Search

Το Νόμπελ Ειρήνης στον Ντένις Μουκουέγκε και την Νάντια Μουράντ

Ανάμεσα σε 216 μεμονωμένους υποψήφιους και 115 οργανισμούς, η επιτροπή κλήθηκε να διαλέξει τους φετινούς νικητές των Νόμπελ Ειρήνης.

Τελικά, το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 είχε σχέση με το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και δόθηκε στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και τη νεαρή Γιεζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο γυναικολόγος από το Κονγκό έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη περίθαλψη των γυναικών, που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ενώ έχει καταδικάσει το καθεστώς ατιμωρησίας των ομαδικών βιασμών στη χώρα του.

Σήμερα ενώ βρισκόταν στο δεύτερο προγραμματισμένο χειρουργείο της ημέρας, ενημερώθηκε πως κέρδισε από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης 2018 και το αφιέρωσε σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό και σεξουαλική βία.

Η Νάντια Μουράντ είναι ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού υπήρξε σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με την επιτροπή, αποτελεί μια μάρτυρα για την κακοποίηση τόσο σε βάρος της ίδιας όσο και άλλων γυναικών.

Η Μουράντ είναι ένα από τα 3.000 κορίτσια Γεζίντι, που έπεσε θύματα βιασμού και κακοποίησης από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Συνελήφθη το 2014, σε μια επιδρομή του ISIS στο χωριό Κόσο, κοντά στο προπύργιο των Γενίντι, το Σιντζάρ, μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close