο για τα όσα θα νιώσει όσο βρίσκεται εκεί, αλλά κυρίως για τον πλούτο ψυχής που θα αποκομίσει από αυτό το ταξίδι

Το βιβλίο Bhutan, Χαμόγελα από τη Στέγη του Κόσμου δεν αποτελεί παρά μία προσπάθεια να μοιραστώ την ένταση των συναισθημάτων που μου πρόσφερε το ταξίδι αυτό με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, προσπάθεια, γιατί θα ήταν αδύνατο να χωρέσει η μοναδική αυτή εμπειρία στις σελίδες ενός λευκώματος.

Αν, ωστόσο, μέσα από τις εκατοντάδες φωτογραφίες του ο αναγνώστης βιώσει, έστω και υποτυπωδώς, έστω και για λίγο, τη γοητεία του άγνωστου σε εμάς αυτού κόσμου, θεωρώ πως θα έχω επιτύχει το σκοπό μου.

Το λεύκωμα της Δήμητρας Στασινοπούλου για το Buthan 

από την φωτογράφο Δήμητρα Στασινοπούλου 

E-mail: dimitra@imedica.gr

Επιμέλεια: Γιώργος Μαράτσης 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close