You are here: Home Aποψεις Πασχάλης Λύρατζης, «Θα πρέπει να βγάλουμε στην επιφάνεια την αξία της περιοχής μας»

Πασχάλης Λύρατζης, «Θα πρέπει να βγάλουμε στην επιφάνεια την αξία της περιοχής μας»

E-mail Εκτύπωση
LYRATZIS_resizeΟ Πασχάλης Λύρατζης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης, με το συνδυασμό «Δήμος Πρότυπο» του υποψηφίου Δημάρχου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1974. Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Σέγκου
και είναι πατέρας ενός 5χρονου αγοριού.  
Είναι υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Π.Ε. Ξάνθης. 
 
Ο πατέρας του Δημήτρης συνταξιούχος οικοδόμος υπήρξε επί σειρά ετών, Πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος με πλούσια συνδικαλιστική δράση.
  
Διετέλεσε Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού τομέα (2001-2004), Αντιπρόεδρος της ΔΑΚΕ Δημοσίου τομέα (2004-2006). Το 2007 ήταν Αντινομάρχης Ξάνθης στην Διεύθυνση Υγείας, Πρόνοιας Βιομηχανίας, το 2010 Αντινομάρχης Ξάνθης των Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Ανάπτυξης. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.  (Ένωση Μηχανικών Τ.Ε.) από το 2010 έως 2011, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. (Ένωση Μηχανικών Τ.Ε.) από το 2011 έως 2014. Υπήρξε Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ο.Τ.Α.  από το 2008 έως 2011 και Πρόεδρος των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκη.

Aπό το 2008 έως το 2011. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ξάνθης από το 2004. 
 
Ποια είναι η έννοια της πολιτικής και δη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εσάς;
 
Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν τα όρια της εξαθλίωσης . Είναι αυτονόητο και καθήκον λοιπόν όλων εμάς που πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με τα κοινά, να καλυτερέψουμε την καθημερινότητα του δημότη λύνοντας από τα μικρότερα έως και τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούνται, διορθώνοντας πολλές φορές και τις αδικίες που δημιουργεί η κεντρική πολιτική εξουσία.
 
Κατά την άποψή μου αυτό επιτυγχάνεται με ευρύτερες συνεργασίες ανθρώπων και φορέων για ενιαία αντιμετώπιση αυτών των διαστρεβλώσεων μακριά από κόμματα, χρώματα και θρησκείες.
 
LYRATZHSLABRAKIA_resizeΠως εννοείτε την έννοια της προσφοράς σας στον Δήμο; Ποιοι είναι οι τομείς που θα επιλέγατε να προτάξετε σε εφαρμογή πράξεων, εάν εκλεγείτε Δημοτικός Σύμβουλος;
 
Η προσφορά δεν ξεκινά με την εκλογή μου ή όχι στο δημοτικό συμβούλιο, θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει στον τόπο του από όποια θέση και αν κατέχει. Απλά η συμμετοχή μου στο δημοτικό συμβούλιο θα μου δώσει την ευκαιρία να προσφέρω μέσα από θεσμικά όργανα μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες, στην λύση των προβλημάτων, δημιουργώντας τις κατάλληλες εκείνες δομές που απαιτούνται και χρειάζονται. 
 
Θα ήθελα εδώ να ξεκαθαρίσω, που δυστυχώς πολλοί μπερδεύουν, ότι προσφορά δεν σημαίνει και αμοιβή. Θεωρώ ότι προσφέροντας στα κοινά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κερδίζεις υπέρογκες αμοιβές ή διαφορετική αντιμετώπιση στο επαγγελματικό ή επιχειρηματικό σου χώρο. Σκοπός μας δεν είναι η αύξηση των εισοδημάτων μας αλλά η μείωση των προβλημάτων του δημότη. Αυτό το έχω σαν βασική αρχή στην ζωή μου το οποίο φαίνεται και από την οικονομική μου κατάσταση που παρά τις θέσεις ευθύνης που κατείχα παλαιότερα, παραμένει στα επίπεδα του μέσου πολίτη.  
 
Όσον αφορά του τομείς ευθύνης που θα επέλεγα, θεωρώ ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού μας έχει και την γνώση και την εμπειρία να αξιολογήσει τις ικανότητες του καθενός μας και ανάλογα να αποφασίσει που ο καθένας μας μπορεί καλύτερα να αποδώσει. Θα ήταν κάπως εγωιστικό απέναντι στους υπόλοιπους συναδέλφους να επιλέξω τους τομείς που θα μπορούσα να προσφέρω γιατί η άποψη μου θα ήταν υποκειμενική και θα αδικούσα έτσι ανθρώπους που θα μπορούσαν να δώσουν ίσως περισσότερα από εμένα.   
 
Ποιες είναι οι καινοτόμες προτάσεις σας; 
 
Ξέρετε αυτό που εδώ και χρόνια έλεγα σε όλους τους δημότες μας, ήταν ότι εάν ο κάθε δημοτικός σύμβουλος στα τόσα χρόνια ενασχόλησης του με τα κοινά είχε αποφασίσει πέρα από τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τον  δήμο να ασχοληθεί τουλάχιστον με το οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής που κατοικεί, τότε σε 2 τουλάχιστον τετραετίες  θα είχαν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών.
 
Ανεργία, καθαριότητα, δράσεις με θέμα τον πολιτισμό, την ιστορία της περιοχής είναι μερικές από τις προτάσεις που θα ήθελα να κάνω στην νέα δημοτική αρχή. Ιδιαίτερη προσοχή σε χώρους άθλησης, στα πάρκα και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε ιδιαίτερα οι νέοι  να έχουν χώρο εκτόνωσης της ενέργεια που έχουν.
 
Αν έπρεπε να καταργήσετε κάτι στον  Δήμο ποιο θα ήταν αυτό;    
       
 Αν έπρεπε να καταργήσω κάτι στον δήμο αυτό θα ήταν την γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους δημότες αλλά και του ίδιους του δημοτικούς άρχοντες.  Αυτή η υπέρογκη χαρτούρα που πολλές φορές μετατρέπει των αιρετό σε φυλακισμένο της αντικρουόμενης πολυνομίας. χάνοντας πολλές φορές και την ουσία του έργου που θέλει και πρέπει να προσφέρει. Δηλαδή φτάσαμε από την παλαιότερη ανομία που υπήρχε στην αλλοπρόσαλλη πολυνομία. Αποτέλεσμα ; καθυστέρηση θεσμών και φορέων να επέμβουν άμεσα σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τους δημότες.
 
Παραθέστε δυο καινοτόμες προτάσεις για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.
 
Πολιτισμός, μεγάλη λέξη για την περιοχή μας που δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί όσο έπρεπε. Έχουμε πολλά φυσικά και ιστορικά μνημεία που εδώ και χρόνια δεν έχουν αναδειχθεί. Θεωρώ ότι επιτέλους θα πρέπει να αναδείξουμε την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της περιοχής, ο δήμος μας δεν είναι μόνο η πόλη του καρναβαλιού και των γλεντιών στους συνοικισμούς της, είναι μια ιστορική περιοχή με γραφικούς οικισμούς που έχουν μεγάλη ιστορική αξία.
 
Φυσικό επακόλουθο ο πολιτισμός να συνδέεται άμεσα και με τον τουρισμό. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και υποδομές για να επενδύσουμε στον τουρισμό. Χρειάζεται οργάνωση, σχεδιασμός από ειδικούς που ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό και φυσικά συνεργασία και διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να προβληθεί η  περιοχή μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται τουριστική παιδεία από όλους μας ώστε να βλέπουμε τον τουρίστα ως άνθρωπο και όχι σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης, χρειάζονται δράσεις και εκδηλώσεις ουσίας και όχι ανάδειξης προσωπικών συμφερόντων, χρειάζεται πολλή δουλειά και φιλότιμο που ευτυχώς πιστεύω ότι έχουν οι δημότες μας.
 
Ο εθελοντισμός συναρμόζεται με την Δημοτική Αρχή;
 
Ο εθελοντισμός δυστυχώς μέχρι στιγμής εφαρμόζεται αυθορμήτως από ομάδες πολιτών. Θα πρέπει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες αυτές και από την δημοτική αρχή δημιουργώντας όλες τις κατάλληλες συνθήκες κα υποδομές. Δεν θα είναι δύσκολο ούτε πιστεύω και δαπανηρό, αρκεί να υπάρχει η θέληση και πολιτική βούληση. Υπάρχουν συνδημότες μας που χρειάζονται την στήριξή μας και αυτός πιστεύω είναι και ο πιο σημαντικός ρόλος μας ως αυριανή δημοτική αρχή, εάν δεν πετύχουμε τον στόχο αυτό θα είμαστε το λιγότερο αποτυχημένοι.  
   
Με τι θα παρομοιάζατε τον τόπο σας;
 
Την περιοχή μας θα την παρομοίαζα σα την  «Χαμένη Ατλαντίδα» , μια όμορφη περιοχή με μεγάλη πολιτισμική και πολιτιστική αξία που δυστυχώς χάνεται στον βωμό των συμφερόντων και πολλές φορές των ανύπαρκτων  «ψευτο κουλτουριάρηδων». Θα πρέπει να βγάλουμε στην επιφάνεια την αξία της περιοχής μας, των απλών ανθρώπων της που την ομορφαίνουν και έμαθαν ανεξαρτήτως θρησκείας και χρώματος να συμβιώνουν ειρηνικά.
 
Αν σας χαρακτηρίζουν 5 λέξεις ως άνθρωπο, ποιες είναι αυτές;
 
Φιλότιμος 
Παρορμητικός 
Επίμονος 
Υπομονετικός 
Άνθρωπος       

Επιμέλεια: Παυλίνα Μακρή  
   
 

People news