Search

James Earl Ray : Ο δολοφόνος (;) του Martin Luther King

Ο James Earl Ray, ο καταδικασθείς δολοφόνος του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων, Dr. Martin Luther King Jr., που εμφανίστηκε στις 16 Αυγούστου 1978, ορκίστηκε πριν να καταθέσει ενώπιον της House Select Committee για τις δολοφονίες στην Ουάσινγκτον.

Γιατί η οικογένεια του Martin Luther King πιστεύει πως ο James Earl Ray, δεν ήταν ο δολοφόνος του;

Στις 4 Απριλίου 1968, ο Δρ. Martin Luther King Jr. έπεσε θύμα πυροβολισμών, ενώ βρίσκονταν στο μπαλκόνι του Motel Lorraine στο Μέμφις του Τενεσί. Μια ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Επί σχεδόν 50 χρόνια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο James Earl Ray ήταν ο δράστης που δολοφόνησε εκείνη την ημέρα τον Dr. Martin Luther King, Jr. Στην οικογένεια του Martin Luther King όμως, υπάρχει η πεποίθηση πως ο Ray είναι αθώος και τον είχαν παγιδεύσει.

Ερευνητές του FBI, εντόπισαν το σπίτι από το οποίο είχε προέλθει ο πυροβολισμός, και με τη βοήθεια αυτοπτών μαρτύρων, βρήκαν ένα μεγάλο πακέτο που είχε πέσει στο πεζοδρόμιο μετά τον πυροβολισμό. Περιείχε, ένα ζευγάρι κιάλια, μια εφημερίδα που έγραφε πως ο King έμενε στο Motel Lorraine, και ένα 30-06 Remington Gamemaster, που είχε πυροβολήσει μια φορά. Τα τρία αυτά αντικείμενα, έφεραν τα αποτυπώματα του δραπέτη James Earl Ray.

Ο Ray, ένας λευκός υποστηρικτής του George Wallace που ήταν υπέρ των φυλετικών διακρίσεων, ήταν ένας εγκληματίας που είχε καταδικαστεί τουλάχιστον τέσσερις φορές για ληστείες σε καφετέρια, σε ταξί, σε ταχυδρομείο και σε μπακάλικο. Ένα χρόνο πριν, είχε δραπετεύσει από το από τη φυλακή του Μιζούρι, ενώ εξέτιε ποινή 20 ετών. Έπειτα από διεθνές ανθρωποκυνηγητό συνελήφθη τον Ιούνιο του 1968 στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, με δύο πλαστά Καναδικά διαβατήρια. Ο Ray ομολόγησε το έγκλημα στις 10 Μαρτίου 1969 και έλαβε ποινή φυλάκισης 99 ετών, η οποία αυξήθηκε σε ποινή 100 ετών μετά από σύντομη δραπέτευση το 1977.

Αλλά μερικές μέρες μετά την μαρτυρία της ενοχή τους, ο Ray, υποστήριζε πως ήταν αθώος, λέγοντας πως όλο αυτό ήταν μια πλεκτάνη ενός άντρα, που τον γνώριζε μόνο ως «Raoul.» Ήταν ο Raoul που του είπε να αγοράσει τα κιάλια και το όπλο, και να νοικιάσει το δωμάτιο απέναντι από το motel. Ο Ray, είπε πως δεν ήταν στο δωμάτιο όταν πυροβόλησαν τον King, αλλά δεν μπορούσε να εξηγήσει που ήταν ή να έχει μια συνέχεια στην ιστορία του. Κατά τη διάρκεια δεκαετιών, ομοσπονδιακές έρευνες έχουν αποδείξει πως ο Raoul, δεν υπάρχει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο  Ray δεν μπορούσε να έχει βοηθό. Μερικοί άνθρωποι, δυσκολεύονται να πιστέψουν, πως ο Ray, που έχει συλληφθεί για μικρότερα εγκλήματα, κατάφερε να οργανώσει διεθνές σχέδιο διαφυγής. Όταν τον συνέλαβαν στον Λονδίνο, είχε σκοπό να ταξιδέψει στη Ροδεσία, μια πρώην Αφρικανική πολιτεία, διοικούμενη από μια λευκή μειοψηφία, και βρισκόταν στην τωρινή Ζιμπάμπουε.

Αλλά ακόμα κι αν ο Ray είχε δεχτεί βοήθεια, τα στοιχεία δείχνουν πως εκείνος τράβηξε τη σκανδάλη. Τα δικά του αποτυπώματα, ήταν τα μόνα που βρέθηκαν στο όπλο, και κανένας μάρτυρας δεν τον είδε με τον Raoul, αυτούς τους 9 μήνες που υποτίθεται γνωρίζονταν. Επίσης η περιγραφή του Raoul, άλλαξε μερικές φορές.

Μια συνωμοσία του FBI;

Δεν είναι σαφές πότε η Coretta Scott King, η χήρα του Δρ King, άρχισε να πιστεύει στην αθωότητά του Ray, αλλά αμέσως μετά τη δολοφονία του άντρα της, άρχισε να υποπτεύεται πως το FBI, που ερευνούσε το φόνο, είχε παίξει κάποιο ρόλο στο φόνο του King.

Η Coretta King σε συνέντευξη Τύπου το 1999, σύμφωνα με το The King Center, «Υπάρχουν πολλά στοιχεία μιας μεγάλης συνωμοσίας υψηλού επιπέδου στη δολοφονία του συζύγου μου».

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη – Γιώργος Μαράτσης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close