Search

Talent show – Rising Star

Το Rising Star είναι ένα talent show διεθνής τηλεοπτικής παραγωγής που γεννήθηκε στο Ισραήλ το 2013. Αυτό που κάνει την διαφορά με άλλα talent show είναι ότι το rising star επιτρέπει στους τηλεθεατές να ψηφίσουν τους διαγωνιζόμενους μέσω εφαρμογής που μπορείς να την κατεβάσεις στο κινητό. Το πρωτοποριακό σόου ήρθε στην Ελλάδα μέσα από την τηλεόραση του ΑΝΤ1. Η ψυχαγωγία στην Ελλάδα της κρίσης είναι απαραίτητη, καθώς το κοινό δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βγει να διασκεδάσει σε bαr ή νυχτερινά κέντρα με αποτέλεσμα τα talent show να έχουν μεγάλη απήχηση.

Η διαδικασία για να λάβεις μέρος στο σόου ήταν από το τρέιλερ η από το web site του καναλιού. Η παραγωγή ζητάει τα βασικά στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ενώ η εποχή των social media είναι εμφανές γι αυτό και σου ζητάνε αν έχεις λογαριασμό σε κάποιο από αυτά να το δηλώσεις. Ένα άλλο που θα σου ζητηθεί είναι αν έχεις πάρει μέρος σε κάποια άλλη εκπομπή κι αν έχεις τραγουδήσει μπροστά σε κόσμο. Σύμφωνα με πηγές οι δύο πρώτες οντισιόν ήταν χωρίς τους κριτές, με ανθρώπους της παραγωγής, της δισκογραφικής εταιρίας του ομίλου (heaven music) και της δασκάλας φωνητικής που είναι η κ. Βικτώρια Χαλκίτη. Κατά την διάρκεια των οντισιόν υπάρχει καταγραφή και βιντεοσκόπηση, αυτό γίνεται για λόγους αρχείου και για να ξαναδούν τους υποψήφιους για την επομένη φάση.

Το ξεχωριστό σε αυτό το talent show είναι ότι ο πέμπτος κριτής είναι ο τηλεθεατής. Κατεβάζοντας την συγκεκριμένη εφαρμογή ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει εντελώς δωρεάν θετικά η αρνητικά τον υποψήφιο. Στο πλατό υπάρχει ένας ειδικός χώρος που κάθονται οι υποψήφιοι συμμετέχοντες που έχουν επιλεγεί από την παραγωγή και την κριτική επιτροπή, χωρίς όμως να γνωρίζουν πότε θα εμφανιστούν. Ο παρουσιαστής εφόσον ανακοινώνει το όνομα του παίκτη που θα διαγωνιστεί αμέσως αρχίζει να προβάλλεται ένα βίντεο που σχετίζεται με την ζωή του. Όση ώρα διαρκεί το βίντεο, οι τηλεθεατές δηλώνουν μέσα από την εφαρμογή αν θέλουν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία πατώντας το ανάλογο κουμπί που λέει «είσοδος στην ψηφοφορία». Ο Υποψήφιος δεν εμφανίζεται μπροστά στο κοινό που υπάρχει στο πλατό αλλά ούτε και στην κριτική επιτροπή καθώς παρεμβάλλεται από τον πολυσυζητημένος «τοίχο».

Αφού έχει μια σύντομη συνομιλία με τον παρουσιαστή κι αφού γνωρίσουμε την οικογένεια λέγοντας λίγα λόγια για το παιδί τους φτάνει η μεγάλη στιγμή. Ο υποψήφιος παίκτης ανάμεσα στον τοίχο περιμένει με πολύ άγχος βλέποντας τον χρόνο να μετράει αντίστροφα σε 3,2,1 με έναν διαπεραστικό ήχο. Η ψηφοφορία ξεκινά την ώρα που αρχίζει το τραγούδι. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά του μετατρέπεται σε γιγαντοοθόνη και από τις δύο πλευρές. Ο παίκτης βλέπει τα πρόσωπα των τηλεθεατών και των κριτών που αποφάσισαν να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, το κοινό στο πλατό, οι κριτές και οι τηλεθεατές βλέπουν εκεί την προσπάθεια τους, καθώς και το ποσοστό που ανεβαίνει συνεχώς. Αν ο υποψήφιος φτάσει το ποσοστό του 70%, ο τοίχος ανεβαίνει και περνά στην επόμενη φάση.

Η ψήφος του κάθε κριτή αντιστοιχεί με 7% στο συνολικό ποσοστό του, δηλαδή και οι τέσσερις κριτές δεν μπορούν να δώσουν στον παίκτη παραπάνω από 28%. Αμέσως μετά τις οντισιόν, αρχίζουν οι μονομαχίες, οι κριτές χωρίζονται σε δυάδες και προσπαθούν να πάρουν στην ομάδα τους τις καλύτερες φωνές. Καθώς οι διαδικασίες προχωρούν, το ποσοστό των κριτών στις μονομαχίες μειώνεται στο 5% και ψηφίζουν οι δύο από τους τέσσερις κριτές που δεν διαγωνίζονται οι παίκτες τους. Το ποσοστό στον τελικό θα φτάσει μόλις το 1%. Ο μεγάλος νικητής του rising star θα λάβει δύο έπαθλα που είναι σημαντικά. Ένα πλήρες δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρία του ομίλου που φιλοξενεί το τάλεντ σόου (Heaven music) αξίας 35.000 ευρώ, καθώς και το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Ο παρουσιαστής του παιγνιδιού, είναι ο Γιώργος Λιάγκας, ο οποίος έχει δοκιμαστεί σε τέτοια μεγάλα σόου και απ’ ότι φαίνεται ως «καπετάνιος» γνωρίζει καλά πώς να ανταπεξέλθει στις φουρτούνες. Ετοιμόλογος, επικριτικός και εύστοχος. Όταν ο υποψήφιος Γιώργος Καραδημήτρης τραγούδησε «το σημάδι του έρωτα» το άγχος του ήταν εμφανή με τον ιδρώτα να τρέχει και τον παίκτη να μην μπορεί να αποδώσει στην εκτέλεση του κομματιού. Όταν ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Γιώργος Λιάγκας τον πλησίασε, πηγαίνοντας τον μπροστά στην κριτική επιτροπή. Ο διαγωνιζόμενος μεταξύ άγχους και στεναχώριας λιποθυμά στα χέρια του παρουσιαστή. Με απόλυτη ψυχραιμία ο Γιώργος Λιάγκας έπιασε τον νεαρό «φωνάζοντας» στην παραγωγή «Για ελάτε παιδιά, ένας από την παραγωγή ..να βγει έξω ο Γιώργος». Ενημερώνοντας λίγα δευτερόλεπτα μετά την κριτική επιτροπή και το τηλεοπτικό κοινό ότι «το παιδί είναι καλά».

Στο talent show εκτός από τον Γιώργο Λιάγκα, η καλομοίρα θα παρουσιάζει μέσα από το blue room τις κριτικές και τα σχόλια των τηλεθεατών μέσα από τα social media, αλλά και θα βρίσκεται δίπλα στους παίκτες μιας και θυμήθηκε την εποχή που η ίδια διαγωνιζόταν στο fame story. Τώρα η ίδια είναι σε θέση που μπορεί να ψυχολογήσει, αλλά και να στηρίξει τους διαγωνιζόμενους του rising star. Για την επιστροφή της στην Ελλάδα αλλά και τη συμμετοχή της στο Rising Star μίλησε στη κάμερα του ΑΝΤ1 και την εκπομπή ΣουΚου « Θα έλεγα σε όποιον θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του, να έρθει. Και εγώ έτσι ξεκίνησα την καριέρα μου. Νιώθω και καταλαβαίνω την ψυχολογία τους» είπε στην κάμερα του ΣουΚου.

Όσο για την κριτική επιτροπή του φαντασμαγορικού show, το κανάλι του Αμαρουσίου χρησιμοποίησε δοκιμασμένη συνταγή, ίδια με αυτή από το περσινό The Voice: Αντώνης Ρέμος και Δέσποινα Βανδή. Δεν είναι μόνο καταξιωμένοι καλλιτέχνες και «δυνατά» ονόματα, αλλά έχουν περάσει το τεστ και όλοι ξέρουν ότι η καρέκλα της κριτικής επιτροπής τους πάει, άσε που και η χημεία τους είναι εκρηκτική και αρέσει στο τηλεοπτικό κοινό! Ο Αντώνης Ρέμος δήλωσε στην εκπομπή «Το πρωινό» για την Δέσποινα Βανδή «Η Δέσποινα είναι πειραχτήρι από τότε που την ξέρω, αλλά μεταξύ μας υπάρχει τόση αγάπη» στην ίδια εκπομπή δηλώνει η ίδια για το σόου « πέρα από το εντυπωσιακό του πράγματος που είναι το πλατό, μου άρεσε γιατί είδα τον κόσμο να συμμετέχει» επίσης υπόσχεται στο τηλεοπτικό κοινό ότι θα ακούσει πολύ καλές φωνές δηλώνοντας «Έχουμε πολύ ωραίες φωνές, και θα ακούσετε και άλλες ωραίες φωνές». Στις άλλες δύο καρέκλες κάθετε ο Χρήστος Μάστορας από το συγκρότημα Μέλισσες που ανέφερε στην ίδια εκπομπή του ΑΝΤ1 κάνοντας χιούμορ «τσακωνόμαστε, αλλά τα βρίσκουμε μετά» και ο τέταρτος κριτής ο Κώστας Μακεδόνας , που μέχρι στιγμής δεν τον έχουμε δει να συμμετέχει δυναμικά.

Συνομιλώντας με κάποιους συμμετέχοντες όπως η Δήμητρα Κελεκίδη, τριάντα ετών με καταγωγή από την Θήβα, που τραγουδάει επαγγελματικά δέκα χρόνια μας λέει ότι ο λόγος που πήρε μέρος στο ταλεντ σόου του ΑΝΤ1 είναι για να την μάθει ο κόσμος και να της δοθεί η ευκαιρία να ανήκει στο δυναμικό μιας δισκογραφικής εταιρίας που είναι το όνειρο κάθε νέου τραγουδιστή. Δήλωσε μόνη της συμμετοχή στέλνοντας μήνυμα από το κινητό και μας εξομολογείτε ότι η εμπειρία της στο rising star ήταν φανταστική. Στο ίδιο σόου ένας μικρός παίκτης που ονομάζεται Αντώνης Γιακουμάκης, δεκαοχτώ χρονών, έρχεται από την Κρήτη. Στο παιγνίδι όπως μας αναφέρει δήλωσε συμμετοχή η μητέρα του για εκείνον κι έχει από κοντά τους γονείς του να τον στηρίζουν, διότι είναι σε μια δύσκολη ηλικία.

Να σημειώσουμε ότι τo Rising star ξεκίνησε με χαμηλά νούμερα τηλεθέασης, όμως στην πορεία άρχισε να σαρώνει στους πίνακες της Nielsen! Αναμένουμε να δούμε τα επόμενα επεισόδια!

Πηγή: Wikipedia, ANT1,

Γράφει ο Νίκος Ζαρκαδούλιας

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδρεάδης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close