You are here: Home Επιστημη Η καινοτόμος τεχνική Salipap και Franco Ballone... στην σαλιγκαροτροφία

Η καινοτόμος τεχνική Salipap και Franco Ballone... στην σαλιγκαροτροφία

E-mail Εκτύπωση

saligari_rΗ σαλιγκαροτροφία στην Ελλάδα  είναι ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια συζητείται πολύ και εν μέρει έχει γίνει “της μόδας”… Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά… To σαλιγκάρι ανήκει στο ζωικό βασίλειο με δικό του ''βιολογικό ρολόι'' και αποτελεί οργανισμό με εκπληκτικές ικανότητες και ιδιότητες...

Αυτό σημαίνει πως η εκτροφή σαλιγκαριών θα πρέπει αυτόματα να κατατάσσεται στις ζωικές παραγωγές και όχι στις φυτικές, όπως λανθασμένα κατατάσσεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Πολλοί υποψήφιοι εκτροφείς που δεν είχαν ποτέ σχέση με το αντικείμενο, καταβάλουν προσπάθειες να ενημερωθούν περισσότερο γύρω απ’ αυτό, ώστε να αποκτήσουν τις βάσεις και τις πρώτες εμπειρίες που θα τους οδηγήσουν στην κατασκευή της δικής τους μονάδας. Ωστόσο η παραπληροφόρηση από πολλά ΜΜΕ και η έλλειψη ουσιαστικών τεχνικών γνώσεων από ανθρώπους που παρουσιάζονται σαν ειδικοί στο χώρο, καλά κρατεί..

Αν συνυπολογιστούν και οι επιτήδειοι που έχουν παρεισφρήσει στον εν λόγω τομέα με στόχο την οικονομική εκμετάλλευση των υποψήφιων εκτροφέων, τότε συνειδητοποιεί κανείς πως τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς νέες τεχνικές από ανθρώπους που έχουν ήδη εξαπατηθεί, αυξάνεται…
Το παρόν άρθρο δεν αποσκοπεί στο να έρθει σε σύγκρουση με κανενός είδους κατεστημένο, ούτε να παρέμβει στο εργασιακό περιβάλλον οποιουδήποτε.
Στόχος μου είναι η αντικειμενική ενημέρωση βάζοντας στο παιχνίδι μια καινοτόμο για την Ελλάδα τεχνική παραγωγής σαλιγκαριών που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία, από την U.N.E της Ιταλίας από το 1997.

proprsaligka_reΔεξιά ο Franco Ballone με τον συνεργάτη του Φίλιππο Παππού

H τεχνική βασίζεται στην παραγωγή που γίνεται μέσα σε υπερυψωμένες μονάδες-ενότητες προστατευμένου τύπου με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ίδιο τον εκτροφέα όσο και για το περιβάλλον. Την αποκλειστικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου στην Ελλάδα κατέχει η νεοσύστατη εταιρεία Salipap  Ο.Ε.  η οποία έχει εισέλθει δυναμικά στο χώρο. Η μέθοδος έχει μελετηθεί και τεκμηριωθεί από  τους παρακάτω διακεκριμένους επιστήμονες:
a) Leslie j. Elmsli : Ερευνητής και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της (ΑΝΕ) από το 1986 έως το 1995
b)R. j Marks : Σχολή θετικών επιστημών στο Queens University, Belfast.
c) J. Daguzan : Διευθυντής του εργαστηρίου ζωολογίας και οικοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Rennes στη Γαλλία.
d) R. D Simpson : Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας Αρμιντέιλ - NSW στην Αυστραλία
e) J.C. Bonnet : Επικεφαλής στο τομέα του σαλιγκαριού του εθνικού ιδρύματος αγροτικής έρευνας (i.n.r.a) του γαλλικού υπουργείου γεωργίας.
f) J.Coupland : Του κέντρου βιολογικού ελέγχου της monteferruer sur lez της Γαλλίας.
g) R.M Albuquerque de Matos : Του γενετικού μοριακού βιολογικού κέντρου της Λισαβόνας.

Θέλοντας να παρέχω μια λεπτομερή και άρτια εικόνα της συγκεκριμένης τεχνικής, απευθύνθηκα στον εκπρόσωπο της Salipap Ο.Ε. Φίλιππο Παππού, θέτοντάς του κάποια καίρια ερωτήματα.

Τι είναι η Salipap-une;

H εταιρεία μας είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της UNE Ιταλίας(Unione nazionale elicicoltori) στην Ελλάδα..
Η UNE είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί-πληροφορεί και αποκαλύπτει το μοναδικό σύστημα παραγωγής σαλιγκαριών με εντατικό ρυθμό, προστατεύοντας το περιβάλλον. Ιδρυτής της είναι ο Franco Ballone (1997-Chieti-Italia) o οποίος είναι σαλιγκαροτρόφος από το 1972, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος (1978-1996)της πρώτης ένωσης σαλιγκαροτρόφων της Ιταλίας στο Cherasco... Ο επαγγελματισμός, οι γνώσεις και η συνέπεια του Franco Ballone καθώς επίσης και το καταρτισμένο προσωπικό μας εγγυώνται συγκεκριμένα και εξαιρετικά αποτελέσματα από τη σωστή εφαρμογή της τεχνικής Franco Ballone...

molsaligΓιατί Salipap;

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα παραγωγής που υιοθετεί η εταιρεία μας, δεν δημιουργήθηκε για να έρθει σε σύγκρουση με τα εκτροφεία ανοιχτού ή κλειστού τύπου, αλλά αποκλειστικά και μόνο για μία πραγματική παραγωγή σαλιγκαριών με ασφάλεια συγκομιδής και ένα άκρως ανταγωνιστικό προϊόν. Η παραγωγική διαδικασία αρχίζει και τελειώνει μέσα σε υπερυψωμένες μονάδες-ενότητες και γίνεται εξ' ολοκλήρου σε αυστηρά προστατευμένο περιβάλλον με εντατικό τύπο καλλιέργειας ολοκληρωμένου κύκλου και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με εκείνη των εκτροφείων ανοιχτού ή κλειστού τύπου.

Μιλώντας για προστατευμένο υπερυψωμένο εκτροφείο εντατικής καλλιέργειας ολοκληρωμένου κύκλου, εννοούμε ζευγάρωμα, εναπόθεση αυγών, γέννηση, απογαλακτισμό και πάχυνση. Η βασική διατροφή των σαλιγκαριών έχει σαν βάση αλεσμένα δημητριακά με συμπληρωματική διατροφή βλάστηση που καλλιεργείται πάνω στις υπερυψωμένες ενότητες. Η βλάστηση χρησιμοποιείται επίσης σαν habitat μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί σωστά το σαλιγκάρι.
Η όλη κατασκευή προστατεύεται με δίχτυ σκίασης που προσφέρει προστασία από διαφυγή και επιδρομές εχθρών για το ζώο. Επιπλέον με βάση την εποχή και την τοποθεσία χρησιμοποιείται και πλαστικό θερμικό πανί.

Οι υπερυψωμένες ενότητες γεμίζονται με χώμα και μέσα σε αυτές εγκαθίσταται ένα εναέριο σύστημα ποτίσματος ελαφριάς βροχής.
Τα εκτροφεία κατασκευάζονται με βάση μια μαθηματική φόρμουλα που κάνει αναφορά στα τετραγωνικά μέτρα που προορίζονται για τον τομέα της πάχυνσης. Η αναπαραγωγή και η πάχυνση γίνονται σε ξεχωριστές ενότητες.

xorossaligkaΠοιά είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου Franco Ballone αναφορικά με άλλες μεθόδους εκτροφής;

Στον τομέα της σαλιγκαροτροφίας υπάρχει η μάστιγα του «Εάν» την οποία καταφέραμε και εξαλείψαμε...Θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Οποιαδήποτε ζωοτεχνική μονάδα είναι σε θέση να υπολογίσει εβδομάδες πριν για το προϊόν της και τη διάθεσή του...
Όμως ο σαλιγκαροτρόφος οποιονδήποτε άλλων μεθόδων σκέφτεται συνεχώς:
1)Eάν θα έχει πρόωρη άνοιξη
2)Eάν θα έχει μικρό-καθυστερημένο και ήπιο χειμώνα
3)Εάν θα κάνει Άνοιξη χωρίς παγωνιές
4Εάν θα  έχει ήπιο καλοκαίρι χωρίς καύσωνες
5)Εάν θα βρέχει συχνά
6)Εάν θα έχει καλή βλάστηση
7)Εάν θα καταπολεμήσει τα τρωκτικά και τα έντομα κυνηγούς

Εν κατακλείδι τα πολλά «Εάν» θα αποφασίσουν για την εναπομείνουσα προς διάθεση παραγωγή....

Επίσης τα πλεονεκτήματα φτάνοντας στο στάδιο της μεταποίησης είναι ποικίλα... Επιγραμματικά αναφέρω τα εξής:
1)Υψηλή απόδοση επεξεργασίας που αγγίζει το 40%
2)Χαμηλή έκκριση βλέννας στο στάδιο του πλυσίματος
3)Μικρός χρόνος βρασμού
4)Ευκολία αποκελύφωσης
5)Υψηλές και σταθερές οργανοληπτικές ιδιότητες

Συνοπτικά θα μπορούσατε να μας εκθέσετε τους θετικούς παράγοντες της μεθόδου;

Όλα τα στάδια εργασιών διεκπεραιώνονται σε όρθια θέση εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια καθιστώντας την χειρονακτική εργασία πιο ξεκούραστη. Υπάρχει απόλυτη προστασία από αρπακτικά εδάφους και αέρα, τρωκτικά, έντομα καθώς και από οποιαδήποτε απότομη/βίαιη κλιματολογική αλλαγή.

Snail-salΗ ειδική κάλυψη και προστασία που χρησιμοποιείται σε κάθε ''ενότητα'' αναπαραγωγής και πάχυνσης εμποδίζει την οποιαδήποτε απόδραση. Δημιουργία διαφορετικών τύπων habitat στις ενότητες αναπαραγωγής και πάχυνσης, ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται η σωστή πορεία προς το τελικό προϊόν. Είναι εξασφαλισμένες αποδοτικότητες και επικερδείς παραγωγές ακόμη και σε περιόδους εκτός εποχής.  Η εκμετάλλευση συγκεκριμένης επιφάνειας γης για τη διαδικασία παραγωγής και όχι απαραίτητα χρήση όλου του αγροτεμαχίου.  Η δυνατότητα παραγωγής σαλιγκαριών με εξαιρετικά οικονομικά οφέλη ακόμη και σε περιοχές που το έδαφος δεν συνιστάται και δεν ενδείκνυται για καλλιέργεια. Υπάρχει ικανή και επαρκής σίτιση προς αποφυγή νανισμού και άλλων γενετικών ανωμαλιών και μείωση ή ακόμα και πλήρης εξάλειψη ζιζανιοκτόνων και επιβλαβών για την υγεία φυτοφαρμάκων που εξασφαλίζουν στο σαλιγκάρι ένα πλήρες βιολογικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του. Όλοι οι χώροι εργασιών μέσα στη μονάδα είναι απόλυτα καθαροί και απαλλαγμένοι από τα περιττώματα των σαλιγκαριών τα οποία περιορίζονται σε ελάχιστες επιφάνειες, πράγμα που διασφαλίζει καλύτερη υγιεινή για το εργατικό δυναμικό του εκτροφείου. Υπάρχει απόλυτος έλεγχος στη διαχείριση συγκομιδής και είσπραξης.

Ποιές είναι οι προοπτικές από την εφαρμογή της;

1)Σαλιγκάρια με μέγεθος όμοιο
2)Καθαρό και διάφανο χρώμα κρέατος
3)Σκληρό κέλυφος με ομοιόμορφο χρώμα
4)Ποιότητα και ποσότητα συνάδουν

Προσωπική μου εκτίμηση ως βιολόγος-ερευνητής, αλλά και ως άτομο με ιδιαίτερη περιέργεια για ό,τι καινούριο… είναι πως η μέθοδος με την υπογραφή του Franco Ballone, λειτουργεί έμπρακτα με εξαιρετικά αποτελέσματα που θα αφήσουν ικανοποιημένο και ενθουσιασμένο τον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο...

www.salipap.gr

xirogianniska

Κώστας Ξηρογιάννης

Βιολόγος-Ερευνητής

 

People news