Search

Μπάροου: Η βορειότερη πόλη των ΗΠΑ βυθίστηκε στο σκοτάδι για 2.5 μήνες

Στην άκρη της Γης, όπου η ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού συναντάει την άγρια φύση, υπάρχει μια μικρή πόλη, που βιώνει καθημερινά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και φλερτάρει τόσο με τον κίνδυνο όσο και την μοναξιά. Πρόκειται για την πόλη Μπάροου (Barrow), στην παγωμένη Αλάσκα, όπου διατηρεί την πρώτη θέση της βορειότερης πόλης στην Αμερική και την τρίτη θέση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου οι 4000 κάτοικοι της πόλης υποδέχτηκαν για τελευταία μέρα το φως του ήλιου, καθώς για τους υπόλοιπους 2.5 μήνες (65 μέρες) μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, θα αναγκαστούν να ζουν στο σκοτάδι.

Πιο συγκεκριμένα το Μπάροου απέχει 500 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, όπου στα βόρεια του εκτείνεται ο Αρκτικός Ωκεανός, ενώ στα νότια μια παγωμένη τούνδρα, έκτασης 300 χιλιομέτρων.

Το Μπάροου της Αλάσκας είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα εδάφη της Αμερικής, καθώς για να φτάσει κανείς από το Άνκρορατζ και το Τζούνο, (τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της πολιτείας), πρέπει να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα σε παγωμένους κι επικίνδυνους δρόμους. Το γεγονός αυτό καθιστά την πρόσβαση μέσω οδικού δικτύου άκρως επικίνδυνη, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να κερδίζει έδαφος στις μετακινήσεις, όταν φυσικά το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Η πολική νύχτα ξεκινάει κάθε χρόνο από τον βόρειο πόλο, από την φθινοπωρινή ισημερία στις 21 Σεπτεμβρίου και σταδιακά κατεβαίνει προς τον νότο, μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου, όταν κι αρχίζει να υποχωρεί εκ νέου προς το βορρά, καλύπτοντας με σκοτάδι όσες περιοχές βρίσκονται στο «πέρασμά» της.

Το κλίμα στο Μπάροου όπως είναι αναμενόμενο είναι πολικό, ξηρό και κρύο, με δριμείς χειμώνες και ψυχρά καλοκαίρια. Οι χειμώνες μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι με σφοδρές χιονοθύελλες και την θερμοκρασία να αγγίζει τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως μέχρι και ο Ωκεανός μπορεί να παγώσει και φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν πάνω του. Πολλές φορές, φώκιες βγαίνουν πάνω στον παγωμένο Ωκεανό για να ξεκουραστούν. Βέβαια οι φώκιες δεν είναι το μόνο θηλαστικό που μπορεί να εμφανιστεί, καθώς υπάρχουν αρκετές επικίνδυνες πολικές αρκούδες, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιτεθούν στους ανθρώπους.

Όσοι επιθυμούν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, μακριά από την φασαρία της αστικής ζωής μπορούν να αναζητήσουν την μοναδική εμπειρία στο παγωμένο και σκοτεινό Μπάροου, που αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για λίγους… και με εξαιρετικές αντοχές…

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close