Search

Ηθικό ζήτημα: Στον Καναδά η δωρεά αίματος γίνεται με αμοιβή

Η ιδιωτική εταιρεία “Canadian Plasma Resourses” (CPR) άνοιξε πρόσφατα κλινικές στις πόλεις Saskatoon και Moncton, στον Καναδά.

Η εταιρεία προσφέρει 50 δολάρια σε δωροκάρτες σε όποιον κάνει δωρεά αίματος. Έχει προκληθεί έντονη εθνική συζήτηση σχετικά με την ηθική του να γίνεται δωρεά αίματος επί πληρωμή. Οι άνθρωποι σε όλο τον Καναδά λαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα, που προέρχονται  κυρίως από πλάσμα (PDMP) για τη θεραπεία σοβαρών ανοσολογικών διαταραχών.

Ο Καναδάς έχει τεράστια έλλειψη εγχώριου αίματος και χρειάζεται να εισάγει πάνω από το 80%  των αναγκών του από δωρητές των Ηνωμένων Πολιτείών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους, διότι το αμερικανικό αίμα στην ουσία μετατρέπεται σε προιόν αγοράς και πώλησης. Η γερουσιαστής Pamela Wallin πρότεινε την ισχύ ενός νομοσχεδίου ώστε να απαγορευτεί η αμειβόμενη δωρεά αίματος. Ο νόμος που προτάθηκε αναφέρει τα εξής: «Οι Καναδοί δεν αποτελούν ροή εσόδων για ιδιωτικές εταιρείες που επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδος». Το επιχείρημα αυτό δε φαίνεται τόσο ισχυρό, όσο το κίνητρο της εταιρείας.

Με λίγα λόγια η εταιρεία περισσότερο εξαγάγει αίμα παρά εισάγει, γεγονός που αποδεικνύει πως όλα γίνονται στο βωμό του κέρδους. Τα ηθικά ζητήματα που τίθενται σχετίζονται με την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος.

Η λύση που προτείνεται για να εξασφαλιστεί ότι το αίμα των πολιτών του Καναδά θα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ασθενών της χώρας είναι οι δωρητές να αποζημιώνονται από ένα δημόσιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό όπως είναι η Υπηρεσία Καναδικού Αίματος (Canadian Blood Services – CBS).

Πηγή: Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close