Search

Βραβείο Κουλτούρας Sciacca 2018 στον Ολλανδό Καρδινάλιο Willem Jacobus “Wim” Eijk

Ο Willem Jacobus “Wim” Eijk, γεννημένος στις 22 Ιουνίου 1953, είναι Ολλανδός Καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας, από το 2012 και βρίσκεται τοποθετημένος στην Μητροπολιτική Αρχιεπισκοπή της Ουτρέχτης από το 2007. Διετέλεσε Επίσκοπος του Groningen-Leeuwarden από το 1999 έως το 2012. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως ο Willem Eijk, πριν ασπαστεί τα θεία και γίνει κληρικός, εργαζόταν ως γιατρός, καθώς είχε σπουδάσει στην Ιατρική σχολή του Άμστερνταμ, αποκτώντας το πτυχίο του το 1978.

Τα επόμενα δύο χρόνια (1978-1979) ειδικεύτηκε στην παθολογία και συνέχισε τις σπουδές του πάνω στην μελέτη της ιατρικής δεοντολογίας, στο πανεπιστήμιο Leiden. Χειροτονήθηκε στην ιεροσύνη το 1985, στη μητρόπολη Diocese of Roermond. Έπειτα πήγε ως υπεφημέριος στην ενορία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβας στον Venlo Blerick.

Οι σπουδές του όμως δεν σταματούν εδώ. Το 1987 ξεκίνησε το διδακτορικό του στην ιατρική, από το Πανεπιστήμιο του Leiden, με διατριβή για την ευθανασία.

Το 1990 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην φιλοσοφία του Πανεπιστημιακού Πανεπιστημίου του Αγίου Θωμά Ακινάνα (Angelicum) με διατριβή «Τα ηθικά προβλήματα της γενετικής μηχανικής των ανθρώπων». Ακόμα, ο Eijk ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στη θεολογία, στο Πανεπιστημιακό Πανεπιστήμιο του Lateran στη Ρώμη.

Από το 1996, ο Eijk είναι καθηγητής ηθικής θεολογίας στην Ποντιφική Θεολογική Σχολή στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

NOLI RECUSARE LABOREM

Ο Eijk διορίστηκε επίσκοπος του Groningen-Leeuwarden στις 17 Ιουλίου 1999 και καθαγιάστηκε στις 6 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Επιλέγει το μότο που το ακολουθεί πιστά, “Noli recusare laborem” (Μην απαρνείσθε τον μόχθο). Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα πως η οποιαδήποτε μορφή εργασίας δεν είναι ντροπή για τον άνθρωπο.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ τον ονόμασε μέλος της Πνευματικής Ακαδημίας για τη Ζωή, στις 4 Αυγούστου 2004 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του στις 23 Μαρτίου 2005.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2007 ο Πάπας Βενέδικτος XVI διόρισε τον Eijk ως Μητροπολιτικό Αρχιεπίσκοπο της Ουτρέχτης. Στις 26 Ιανουαρίου 2008 εγκαταστάθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Καρθαρίνας στην Ουτρέχτη. Στις 18 Φεβρουαρίου 2012, ο Πάπας Βενέδικτος XVI έκανε τον Eijk έναν καρδινάλιο μαζί με 21 άλλους.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Eijk εκλέχτηκε να εκπροσωπεί την Επισκοπική Διάσκεψη των Κάτω Χωρών στους Επισκόπους των Συνόδων, για την Οικογένεια. Πριν από τη Σύνοδο δημοσίευσε ένα δοκίμιο που ανέφερε ότι τα ζευγάρια που συνάπτουν ένα πολιτικό γάμο χωρίς να έχουν λάβει ακυρώσεις προηγούμενων γάμων αντιπροσωπεύουν «μια μορφή δομημένης και θεσμοθετημένης μοιχείας»

Ως Επίσκοπος της Ουτρέχτης, συνέστησε την αναδιάρθρωση των 326 ενοριών της μητρόπολης σε 48 εδάφη, ακολουθώντας ένα πρότυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη ενόψει της συρρίκνωσης της εκκλησίας. Έχει επιμείνει σε αυτό το σχέδιο παρά την όποια δημοτική αντίσταση, αναφέροντας πως “Όταν μίλησα στον Πάπα, προειδοποίησα ότι οι παλαιές εκκλησιαστικές δομές δεν θα υπάρχουν την στιγμή που θα αποσυρθώ – και ότι μέχρι το 2025 τα δύο τρίτα των εκκλησιών μας θα έχουν αποσυρθεί από τη θεία λατρεία”.

Γράφει ο φιλόλογος Παναγιώτης Ανδρεάδης 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close