Search

Τζον Χινκλι: Η απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρίγκαν…. για τα μάτια της Τζόντι Φόστερ

Ήταν 30 Μαρτίου του 1981, όταν ο Τζον Χίνκλι αποπειράται να δολοφονήσει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, με σκοπό να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ.

Ο Τζόν Χίνκλι γεννημένος το 1955 στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ από εύπορη οικογένεια, ήταν ένα πράο παιδί που δεν έδινε δικαιώματα. Ήταν αθλητικός τύπος και φυσικά ηγετική προσωπικότητα, αφού ήταν αρχηγός της ομάδας ράγκμπι στο σχολείο του και πρόεδρος της τάξης. Ήταν ένα πρότυπο γιου για κάθε γονιό.

Το 1975 εγκαταλείπει ξαφνικά το κολέγιο θέλοντας να κυνηγήσει το όνειρο του και μετακομίζει στο Λος Άντζελες, για να γράφει τραγούδια. Εκείνη την εποχή μπαίνει στη ζωή του ο Τράβις Μπικλ, ένα φανταστικό πρόσωπο που δεν είναι άλλος από το ρόλο που υποδύεται ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, στην ταινία ο «Ταξιτζής». Εντυπωσιάζεται πάρα πολύ από την ταινία που την βλέπει και την ξαναβλέπει και αρχίζει να ντύνεται όπως ο χαρακτήρας της ταινίας με στρατιωτικά γιλέκα και μπότες. Ερωτεύεται μια κοπέλα που και αυτή αποτελεί φανταστικό χαρακτήρα της ταινίας όπως την είχε πλάσει στη φαντασία του ο Τράβις Μπικλ, μέχρι που φτάνει τελικά στο σημείο να ερωτευτεί παράφορα την Άϊρις, μια ανήλικη πόρνη, που υποδύθηκε στην ταινία η Τζόντι Φόστερ.

Τότε ο Χίνκλι αρχίζει να παρακολουθεί έντονα την νεαρή ηθοποιό, που τότε φοιτούσε στο Γέιλ. Καθημερινά τις έστελνε γράμματα και την καλούσε στο τηλέφωνο μόνο και μόνο για να ακούσει τη φωνή της. Όταν εκείνη τον ενημέρωσε πως δεν θέλει να τον ακούσει ξανά, εκείνος πήρε την απόφαση να σκοτώσει ένα υποψήφιο Πρόεδρο, όπως ο Τράβις στην ταινία, ώστε να κερδίσει την αγάπη της.

Έτσι, αγόρασε ένα περίστροφο, επιβιβάστηκε σε ένα ταξί και πήγε στην Ουάσιγκτον, όπου ο Ρίγκαν εκφωνούσε μια ομιλία σε πλήθος. Περνώντας ανάμεσα από το πλήθος, έφτασε σε σημείο αναπνοής από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και πυροβόλησε. Μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε στην προεδρική θωρακισμένη λιμουζίνα πετυχαίνοντας τον Ρίγκαν κοντά στην καρδιά, προκαλώντας του διάτρηση πνεύμονα. Από τις άλλες σφαίρες τραυματίστηκαν οι δυο σωματοφύλακες του Προέδρου, ενώ σοβαρότερα τραυματίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Τζέιμς Μπρέιντι, που χτυπήθηκε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να παραλύσει η αριστερή πλευρά του σώματός του.

Ο Χίνκλι προσπάθησε να το σκάσει, αλλά τελικά συνελήφθη. Παράλληλα οι αστυνομικοί βρήκαν στο ξενοδοχείο του και ένα γράμμα προς την Τζόντι Φόστερ, που έγραψε λίγο πριν από την επίθεση το οποίο έλεγε:

«Τους τελευταίους εφτά μήνες σου άφησα δεκάδες ποιήματα, γράμματα και ερωτικά μηνύματα ελπίζοντας πως θα σε κάνω να ενδιαφερθείς για μένα. Μολονότι σου μίλησα στο τηλέφωνο μια δυο φορές ποτέ δεν είχα το θάρρος να σε πλησιάσω. Ο λόγος που προχωρώ σε αυτή τη δολοφονία είναι επειδή δε μπορώ να περιμένω άλλο. Πρέπει κάτι να κάνω τώρα για να δεις ξεκάθαρα πως όλα αυτά τα κάνω για σένα… Τζόντι, σε παρακαλώ να κοιτάξεις στην καρδιά σου και να μου δώσεις τουλάχιστον μια ευκαιρία με αυτή την ιστορική ενέργεια να κερδίσω την αγάπη και την εκτίμησή σου. Σ᾽ αγαπώ για πάντα».

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Χίνκλι δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του λόγω ψυχασθένειας. Διαγνώστηκε ότι έπασχε από κατάθλιψη και παράνοια. Νοσηλεύτηκε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Σέντ Ελίζαμπεθς, για 35 ολόκληρα χρόνια μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου του 2016, όπου και έλαβε το εξιτήριο του, αφού κρίθηκε από τη δικαιοσύνη πως δεν αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του και για τους άλλους.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την αποφυλάκιση του ζει μαζί με την 90χρονη μητέρα του στο Ουίλιαμσμπεργκ (Βιρτζίνια), περίπου 240 χλμ. νότια της Ουάσινγκτον. Οφείλει να ενημερώνει την Αστυνομία για κάθε μετακίνησή του και εξετάζεται τακτικά από ψυχιάτρους. Του έχει απαγορευτεί η οπλοκατοχή, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών αλλά και η οποιαδήποτε μορφής επικοινωνία με την οικογένεια Ρίγκαν και την Τζόντι Φόστερ.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close