Search

Burma (Βιρμανία) η «χώρα των χρυσών οριζόντων»

Η σχέση μου με τη φωτογραφία είναι ερασιτεχνική. Φωτογραφίζω από καρδιάς, χώρες και κυρίως ανθρώπους που απέχουν από το σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής, που ακολουθούν μιαν άλλη πορεία διαφορετική, που έχουν μείνει απρόσβλητοι από την ομοιομορφία της Δύσης. Ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης γράφει: «Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει» και αυτό εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη μου να μοιραστώ αυτά που με συγκινούν.

Η Burma (Βιρμανία) είναι η «χώρα των χρυσών οριζόντων», μια χώρα πανέμορφη, ένας από τους πιο μυστηριώδεις και ανεξερεύνητους προορισμούς στον κόσμο, με πολιτιστική κληρονομιά 2500 χρόνων. Λόγω της χρόνιας πολιτικής απομόνωσης, είναι μία από τις λιγότερο τεχνολογικά προηγμένες, αλλά και φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η φτώχεια όμως που συναντάς παντού δεν φαίνεται να έχει λυγίσει το ηθικό αυτού του χαμογελαστού λαού, ενώ το πιο θερμό καλωσόρισμα της Ασίας περιμένει τους επισκέπτες. Κάποιος είπε πως «στις άλλες χώρες της Ασίας οι άνθρωποι σου χαρίζουν ένα ευγενικό χαμόγελο. Εδώ, τα χαμόγελα δεν σταματούν ποτέ».

Για μένα το πιο συγκλονιστικό είναι το πως η κατάφωρη καταπίεση ενός ολόκληρου έθνους 55 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να υπάρχει και να διαιωνίζεται με τρόπο απολύτως συγκαλυμμένο, αφού η γενναιοδωρία της χώρας σε εικόνες και η ευγένεια, καθώς και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου από την καταπίεση, τους περιορισμούς και την υποβόσκουσα θλίψη.

Τα ταξίδια μου στη Βιρμανία ήταν από τα συγκλονιστικότερα και αποκαλυπτικότερα της ζωής μου. Η αγριότητα του καθεστώτος, οι κακουχίες, ο καθημερινός αγώνας των ανθρώπων για την επιβίωση, η φτώχεια, η καλοσύνη αλλά και η ελπίδα καταγράφονται από το φακό με την κατάθεση της ψυχής τους.

«Χρησιμοποιήστε την ελευθερία σας για να κερδίσουμε τη δική μας» είναι το μοναδικό τους αίτημα, όπως διατυπώθηκε από την ηγέτιδα της Αντίστασης, βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης, Aung San Suu Kyi.

Σε έναν κόσμο που αναζητά με αγωνία να ανακαλύψει τους ήρωές του, η γυναίκα αυτή ορθώνεται ως ένα από τα ελάχιστα πια σύμβολα ηθικής αντίστασης. Το μήνυμά της είναι ιδιαίτερα απλό: «Μόνο νικώντας τους φόβους σου μπορείς να γίνεις πραγματικά ελεύθερος».

Θεώρησα χρέος μου να προσφέρω σ΄αυτό τον υπέροχο δοκιμαζόμενο λαό, σαν μικρό αντίδωρο, αυτό το βιβλίο, προσπαθώντας να διαδώσω και να μοιραστώ όσα συνάντησα κατά την παραμονή μου στην χώρα τους.

Το βιβλίο της Δήμητρας Στασινοπούλου για την Βιρμανία


Δήμητρα Στασινοπούλου, Φωτογράφος (Δεκέμβριος 2012)

E-mail:dimitra@imedica.ro

Επιμέλεια: Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close