Search

Προτιμήστε τα παραδοσιακά παιχνίδια ως δώρα αντί για τα ψηφιακά

Η περίοδος των εορτών έφτασε και οι μικροί μας φίλοι περιμένουν με προσμονή τα δώρα τους. Κύριο λόγο έχουν τα παιχνίδια, όπου σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γονείς είναι προτιμότερο να αγοράσουν ένα κλασικό παραδοσιακό παιχνίδι, έναντι κάποιου ηλεκτρονικού «γκάτζετ» για το παιδί τους.

Το παραδοσιακό παιχνίδι υπερτερεί έναντι του ψηφιακού, τουλάχιστον όσον αφορά τη σωστή ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Οι Αμερικανοί παιδίατροι, σε δημοσίευση τους στο περιοδικό “Pediatrics” της Ακαδημίας τους, αναφέρουν πως τα παλιά καλά παιγνίδια, όπως παζλ, αυτοκινητάκια, τρενάκια, χνουδωτά ζωάκια, κούκλες, τουβλάκια, κηρομπογιές, παραμύθια-βιβλία, επιτραπέζια παιγνίδια (όπως η αθάνατη Μονόπολη), δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα τους και να αναπτύξουν τις ικανότητες τους σε σχέση με την κοινωνικοποίηση τους.

Παρόλα αυτά, την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί το γεγονός ότι οι γονείς τείνουν προς την αγορά παιχνιδιών που άπτονται των νέων τεχνολογιών. Έτσι, κερδίζουν έδαφος τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα εικονικά, χωρίς δηλαδή φυσική υπόσταση, από βιντεοπαιχνίδια σε κινητές συσκευές, μικρά γκάτζετ, έως ψηφιακά ζωάκια που λένε ιστορίες. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια μπορεί να χαρακτηρίζονται ως εκπαιδευτικά, όμως επί της ουσίας αντικαθιστούν τις αλληλεπιδράσεις των γονιών με τα παιδιά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει να μη γίνεται καμία χρήση οθόνης (άρα και κανένα σχετικό παιχνίδι) για μωρά και παιδάκια έως 18 μηνών, ενώ πολύ περιορισμένη χρήση για τις ηλικίες 18 έως 24 μηνών και χρήση όχι πάνω από μία ώρα τη μέρα για παιδιά δύο έως πέντε ετών (η μία ώρα αφορά το συνολικό χρόνο θέασης μπροστά σε τηλεόραση, τάμπλετ, κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ κ.α.).

Ο ελληνικής καταγωγής Δρ Δημήτρης Χρηστάκης, διευθυντής του Κέντρου για την Υγεία, Συμπεριφορά και Ανάπτυξη του Παιδιού στο Ινστιτούτο Ερευνών για τα Παιδιά στο Σιάτλ, δήλωσε ότι, «το πρόβλημα με όλες αυτές τις συσκευές, είναι ότι έχουν σχεδιασθεί για να απαιτούν την προσοχή του χρήστη. Είναι δύσκολο να μοιραστείς κάτι, όταν τις χρησιμοποιείς» και πρόσθεσε ότι «Το απλό είναι καλύτερο» καθώς τα παραδοσιακά παιχνίδια επιτρέπουν στα μικρά παιδιά να αναπτύσσουν καλύτερα τις γλωσσικές ικανότητές τους.

Οπότε αυτές τις γιορτές οι γονείς καλό θα είναι να προτιμήσουν τα κλασικά παιχνίδια ως δώρα για τα παιδιά τους, ξοδεύοντας αρκετό χρόνο μαζί τους, αφήνοντας στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close