Search

Ιστορίες που παίρνουν ζωή: Μπορεί ένας άνθρωπος να θεωρηθεί «βιβλίο»;

Πώς θα σας φαινόταν αν υπήρχε μια βιβλιοθήκη όπου αντί για βιβλία θα «δανειζόσασταν» ανθρώπους γεμάτους από εμπειρίες; Το βιβλίο και βέβαια μιλάει… Έχει καρδιά, συναισθήματα και πνοή… Πόσο μάλλον ένας άνθρωπος με αληθινά συναισθήματα με πραγματικούς φόβους.

Η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» με το σύνθημα «αφηγούμαι σημαίνει αντιστέκομαι», δεν έχει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με αγάπη και όρεξη να μοιραστούν με τους συνανθρώπους τους τις εμπειρίες ζωής τους. Άτομα με αναπηρία, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, μουσουλμάνοι, άτομα με Aids αλλά και άνθρωποι που ζουν το ρατσισμό, λόγω του επαγγέλματός τους είναι σε θέση να αλλάξουν ακόμα και νοοτροπίες!

Η προσπάθεια έχει ως βασικό της στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και όλων των αρνητικών συναισθημάτων. Κανείς θα μπορούσε πιο απλά να πει πως είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης με συνανθρώπους μας που έχουν όρεξη για διάλογο και επικοινωνία και θέλουν να κοινωνήσουν στους άλλους εμπειρίες τους, τραυματικές ή μη, από φαινόμενα ρατσισμού που έχουν δεχτεί. Εκθέτουν με λίγα λόγια τους εαυτούς τους και τον εσωτερικό τους κόσμο προς «ανάγνωση», σε μια προσπάθεια διάλυσης των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, καθώς την προώθηση της ποικιλομορφίας. Αξίες που προωθεί η ομάδα είναι η συλλογικότητα, η αυτοοργάνωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συνύπαρξη και η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσα σε είκοσι λεπτά όλα αυτά εξαφανίζονται ως διά μαγείας μέσω των ιστοριών ζωής των ανθρώπων που ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια και τα αυτιά του «αναγνώστη».

Η υπέροχη αυτή προσπάθεια ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 στην Ελλάδα, αφού πρώτα λήφθηκε η έγκριση από τους συνεργάτες και πρωτοπόρους της ιδέας στη Δανία, από μία ομάδα εθελοντών σε συνεργασία με το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο Ζωντανών Βιβλιοθηκών. Η ομάδα, όμως. ήρθε σε επαφή με την ιδέα της Ζωντανής Βιβλιοθήκης για πρώτη φορά μέσω της ομάδας “Living Library” της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της UNITED στο Sheffield τον Ιούνιο του 2009.

Η πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» ξεκίνησε στη Δανία το 2001 – όπου είναι και η έδρα του εγχειρήματος – σχεδόν πριν από μία δεκαετία από μια ομάδα νέων με το συλλογικό όνομα “Stop the Violence”. Η ομάδα αναγκάστηκε να σταματήσει για λίγο τις δράσεις της το 2001. Μετά από 8 χρόνια λειτουργίας της κατά διαστήματα είχε 7000 μέλη μεταξύ 12 και 18 ετών.

Ο χώρος που επιλέγεται για τις «Ζωντανές Αναγνώσεις» είναι πάντα προσβάσιμος σε Άτομα με Αναπηρία, πάντα υπάρχει και η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και διατίθεται και κατάλογος βιβλίων σε γραφή Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα και «Ζωντανά Λεξικά» (διερμηνεία) στα Φαρσί, τα Νταρί και τα Αγγλικά.

Αξιοσημείωτο τέλος είναι ότι η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» δε στεγάζεται μόνο σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο. Κάθε event φιλοξενείται σε διαφορετικά μέρη κάθε φορά, ώστε να καλύπτεται ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπων.

Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στο: www.humanlibrary.gr

Επιμέλεια Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος
Πηγές: Humanlibrary, Wikipedia και Flow Magazine

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close