Search

Εικόνες από μια σύγχρονη ξεχασμένη Ελλάδα άλλης εποχής στο Μουσείο Μπενάκη

Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) από την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 φιλοξενείται η έκθεση των φωτογράφων Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά  – προιόν επιτόπιας έρευνας επτά χρόνων στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια – με τίτλο «Ήθος: Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα». Η περιοδική έκθεση θα  διαρκέσει από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 έως και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019.

Κέντρικός άξονας της δουλειάς τους είναι τα τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια και η καταγραφή βιωματικών εικόνων, που αποτυπώνουν τις προσωπικές τους αναζητήσεις και εμπειρίες, από τα ταξίδια τους για το κοινό. Η ευαισθησία τους ξεδιπλώνεται σε κάθε καρέ μέσα από τις καθημερινές εικόνες. Εικόνες σαν να βγήκαν από μια άλλη εποχή. Μαγικά δρώμενα, τελετουργίες, ήθη και έθιμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας αποτυπώνονται στους φωτογραφικούς φακούς του Γιώργου Τατάκη και του Μιχάλη Παππά, με έδρα τους την Αθήνα. Το υλικό τους βρίσκεται διεθνώς δημοσιευμένο σε περιοδικά όπως το National Geographic, το Leica’s magazines, το VICE US κ.ά. Ο ανθρωποκεντρισμός και η αγάπη τους για τον άνθρωπο είναι εμφανής σε όλες τους τις εικόνες. Μαζί με άλλους δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει τη συνέργεια Reflex Photographers και την πλατφόρμα https://pculiar.com/, η οποία είναι ένας διαδικτυακός οδηγός προβολής τέτοιων δρώμενων.

Η έκθεση «Ήθος» παρουσιάζει ήθη, έθιμα και δρώμενα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με κοινό τον άνθρωπο παρουσιάζονται όλες οι διαφορετικές πανάρχαιες παραδόσεις, σε συνδυασμό με το τοπικό στοιχείο και την ιστορία των τόπων, όπου κανείς ανακαλύπτει πως μια θρησκευτική τελετουργία από ένα διονυσιακό δρώμενο διαφέρουν επιδερμικά μεταξύ τους. Στόχος της έκθεσης είναι να εξαφανίσει τη ραθυμία της απόλυτης ομοιογένειας του σημερινού ανθρώπου της πόλης σε σχέση με το χωριό.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Στην έκθεση διεξάγονται  ξεναγήσεις από τους φωτογράφους Γιώργο Τατάκη και Μιχάλη Παππά τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες:

Σάββατο, 24/11 στις 12:00.

Κυριακή, 16/12 & 13/1/2019, στις 12:00.

Για κράτηση θέσεων: 210 3671014, Δευτέρα – Πέμπτη 10:00-15:00.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά €2.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ Δρ. Βασιλικής Χρυσανθοπούλου με θέμα: «Οι άνθρωποι και οι τόποι στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής. Με αφορμή τις εικόνες των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά».

Πηγή: The Toc

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close