Search

Η Ιαπωνία θα επιτρέπει τη επεξεργασία γονιδίων σε ανθρώπινα έμβρυα.

Η Ιαπωνία έχει εκδώσει ένα προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που επιτρέπουν την χρήση εργαλείων επεξεργασίας γονιδίων σε ανθρώπινα έμβρυα. Η πρόταση αυτή, εκδόθηκε από ένα πάνελ ειδικών εκπροσώπων των υπουργείων επιστήμης και υγείας στις 28 Σεπτεμβρίου.

Αν και, η χώρα, ρυθμίζει τη χρήση ανθρώπινων εμβρύων για επιστημονικές έρευνες, δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση εργαλείων όπως το CRISPR-Cas9, που κάνουν ακριβείς τροποποιήσεις στο DNA, μέχρι τώρα.

Ο Tetsuya Ishii, βιοηθικός από το πανεπιστήμιο Hokkaido στο Sapporo, λέει πως πριν την έκδοση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, η στάση της Ιαπωνίας αναφορικά με το θέμα της επεξεργασίας ανθρώπινων εμβρύων, ήταν ουδέτερη.

Αλλά αν υιοθετηθούν, οι κανονισμοί θα περιορίσουν την χειραγώγηση των εμβρύων σε σχέση με την αναπαραγωγή, αλλά αυτό δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό.

Η χειραγώγηση του DNA στα έμβρυα μπορεί να αποκαλύψει μερικές άγνωστες, μέχρι στιγμής, πληροφορίες της πρώιμης ανθρώπινης ανάπτυξης. Οι ερευνητές ελπίζουν, ότι σε βάθος χρόνου, αυτά τα εργαλεία, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν αρρώστιες, πριν αυτές κληροδοτηθούν.

Όπως και να ‘χει, η χειραγώγηση των εμβρύων είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, ακόμα και στο πλαίσιο της έρευνας. Οι βιοηθικοί και πολλοί ερευνητές, φοβούνται πως αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη ιατρικούς σκοπούς. Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει αυτή την πρακτική, εκτός αν πρόκειται για τη χρήση της σε μη αναπαραγωγικά κύτταρα ενηλίκων.

Ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν εκδώσει τουλάχιστον οχτώ μελέτες με θέμα την επεξεργασία γονιδίων σε ανθρώπινα έμβρυα. Μερικές από τις μελέτες, πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα και άλλες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου αυτή η τεχνική δεν είναι παράνομη αν γίνει με ιδιωτική χορηγία. Ενώ άλλες μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπρεπε να λάβουν την απαραίτητη άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

Γράφει ο Γιώργος Μαράτσης 

Επιστημονική Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc Βιοηθικής 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close