Search

Τριήρης : Το αρχαιότερο υπερόπλο

Η τριήρης, το golden standard των πολεμικών πλοίων της εποχής, δημιουργήθηκε για να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της πειρατείας. Διέθετε τρεις σειρές από κουπιά, γεγονός που το καθιστούσε πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό.

Ο προπάτοράς του ήταν η διήρης, ένα πλοίο με δύο σειρές από κουπιά και ήταν φτιαγμένο από τους Ίωνες. Το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο είχε 100 κουπιά αλλά δεν ήταν αρκετά γρήγορο για να «συναγωνιστεί» τα ελαφριά πλοία των πειρατών.

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Αμεινοκλής, ναυπηγός από την Κόρινθο, πήγε ένα βήμα παραπέρα τον στρατηγικό σχεδιασμό του πλοίου και πρόσθεσε μια επιπλέον σειρά κουπιών, 150 με 170 στο σύνολο. Για να μπορεί το πλοίο να υποστηρίξει αυτή τη νέα διάταξη, ο Αμεινοκλής του έδωσε ύψος, μήκος και πλάτος, κάνοντας το πολύ πιο γρήγορο και έτοιμο να αντιπαρατεθεί με τα πειρατικά πλοία.

Τριήρη “Ολυμπίας” του Πολεμικού Ναυτικού.

Η νέα διάσταση που πήρε η τριήρης, έδωσε τη δυνατότητα στον Αμεινοκλή να χρησιμοποιήσει και έμβολο στην πλώρη του πλοίου, η οποία είχε μήκος 2 περίπου μέτρα και ζύγιζε 2 τόνους. Τα κουπιά και τα πανιά, έδιναν τη δυνατότητα στην τριήρη να πλεύσει με ταχύτητα 10 κόμβων και σε συνδυασμό με τον ελαφρύ σχεδιασμό του, έγινε ένα από τα πιο επικίνδυνα, για τους αντιπάλους, της πλοία.

Αυτό το απόλυτο όπλο των Κορινθίων, έγινε πόθος των εχθρών τους, Αθηναίων, που χρησιμοποιώντας το, καθιερώθηκαν ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις.

Επιμέλεια : Γιώργος Μαράτσης

Πηγή φωτογραφιών : Μηχανή του Χρόνου, Athina 984

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close