Search

Τζιμ Ντέιβις: Ο Πλουσιότερος Έλληνας στην λίστα του Forbes

Ο 75χρονος ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της αθλητικής εταιρείας New Balance, με περιουσία 5,3 δισ. δολάρια (4,5 δισ. ευρώ) καταλαμβάνει την 365η θέση στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γης για το 2018. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το Forbes τον κατατάσσει ως τον πλουσιότερο Έλληνα στον κόσμο, πάνω από εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Γεννημένος το 1943 στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες, είναι πτυχιούχος Χημείας και Βιολογίας του Middlebury College το 1963.

Το 1972 σε ηλικία 29 ετών αποφάσισε να κάνει ένα ριψοκίνδυνο βήμα στον χώρο των επιχειρήσεων. Έτσι, αγόρασε την εταιρεία New Balance στη Βοστόνη και μάλιστα την ημέρα ομώνυμου Μαραθωνίου αγώνα. Στην αρχή απασχολούσε 6 άτομα προσωπικό και κατασκεύαζε 30 παπούτσια την ημέρα. Σήμερα η εταιρεία έχει φτάσει να απασχολεί 4.000 άτομα προσωπικό και είναι μια από τις πιο γνωστές εταιρείες αθλητικού ιματισμού στον κόσμο.

Ο ίδιος νεαρός τότε, είχε ως ιδέα να δημιουργήσει ένα παπούτσι άνετο για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης, που θα μπορούσαν να το φορούν αρκετές ώρες, χωρίς να κουράζονται από την ορθοστασία.

Χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της New Balance εκτοξεύθηκαν από τα 100.000 δολάρια το 1972 σε 1,3 εκατ. δολάρια το 1976, για να φτάσουν το 1985 στα 80 εκατ. δολάρια και το 2002 το 1,3 δισ.

Σήμερα η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασίες με πολλούς αθλητές στο χώρο του στίβου υπό την μορφή χορηγίας, αλλά και στον χώρο του ποδοσφαίρου με κορυφαίες ομάδες όπως η Πόρτο, η Λίβερπουλ, η Στόουκ και η Σεβίλλη.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες αθλητικών ειδών σήμερα, σχεδιάζουν τα προϊόντα τους στην χώρα προελεύσεως του παπουτσιού και τα παράγουν σε χώρες με χαμηλότερα εργατικά, όπως στην Ασία, Κίνα και το Βιετνάμ, η New Balance παρέμεινε πιστή στη χώρα της και έχει το εργοστάσιό της στη Βοστόνη.

H New Balance ιδρύθηκε το 1906 από τον Ουίλιαμ Τζ. Ράιλι στη Βοστόνη και αρχικά δεν ειδικευόταν στα παπούτσια, αλλά σε προϊόντα για την προστασία της πατούσας του ποδιού.

Πέρα από το δαιμόνιο επιχειρηματικό μυαλό ο Τζιμ Ντέιβις, έχει αναπτύξει και μια φιλανθρωπική δράση, καθώς έχει διαθέσει ένα τεράστιο ποσό από την προσωπική του περιουσία σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες. Ένα από τα πανεπιστήμια είναι και το κολέγιο του Middlebury όπου αποφοίτησε. Αρωγός στο φιλανθρωπικό έργο είναι και η σύζυγος του Άννα, η οποία είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας.

1 comment

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close