Search

Έντουαρτ Σνόουντεν: Ένας προδότης που αποστάτησε στην Ρωσία

Είναι και παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος άνθρωπος στην Αμερική. Ο λόγος για τον 35χρόνο Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν που γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1983, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Όπως έχει δηλώσει, δεν ήταν και πολύ καλός μαθητής, αλλά είχε μια έφεση με τους υπολογιστές. Στα είκοσι του χρόνια κατατάχτηκε στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά τις εγκατέλειψε, λόγω ενός τραυματισμού στο πόδι του.

Πριν από 5 χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2013, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη δουλειά του στην NSA (National Intelligence Agency), όπου εργαζόταν ως διαχειριστής συστημάτων στο όμορφο νησί της Χαβάης μαζί με την κοπέλα του Λίντσεϊ Μιλς, παίρνοντας μαζί του 1,7 εκατ. απόρρητα έγγραφα, θέλοντας να αποδείξει πως τον 21ο αιώνα, όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η στιγμή της αποκάλυψης

Στις 20 Μαΐου 2013, ο Σνόουντεν πέταξε στο Χονγκ Κονγκ, αφού εγκατέλειψε την εργασία του σε μια εγκατάσταση της NSA στη Χαβάη και στις αρχές του Ιουνίου αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA στους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, Λάουρα Πόιτρας και Ίγουεν ΜακΆσκιλ. Ο Σνόουντεν ήρθε στη δημοσιότητα μετά από τις ιστορίες που βασίζονται στο υλικό που έδωσε και εμφανίστηκαν στις εφημερίδες, The Guardian και The Washington Post.

Οι κατηγορίες

Στις 21 Ιούνη του 2013, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Σνόουντεν για κατασκοπεία και για κλοπή κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Τότε ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για τον ίδιο και αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ρωσία.

Στις 23 Ιουνίου, πετάει για Μόσχα, όπου παρέμεινε για περισσότερο από ένα μήνα στο αεροδρόμιο. Αργότερα, οι ρωσικές αρχές του χορηγούν προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο στη συνέχεια παρατείνεται στα τρία χρόνια. Από το 2015 μέχρι σήμερα, παραμένει στην Ρωσία, όπου ζει σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ αναζητά άσυλο και σε άλλες χώρες.

Η Καθημερινότητα στην Ρωσία

Ο ίδιος σε παλιότερη δήλωση του είχε πει πως «Κοιμάμαι στη Ρωσία, αλλά ζω σε όλο τον κόσμο». Βιώνει μια απλή και καθημερινή ζωή. Μιλάει ρώσικα, μπορεί πλέον και επικοινωνεί σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιεί μετρό, ψωνίζει έξω, ενώ μαζί του έχει πάντα μια διακριτική ασφάλεια ανθρώπων που τον φυλάνε. Πλέον έχει έρθει στην Ρωσία και ζει μαζί του η κοπέλα του Λίντσεϊ Μιλς, με την οποία συζούσε στην Αμερική. Δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους και εκφωνεί ομιλίες.

Ο λογαριασμός στο twitter

Έχει δημιουργήσει λογαριασμό στο twitter με 2.5 εκατ ακολούθους, ενώ ο ίδιος όλως περιέργως έχει επιλέξει να ακολουθήσει μόνο την NSA.

Η ταινία

Ο γνωστός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, φανερά εντυπωσιασμένος από την όλη υπόθεση, γύρισε ταινία με βάση τη βιογραφία του. Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ, όπου ο σκηνοθέτης μέσα από την έκθεση των γεγονότων προσπαθεί να περάσει ένα αμφιλεγόμενο ερώτημα στο κοινό. Έντουαρντ Σνόουντεν: Προδότης ή Ήρωας;

Εθνική Ασφάλεια ή Προστασία της ιδιωτικότητας

Πάντως αρκετοί είναι εκείνοι που τον έχουν χαρακτηρίσει προδότη, καθώς δεν δίστασε να παραβιάσει τους κανονισμούς εχεμύθειας των Υπηρεσιών Πληροφοριών και να βγάλει στη φόρα αρκετά απόρρητα κρατικά στοιχεία. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν τον 35χρονο πλέον ακτιβιστή που έδωσε μάχη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close