You are here: Home Πολιτισμος Βιβλίο Igor Righetti… «Ευτυχείς σαν τις μύγες σε μία χώρα από οκνηρούς»

Igor Righetti… «Ευτυχείς σαν τις μύγες σε μία χώρα από οκνηρούς»

E-mail Εκτύπωση
righetti-cover_resizeAυτός είναι ο Iταλός David Letterman. Κάθε βιβλίο και κάθε μελέτη του θεωρείται πραγματικά "cult"για τα διεθνή ΜΜΕ και όχι μόνο για τα Ιταλικά.Αυτό οφείλεται κυρίως στην έντονη επιθυμία του να κάνει πειραματισμούς, αναμειγνύοντας διαφορετικούς τρόπους έκφρασης σε ένα και μοναδικό σχέδιο 'διασταύρωσης διαφόρων εκφραστικών
μέσων'. Ένας συγγραφέας διεισδυτικός και δυναμικά επικοινωνιακός.

Κυρίες και Κύριοι αυτός είναι ο Igor Righetti ΄

Ο Igor Righetti με το καινούργιο του βιβλίοFelici come mosche in un Paese di stitici ("Ευτυχείς σαν τις μύγες σε μία χώρα από οκνηρούς") που εκδόθηκε στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο De Agostini, επιχειρεί, διαμέσου μίας διεισδυτικής και συνάμα λογικής ανάλυσης, να περιγράψει μερικές συνήθειες και μερικές όψεις της σημερινής ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινωνίας. 
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, ο αναγνώστης έχει την εντύπωση, ότι ταξιδεύει στην κρυφή πλευρά της καθημερινότητας, παρατηρώντας την ύπαρξή μας, η οποία χαρακτηρίζεται απο χυδαιότητα, επιπολαιότητα και ακόμη περισσότερο απο μια συνεχώς αυξανόμενη έλλειψης ανθρωπιάς, παιδείας και εγκαρδιότητας σε σχέση με τον συνάνθρωπό μας. 

Είμαστε περισσότερο επιρρεπείς στην ματαιότητα, είματε πιο προσεκτικοί σε άχρηστα πράγματα, χαμένοι μέσα στον λαβύρινθο του marketing, κυριευμένοι από χίλιες ματαιότητες που μας έχουν γίνει εμμονή και μας ελκύουν περισσότερο απο τα ουσιώδη πράγματα. 

righetti

Ανατρέχοντας στις σελίδες αυτού του βιβλίου, κατανοούμε διάφορες πλευρές του εαυτού μας που συχνά μένουν στην αφάνεια.
Ζούμε σε μια κοινωνία που είναι χυδαία, τρυφηλή και κακομαθημένη και έχουμε απωλέσει την αληθινή μας ταυτότητα. Εν τούτοις είμαστε ευχαριστημένοι, όταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας, όταν τον ξανακοιτάζουμε συνεχώς, όταν βγαίνουμε κομψοί και μακιγιαρισμένοι στην τηλεόραση. 
Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου σκιαγραφεί με λεπτομερή τρόπο το περίγραμμα της κοινωνίας μας και αυτό οφείλεται κυρίως στο βάθος των σκέψεων και στην εσωτερική ευαισθησία του. 
Το βιβλιο του Igor Righetti Felici come mosche in un Paese di stitici” - δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην ελληνική γλώσσα - είναι ένα βιβλίο που είναι κοντά στον κόσμο και για τον κόσμο. Μέσα σε αυτό παρουσιάζεται με έντονο τρόπο η επιθυμία του συγγραφέα να πειραματιστεί,  χρησιμοποιώντας νέους τρόπους έκφρασης.
Η ευθυμία που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στο βιβλίο του μοιάζει σαν μία κραυγή πόνου ενάντια σε ό,τιδήποτε μας κάνει να φαινόμαστε.
Διαβάζοντας σε βάθος το κείμενο, δημιουργείται η εντύπωση στον αναγνώστη πως εκείνο το λεπτό παιχνιδιάρικο και αστείο στοιχείο που κυριαρχεί, είναι η επιθυμία του συγγραφέα να στείλει ένα μήνυμα πιο δυνατό και πιο βαθύ στο σημερινό άνθρωπο. 
Μέσα στις λέξεις του Righetti ανακαλύπτουμε μία κρυμμένη και ασυγκράτητη επιθυμία για αλλαγή, μια ήρεμη κραυγή που βγαίνει μέσα απο τα βάθη της ψυχής, με σκοπό να μας κάνει να σκεφθούμε διασκεδάζοντας, παρατηρώντας και ελέγχοντας με σκληρότητα τα στερεότυπα που κυριαρχούν μέσα μας. 
Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε, κατά κάποιο τρόπο, τον συγγραφέα Igor Righetti σαν τον Jonathan Swift της εποχής μας, κληρονόμο ενός ύφους μιας άλλης εποχής. 
Πράγματι, ο συγγραφέας γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον τρόπο να ενώνει τα διδάγματα και την τέχνη του λόγου του παρελθόντος με τη σημερινή πρωτοποριακή γραφή σε ένα βιβλίο που είναι εντελώς διαδραστικό. (Interactive). 
To βιβλίο " Ευτυχείς σαν τις μύγες σε μία χώρα από οκνηρούς" είναι το πρώτο "reality book" στον κόσμο, στο οποίο ο όρος "reality" αποδίδει την ακριβή του ερμηνεία, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα.  
Πρόκειται για ένα βιβλίο, όπου ο κόσμος είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής. 
Στο βάθος δεν διακρίνεται μία ολόκληρη τηλεοπτική παραγωγή, αλλά η σκληρή και ωμή καθημερινότητα, όπως αυτή την αφηγείται η "καυστική πένα" του συγγραφέα. 

Aπό τον Giorgio Mammoliti

Απόδοση – Επιμέλεια: Σωτήρης Μπεκάκος


 

People news