Search

Drones γίνονται μεταφορείς εμβολίων για τα παιδιά σε απομακρυσμένες περιοχές παγκοσμίως

Η τεχνολογία μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Αν και τα drones δε χρησιμοποιούνται πρώτη φορά για τη μεταφορά φαρμάκων, είναι ωστόσο η παρθενική που ένας άνθρωπος εμβολιάστηκε παγκοσμίως με τη χρήση εμβολίων που μετέφερε ένα drone. Πρόκειται για ένα μωρό ενός μηνός στο Βανουάτου.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως έτσι αυξάνονται οι ελπίδες ώστε  η μέθοδος αυτή να βοηθάει κόσμο που έχει ανάγκη σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Το drone πέταξε για 25 λεπτά πάνω από 40 χλμ. ορεινού εδάφους, προκειμένου να φθάσει στην περιοχή Κουκς Μπέι στο νησί Ερομάνγκο, αλλιώς θα χρειάζονταν ώρες για να φθάσει κανείς εκεί με τα πόδια ή με βάρκα. Το κράτος αυτό του Ειρηνικού ωκεανού αποτελείται από 280.000 κατοίκους, που κατοικούν σε περίπου 80 νησιά, είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Μόνο περίπου το ένα τρίτο των κατοικημένων νησιών του διαθέτουν αεροδρόμια και κανονικούς δρόμους. Από τα 1.000 μωρά που γεννιούνται στο Βανουάτου, 28 πεθαίνουν προτού φθάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF το 2016, ενώ μόνο ένα στα πέντε παιδιά είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Οι παραδόσεις όμως αυτές με drones θα δοκιμαστούν σε περισσότερα χωριά κατά μήκος του αρχιπελάγους, προτού η κυβέρνηση του Βανουάτου αποφασίσει αν η μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα, καθώς δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί ευρέως για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το Βανουάτου είναι η πρώτη κυβέρνηση παγκοσμίως που υπέγραψε συμβόλαιο με μια εμπορική εταιρία drones για τη μεταφορά εμβολίων, σύμφωνα με τη UNICEF, η οποία χαρακτήρισε την επιτυχή δοκιμή στις 18 Δεκεμβρίου 2018 ως «μεγάλο άλμα για την παγκόσμια υγεία».

Μια νοσοκόμα μάζεψε από το έδαφος τα εμβόλια, μεταξύ των οποίων και κάποια κατά της πολιομυελίτιδας και της φυματίωσης και τα χορήγησε σε 13 παιδιά και πέντε εγκύους. Η Τζίνα Ντεχιναβάνουα από την ανθρωπιστική οργάνωση CARE International δήλωσε τηλεφωνικώς στο Thomson Reuters Foundation από την πρωτεύουσα του Βαουάτου, Πορτ Βίλα, πως πρόκειται για μια πολύ καινοτόμα κίνηση και ελπίζει πως θα επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή: «Θα βοηθήσει τα παιδιά μας και θα διασφαλίσει πως τα παιδιά έως πέντε ετών θα έχουν όλα τα απαραίτητα εμβόλια προκειμένου να μεγαλώσουν φυσιολογικά».

Τα εμβόλια όμως είναι δύσκολο να μεταφερθούν, καθώς πρέπει να διατηρούνται σε ειδικές θερμοκρασίες. Στη διάρκεια της πτήσης με drone, διατηρούνταν σε κουτιά Styrofoam με παγοκύστες και αισθητήρα θερμοκρασίας.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Πηγή: Nooz

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close