Search

Ένας απομακρυσμένος φάρος στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού

Θεωρείται ο πιο απομονωμένος φάρος στον κόσμο και δεν είναι τυχαίος αυτός ο χαρακτηρισμός. Ο λόγος για τον φάρο Thridarangar, που σημαίνει «τρεις βράχοι» και βρίσκεται κοντά στις νήσους Westman, περίπου έξι μίλια μακριά από τις ακτές της Ισλανδίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φάρος βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε ένα βράχο 40 μέτρα από την επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.

Κατασκευάστηκε το 1939 λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η κατασκευή του ήταν αρκετά δύσκολη και άκρως επικίνδυνη, αν λάβει κανείς υπόψιν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες με τους έντονους ανέμους, τις βροχές και το κρύο καταμεσής του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Το παραμικρό λάθος ή ένα “αθώο” στραβοπάτημα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, καθώς πολύ εύκολα μπορούσες να πέσεις από το ύψος των 40 μέτρων στη θάλασσα.

Ένας από τους εργάτες που βρέθηκε εκεί την περίοδο που χτίστηκε ο φάρος, περιέγραψε τη διαδικασία και ανέφερε ότι «το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε μια διαδρομή μέχρι τον βράχο. Μαζί μας είχαμε έμπειρους ορειβάτες, όλους από τα νησιά Westman. Στη συνέχεια, αυτοί που θα ανέβαιναν πήραν τρυπάνια, σφυριά, αλυσίδες και σφιγκτήρες για να ασφαλίσουν τις αλυσίδες. Μόλις έφτασαν κοντά στην κορυφή δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να πιαστούν στην άκρη του βράχου, έτσι ο ένας γονάτισε, ο δεύτερος ανέβηκε στην πλάτη του και ο τρίτος ανέβηκε πάνω από τους άλλους δύο και έτσι κατάφερε να ανέβει. Δεν μπορώ καν να σας περιγράψω πώς είναι να είσαι μάρτυρας σε μια τόσο επικίνδυνη διαδικασία».

Αρκετά χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε πάνω στο βράχο και ένα μικρό ελικοδρόμιο, ούτως ώστε να μπορεί να προσγειώνεται ελικόπτερο με τους συντηρητές του φάρου. Μια ομάδα τεχνικών κ συντηρητών του φάρου που έφτασε στο σημείο με ελικόπτερο αναγκάστηκε να διανυκτερεύσει, μέχρι ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες. Από ψηλά παρακολουθούσαν ένα κοπάδι από φάλαινες δολοφόνους να κολυμπούν στον Ωκεανό κυκλικά, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο φάρο.

Πηγή: www.mixanitouxronou.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close