You are here: Home Aποψεις Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος “Η επιλογή κρίσιμη και η απόφαση καθοριστική”

Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος “Η επιλογή κρίσιμη και η απόφαση καθοριστική”

E-mail Εκτύπωση
zafeiropoulos3_resizeΣτις 18 και 25 Μαΐου οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν τα θέματα και τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και ταυτόχρονα τα πρόσωπα που θα τους
εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη, πολύ κρίσιμη για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίοδο.
Και οι δύο επιλογές πολύ δύσκολες και κρίσιμες για το μέλλον αυτού του τόπου.
 
 Αφενός μεν οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν και έχουν πιο προσωπικό χαρακτήρα ως προς την αξιολόγηση των προσώπων που θα εμπιστευθούν οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών.
 
Αφετέρου οι Ευρωεκλογές είχαν πάντα πολιτική διάσταση και σημασία, αλλά αυτή την φορά, δίνεται και το δικαίωμα όχι μόνο της πολιτικής έκφρασης και αποτύπωσης ψήφου πρoς πολιτικούς φορείς, σχηματισμούς και κόμματα. Αυτή την φορά δημιουργείται και μία προσωπική διάσταση, λόγω της δυνατότητας αμεσότερης επιλογής – εκλογής διά της ψήφου (σταυρού επιλογής).
 
 Η κρισιμότητα της ψήφου δεν περιορίζεται μόνο στην επιλογή των προσώπων ή των αυτοδιοικητικών ή πολιτικών σχηματισμών ή φορέων, αλλά περισσότερο ίσως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες!
 Η οικονομική και κοινωνική συγκυρία δυσμενής, η πολιτική κατάσταση αρκετά ρευστή και η Ευρωπαϊκή συγκυρία ταραγμένη (λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία), και νεφελώδης λόγω του προβληματισμού που έχει δημιουργήσει η αδυναμία ύπαρξης ξεκάθαρου στόχου  και η ατολμία για την διαμόρφωση και χάραξη της πορείας της Ε.Ε. μέσα σε ένα παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που καθημερινά μεταβάλλεται και δημιουργεί νέους συσχετισμούς δυνάμεων και ισορροπιών.
 
Ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού των πολιτών ορατός, μέσα από την διάσταση της πρόθεσης έκφρασης μηνύματος διαμαρτυρίας για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και την πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει καθημερινά η Ελληνική κοινωνία.
 
Η χώρα πέρασε μία περιπέτεια που οδεύει πρoς το τέλος της και υπάρχει μέσα από αυτή την οδυνηρή για όλους μας εμπειρία, ένα κεκτημένο.
 
zafeiropoulos_resizeΤο κεκτημένο της δημιουργίας κλίματος σταθερότητας, το κεκτημένο της αναδιοργάνωσης και επαναπροσδιορισμού υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους και μέσα από αυτή την διαδικασία την δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης .
Αυτό το κεκτημένο κινδυνεύει την κρίσιμη στιγμή, να ακυρωθεί μέσα από μία εν πολλοίς δικαιολογημένη οργή και αντίδραση των πολιτών.
 
Αυτό το κεκτημένο δεν πρέπει να διαγραφεί εξαιτίας κάποιων εσφαλμένων επιλογών, παραλείψεων ή μη αποδοτικών πρωτοβουλιών και δράσεων.
 
Ακόμα περισσότερο αυτό το κεκτημένο δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό οπορτουνιστικών λογικών και τακτικών, οι οποίες τίποτα νέο και αισιόδοξο μπορούν να προσφέρουν στην χώρα.
 
Ο γόνιμος πολιτικός διάλογος, ο πλουραλισμός προτάσεων και απόψεων και η αντιπαράθεση με γνήσιες προθέσεις και καθαρές θέσεις μπορούν να προσφέρουν σε μία διαδικασία, η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για όλους μας.
Σε αυτές τις εκλογές σε τοπικό – περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες προτάσεις και θέσεις για τον στόχο, την πορεία  και τα μέσα με τα οποία οι υποψήφιοι και οι πολιτικοί σχηματισμοί ή κόμματα προτίθενται να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες και την χώρα.
 
Ειδικότερα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης οι υποψήφιες και υποψήφιοι πρέπει να κριθούν για την ύπαρξη θέσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την καθαρότητα πολιτικού λόγου και στόχευσης ,την ικανότητα διαχείρισης της καθημερινότητας των πολιτών και το έργο το οποίο έχουν παράξει όσες και όσοι διαχειρίστηκαν  θέσεις εξουσίας τα προηγούμενα χρόνια.
 
Στη διαδικασία επιλογής των νέων εκπροσώπων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να κριθεί η καθαρότητα της χάραξης και συνέχισης της πορείας της χώρας μέσα στο “ευρωπαϊκό γίγνεσθαι” και ο προσανατολισμός της στις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Όλοι μας θέλουμε μία καλύτερη Ευρώπη, αλλά αυτό θα τα πετύχουμε με την παρουσία μας και τον αγώνα μας ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
 
Η επιλογή λοιπόν κρίσιμη, το διακύβευμα σημαντικό και η απόφαση καθοριστική.
Ας αναλάβουμε η καθεμιά και ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί για το μέλλον της κοινωνίας μας , της χώρας μας και της Ευρώπης.
 
Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Ν.Δ.
 
Βιογραφικό σημείωμα 
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 1967, και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος είναι το 4ο από τα 5 παιδιά του δικηγόρου, τέως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας, Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου και της συζύγου του, Ίριδας Ζαφειροπούλου-Σπινθουράκη. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και μιλάει 3 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά). Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.
 
Από τον Ιούνιο του 2007, είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕτΠ), συμμετέχοντας στις επιτροπές: Συνταγματικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (CONST), Περιβάλλοντος - Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας (ENVE), και Πολιτισμού και Παιδείας (EDUC).
 
Διετέλεσε ως τακτικό μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών, είναι μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) της ΕτΠ και μέλος του προεδρείου του, ενώ διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων ELISAN και είναι μέλος της Ευρω-Μεσογειακής διάσκεψης Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (ARLEM) ως εκπρόσωπος του EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα). Έχει καταθέσει και έχει συνυπογράψει δεκάδες τροπολογίες υποστηρίζοντας αιτήματα της αυτοδιοίκησης και θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Τον Ιανουάριο του 2013 ήταν ο βασικός εισηγητής της γνωμοδότησης για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια της ΕτΠ.
 
Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας, ως ενεργό μέλος της ΜΑΚΙ και της ΟΝΝΕΔ, και ως μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα χρόνια της φοίτησής του στη Νομική Αθηνών. 
 
Το 1994, ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος έθεσε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, και εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, από όλες τις παρατάξεις. Την πρωτιά αυτή τη διατήρησε σε όλες τις επερχόμενες αναμετρήσεις, μέχρι και το 2002, οπότε και εξελέγη Δήμαρχος Χαλανδρίου, ενώ το 2006 επανεξελέγη Δήμαρχος Χαλανδρίου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό, περίπου, 47%.
 
Διετέλεσε πρόεδρος της Αναπτυξιακής Διαδημοτικής Επιχείρησης ΠΕΤΑ, κύριοι μέτοχοι της οποίας είναι η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ από το 2004 έως το 2011, ενώ από το 2006 έως το 2011 ήταν μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ. 
 
Την περίοδο 2004-2009 συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ.
Από το 1998, σε συνεργασία με τον αδελφό του Γιώργο, δημιούργησαν μία από τις πρώτες εταιρίες Ηλεκτρονικής Αποδελτίωσης Αποκομμάτων Τύπου  και παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, την «ZPM». 
 
Με τις θέσεις και τις ενέργειές του, ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, την εξυπηρέτηση του δημότη, την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών, και την προάσπιση του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης και της κοινωνίας πολιτών. 
 
Επί δημαρχίας του, το Χαλάνδρι εξελίχτηκε σε έναν από τους πρωτοπόρους δήμους στις νέες τεχνολογίες, στην εξυπηρέτηση του δημότη, στην προστασία του περιβάλλοντος, σε θέματα συνεργασίας με τους εμπόρους και επιχειρηματίες της πόλης, σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής πολιτικής, πολιτισμού, προστασίας του καταναλωτή και αθλητισμού. 
 
Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος του Βόρειου τομέα της Περιφέρειας Αττικής και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Από το 2011 έχει εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και είναι τακτικό μέλος των επιτροπών Θεσμών και Ανάπτυξης της ΕΝΠΕ.
 
Επιμέλεια: Παυλίνα Μακρή 
 

People news