Search

Η δίκη του περιβόητου El Chapo.

Υπό βαριά φρούρηση αστυνομικών ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής ενόρκων για τη δίκη του φερόμενου, Μεξικανού εμπόρου ναρκωτικών, Joaquin Guzman, το πρωί της Δευτέρας, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Brooklyn, στη Νέα Υόρκη.

Οι φόβοι για πιθανή απόδραση του Guzman, υπάρχουν ακόμα, μολονότι εκείνος κρατείται σε κελί υψίστης ασφαλείας στο ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα του Manhattan, απομονωμένος από τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Η δίκη του αναμένεται να κρατήσει από δύο ως τέσσερις μήνες και ο δικαστής Brian Cogan, θέλει να εφαρμόσει πρωτόκολλα ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται το κλείσιμο της γέφυρας του Brooklyn κατά τις μεταγωγές του Guzman, από και προς το δικαστήριο. Πιθανολογείται πως ο Guzman, θα κρατείται σε ειδικά διαμορφωμένο κελί, εντός του δικαστηρίου του Brooklyn.

Ο “El Chapo”, δηλαδή ο Κοντούλης, φέρεται να ήταν ο επικεφαλής του Μεξικανικού καρτέλ, Sinaloa και έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρους για εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, συνωμοσία για φόνο, ξέπλυμα χρήματος και παράνομη οπλοκατοχή.

Ποιός είναι ο Κοντούλης;

Ο El Chapo, κατά κόσμον, Joaquin Archivaldo Guzman Loera, γεννήθηκε το 1954 στο Μεξικό στην πόλη La Tuna και ήταν γόνος αγροτικής οικογένειας. Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς ο πατέρας του, κακοποιούσε εκείνον και τα αδέρφια του και δεν έλαβε ποτέ σωστή εκπαίδευση εφόσον το κοντινότερο σχολείο ήταν 100χλμ μακριά.

Ξεκίνησε την καριέρα του, διακινώντας μικροποσότητες κάνναβης και καλλιεργώντας όπιο. Στην ηλικία των 15 ετών, είχε τη δική του καλλιέργεια κάνναβης, σε συνεργασία με τα ξαδέρφια του.

Η είσοδος του στο οργανωμένο έγκλημα, έγινε τη δεκαετία του ‘70, όταν εργαζόταν ως διακινητής ναρκωτικών, για τον Hector Palma, πρώην αρχηγό του Sinaloa Cartel, μέρος της δουλείας του ήταν να επιβλέπει τη διακίνηση των φορτιών στις περιοχές κοντά στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ.

Με τη σύλληψη του Palma, το 1995, ο Guzman φέρεται να έγινε ο επικεφαλής του Sinaloa cartel, μια από τις πιο κερδοφόρες εγκληματικές επιχειρήσεις στον κόσμο. Ο El Chapo, έγινε δισεκατομμυριούχος, ήταν ο 10ος πιο πλούσιος άνδρας στο Μεξικό. Το 2015 κατονομάστηκε ως “Δημόσιος Κίνδυνος Νούμερο 1”, από την Chicago Crime Commission.

Το Μεξικανικό Cartel, Sinaloa, κατέχει το 40% με 60% της διακίνησης ναρκωτικών του Μεξικού, κερδίζοντας περίπου, 3 δις δολάρια το χρόνο. Ενώ ο Guzman, κατά την θητεία τους ως αρχηγός του Cartel, φέρεται να έχει κερδίσει πάνω από 14 δις δολάρια, μετατρέποντας τον, σε έναν από τους πιο ισχυρούς βαρόνους ναρκωτικών του κόσμου.

Ο Guzman, είναι επίσης γνωστός, για τη δεινότητα του στις αποδράσεις. Το 2001, δωροδοκώντας, φρουρούς και εργαζομένους της φυλακής στην οποία κρατούνταν, κατάφερε να βγει από την μπροστινή πόρτα, μέσα σε ένα καρότσι με άπλυτα ρούχα.

Η σύλληψη του το 2014

Τα επόμενα 13 χρόνια, έζησε ως φυγάς, μέχρι τη σύλληψη του το 2014 από τις Μεξικανικές αρχές σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό του Μεξικού, του DEA των ΗΠΑ και την US Marshals Service. Μόλις ένα χρόνο από τη σύλληψη του, καταφέρνει να δραπετεύσει από την φυλακή υψίστης ασφαλείας «Altiplano», που βρίσκεται στο Μεξικό.

Ο Guzman, βρισκόταν στο κελί του, όπου υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης αλλά το μόνο μέρος που δεν μπορούσαν να δουν οι φύλακες, ήταν η ντουζιέρα. Ήταν άφαντος από τις κάμερες για 25 λεπτά κι έτσι οι φύλακες πήγαν να τον ψάξουν. Ο El Chapo, είχε εξαφανιστεί. Στη ντουζιέρα υπήρχε ένα στενό τούνελ 1,5χλμ, με αεραγωγούς και τεχνητό φως, εφόσον βρισκόταν 10 μέτρα κάτω από το έδαφος.

Όμως, το 2016, συνελήφθη εκ νέου και εκδόθηκε στις ΗΠΑ για να δικαστεί.

Πηγές : CNN, The Independent

Πηγές φωτογραφιών : AFP, CNN, Skynews

Γράφει ο Γιώργος Μαράτσης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close