Search

ΟΗΕ: Το 2018 θα είναι η 4η πιο ζεστή χρονιά όλων των εποχών

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το έτος 2018 είναι το τέταρτο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ. Παράλληλα, τονίζει την σοβαρότητα της κατάστασης σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) με βάση την προσωρινή έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, παρατηρεί ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με αποτέλεσμα «το 2018 να προαναγγέλλεται ως η 4η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ».

Ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τααλάς σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως «η τάση της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης μακροπρόθεσμα είναι προφανής και συνεχίζεται» και πρόσθεσε πως «πρέπει να το τονίζουμε ξανά και ξανά: είμαστε η πρώτη γενιά που καταλαβαίνει καλά τις κλιματικές αλλαγές και η τελευταία που μπορεί να αντιδράσει στις συνέπειές τους».

Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP24 θα πραγματοποιηθεί στο Κατοβίτσε της Πολωνίας στις 3-14 Δεκεμβρίου. Στη διάρκεια της, η διεθνής κοινότητα πρέπει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία του Παρισιού, για να πετύχει τον στόχο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το επίπεδό της κατά τη βιομηχανική επανάσταση. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς του ΟΗΕ, είναι εφικτό να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, εφόσον αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τα ενεργειακά συστήματα και τα δίκτυα μεταφορών.

Το 2018 σημειώθηκαν επίσης ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, άλλα το σημαντικότερο είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, που επέφερε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οξίνιση των ωκεανών και λιώσιμο των αιώνιων πάγων και των παγετώνων.

Όσον αφορά την Ευρώπη είχαμε ένα από τα πιο ισχυρά κύματα ψύχους την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ενώ ακολούθησαν ασυνήθιστες ζέστες και ξηρασίες που προκάλεσαν κυρίως μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σκανδιναβία.

Αποκορύφωμα είναι και η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια που στοίχισε την ζωή τουλάχιστον σε 85 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close