Search

5 διάσημα αεροπορικά μυστήρια

1937: Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ

Τον Ιούλιο του 1937, η αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας Αμέλια Έρχαρτ είχε συμπληρώσει 22.000 μίλια, για να ολοκληρώσει την πρωτοφανή της πτήση σε όλο τον κόσμο. Τα υπόλοιπα 7.000 μίλια θα ήταν πάνω από τον Ειρηνικό. Φημίζεται για το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που επιχείρησε να κάνει το γύρο του κόσμου από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό.

Η Έρχαρτ και ο πλοηγός της Φρεντ Νόοαν πετούσαν από το Λάε, της Νέας Γουινέας στο μικρό νησί Howland στη μέση του Ειρηνικού, όταν εξαφανίστηκαν. Ούτε οι ίδιοι ούτε το αεροπλάνο τους βρέθηκαν ποτέ.

Οι αδιευκρίνιστες συνθήκες της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ, σε συνδυασμό με τη φήμη της, προκάλεσαν την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ισχυρισμών και αρκετών θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την τελευταία της πτήση, όμως όλοι αυτοί έχουν γενικότερα απορριφθεί λόγω της έλλειψης επαληθεύσιμων αποδείξεων.

1945: Η πτήση 19 των βομβαρδιστικών του Ναυτικού

Το 1945, ο υπολοχαγός Charles Carroll Taylor ξεκίνησε από το Fort Lauderdale της Φλόριντα σε μια άσκηση ρουτίνας λίγο έξω από την ακτή. Ο Taylor, βετεράνος πολέμου και έμπειρος εκπαιδευτής με το Πολεμικό Ναυτικό, οδηγούσε μια μοίρα πέντε βομβαρδιστικών.

Περίπου δύο ώρες μετά την πτήση τους, ο υπολοχαγός Taylor συνομιλούσε με τη βάση λέγοντας ότι οι πυξίδες του είχαν δυσλειτουργία. Τελευταία φορά που τον άκουσαν να συνομιλεί με την βάση ήταν μπερδεμένος και αποπροσανατολισμένος.

Ο Taylor, μαζί με τους 13 εκπαιδευόμενους που πετούσαν εκείνη την ημέρα, είχαν εξαφανιστεί στην περιοχή του τριγώνου των Βερμούδων. Παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες, δεν βρέθηκαν απομεινάρια.

1962: Η πτήση 739 του Flying Tiger

Το Lockheed L-1049 Constellation propliner που είχε ναυλωθεί από τις ΗΠΑ εξαφανίστηκε στις 16 Μαρτίου του 1962 πάνω από το δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το αεροσκάφος μετέφερε 93 αμερικανούς στρατιώτες και βιετναμέζους από τη βάση αεροπορικής δύναμης Travis της Καλιφόρνιας στο Saigon του Βιετνάμ. Μετά τον ανεφοδιασμό στη Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Andersen, στο Guam, το Super Constellation βρισκόταν στο δρόμο για την Air Base της Φλόριντα, όταν εξαφανίστηκε. Όλοι και οι 107 επιβαίνοντες θεωρήθηκαν νεκροί.

1972: Η πτήση 571 από την Ουρουγουάη

Οι περισσότεροι έχουν ακουστά κάποια παραλλαγή της ιστορίας των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να τρώνε ο ένας τον άλλο για να παραμείνουν ζωντανοί. Πρόκειται για αληθινή ιστορία.

Η Ουρουγουανική πτήση 571, που μετέφερε μια ομάδα ράγκμπι, εξαφανίστηκε στα βουνά των Άνδεων κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς τη Χιλή το 1972. Από τους 45 ανθρώπους που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο, μόνο οι 16 τελικά επέζησαν. Αφού ξέμειναν τελείως από φαγητό, δεν τους έμεινε άλλη επιλογή από το να φάνε τους νεκρούς συντρόφους τους.

Παραμένοντας αγνοούμενοι για 72 ημέρες στο χιονισμένο βουνό, η ομάδα ξεπέρασε την πείνα, τις χιονοστιβάδες και την εξάντληση μέχρι την στιγμή της διάσωσής τους.

2003: Το Boeing 727-223

Στις 25 Μαΐου 2003, ένα Boeing 727 έφυγε απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αγκόλα με τα φώτα και τον αναμεταδότη απενεργοποιημένο και χωρίς έγκριση. Το Boeing, ένα τεράστιο θηρίο, απαιτεί συνήθως τουλάχιστον τρία πλήρως εκπαιδευμένα μέλη πληρώματος για να το πιλοτάρουν. Το βράδυ της 25ης, είχε μόνο ένα: τον Benjamin Charles Padilla, έναν μηχανικό πτήσης της Floridian.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο χωρίς φώτα και χωρίς μεγάλη ταχύτητα και κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό ώσπου εξαφανίστηκε.

Πριν από το συμβάν το αεροσκάφος ήταν γεμάτο με 53.000 λίτρα καυσίμου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να καλύψει 2.400 χιλιόμετρα (1.500 μίλια).

Επιμέλεια κειμένου: Παναγιώτης Ανδρεάδης

Πηγή: History.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close