You are here: Home Aποψεις Ειρήνη Πυρνάρη "Η συμμετοχή στα κοινά είναι για μένα στάση ζωής και συνειδητή απόφαση"

Ειρήνη Πυρνάρη "Η συμμετοχή στα κοινά είναι για μένα στάση ζωής και συνειδητή απόφαση"

E-mail Εκτύπωση
pirrnari.jpg1_resizeH Ειρήνη Πυρνάρη, δικηγόρος, είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ με υποψήφιο Δήμαρχο, τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.

Οι δημοτικές εκλογές του 2014 βρίσκονται στην τελική ευθεία. Η ψήφος μας είναι υποχρεωτική όπως και η ύπαρξη ηθικής, κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης κι ευθύνης. Αυτό το παραμύθι της αποχής το έχουμε ακούσει πολλάκις την τελευταία δεκαετία, ως δήθεν πολιτική θέση αντίρρησης και απαξίωσης των πολιτικών. Ποτέ δεν το έπραξα, ποτέ δεν επέτρεψα να απενεργοποιήσουν τη δύναμη της ψήφου μου και το δικαίωμα να εκλέγω, να επιλέγω, να αποφασίζω, να συμμετέχω ενεργά στην κοινωνία. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό ον (Αριστοτέλης). Δεν έχω μετανιώσει ούτε για μια μου ψήφο με καθαρή συνείδηση, ανοιχτό μυαλό και απόλυτη κοινωνική ευθύνη.

Τις τελευταίες μέρες ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς κριτικές ακόμη και ανέκδοτα για την πληθώρα των υποψηφίων σ’ αυτές τις εκλογές. Ας μην παραπονιόμαστε όμως για την ύπαρξη πολλών παρατάξεων και ανάλογων υποψηφίων. Αυτό είναι ο ορισμός της δημοκρατίας. Καλό είναι να υπάρχει πολυφωνία (πλουραλισμός) και να δοθεί το δικαίωμα στον ψηφοφόρο να απεμπλακεί από μικροκομματικές πεποιθήσεις ώστε να ψηφίσει με ευρύτερα κοινωνικά κριτήρια και ανοιχτό νου, μέσα από την πολλαπλότητα των επιλογών του. Ο πολιτικός πλουραλισμός είναι ουσιαστικά ταυτόσημος με το δημοκρατικό ιδεώδες της αναγνώρισης πολλαπλών πολιτικών ιδεών και πολιτικών ομάδων με ίσα δικαιώματα ύπαρξης και συμμετοχής στην εξουσία και αντιτίθεται σε κάθε μονολιθική ιδέα και εξουσία, στον δογματισμό, στον φανατισμό, στον ελιτισμό.

Για να λειτουργήσει σωστά η συμμετοχική δημοκρατία θα πρέπει να συνδέεται πάντα με μέτρα που να δυναμώνουν τον πλουραλισμό - την ισορροπία μεταξύ διαφοροποιημένων θεσμικών χώρων, μεταξύ αντικρουόμενων κέντρων δύναμης. 
Το καθοριστικότερο κίνητρο της απόφασής μου να ασχοληθώ με τα κοινά είναι η άποψή μου για τον ενεργό και υπεύθυνο πολίτη, ο οποίος ως μέλος της κοινωνίας θα πρέπει να συμμετέχει όχι μόνο στον κοινωνικό διάλογο αλλά και στα θεσμικά όργανα. Η συμμετοχή στα κοινά είναι για μένα στάση ζωής και συνειδητή απόφαση. Οι προπτυχιακές και μεταπτυχιακές μου σπουδές, αλλά και η οργάνωση του επαγγέλματός μου δε μου επέτρεψαν μέχρι σήμερα μια σχετική ενασχόληση. Έχοντας πλέον εργαστεί επί επτά συναπτά έτη ως δικηγόρος νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να αφιερώσω μέρος του χρόνου και της ενέργειας μου στην ενασχόληση με τα κοινά.
 
Την απόφασή μου να κατέλθω υποψήφια με το συνδυασμό του κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου επηρέασε ένας μοναδικός και βασικός παράγοντας: η αγάπη μου για την πόλη μας και η διάθεσή μου να προσφέρω, εκτός άλλων τις επιστημονικές μου γνώσεις και την εμπειρία μου. Η επιστημονική μου εξειδίκευση στο διοικητικό και στο εν γένει δημόσιο δίκαιο, νομίζω ότι μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική εφαρμογή του νόμου χωρίς τυπολατρία και ευθυνοφοβία έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή λειτουργία του δήμου και η ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των πολιτών, που πολλές φορές δεν είναι δεδομένη. Προφανώς βέβαια δε σκοπεύω να εξαντλήσω την προσφορά μου στο συγκεκριμένο τομέα. Πρόθεσή μου είναι η συμμετοχή στο μεγαλύτερο φάσμα της πολιτικής δράσης με σχετικές ιδέες και προτάσεις.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να προσθέσω, ότι η ανιδιοτέλεια, η διάθεση προσφοράς και ο ρεαλισμός θα πρέπει να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όποιου αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά. Ο αυτοδιοικητικός λόγος πρέπει να υπαγορεύεται από την αγάπη για την πόλη και το συνδημότη μας και όχι να στοχεύει στην προσωπική και μόνο προβολή. Τα κόμματα βέβαια είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να κάνουμε πολιτική με όρους του παρελθόντος όπου κυριαρχούσε η κομματική λογική. Η κοινωνία όπως και η πόλη μας εξελίσσονται διαρκώς και με γοργούς ρυθμούς γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Η κοινωνία απαιτεί μια ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση, όπου ο καθένας που θα συμμετέχει θα κρίνεται από τη συνέπεια των λόγων και των έργων του και όχι από την κομματική του ταυτότητα. Πιστεύω λοιπόν ότι η κομματική ταυτότητα του καθενός δεν πρέπει να αποτελεί στοιχείο- προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε μια δημοτική παράταξη και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι η συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές ιδεολογικές παρατάξεις επιβάλλεται ειδικά όταν το κίνητρο του καθενός είναι το ειλικρινές ενδιαφέρον για το μέλλον της πόλης.
 
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλεως αυτής. Μολονότι δεν υπάρχει διεθνώς αποδεκτός ορισμός για την ποιότητα ζωής, ως τέτοια θα θεωρούσα το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων όπως είναι ιδίως η υγεία, το περιβάλλον, η οικονομική κατάσταση, η απασχόληση και η καθημερινότητα του πολίτη. Συνιστώσες που επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ποσοτική και ποιοτική παροχή των υπηρεσιών προς τον πολίτη η οποία παροχή εξαρτάται τελικά και από την ακολουθούμενη τοπική πολιτική, αλλά κυρίως από τη γενική πολιτική. Στο βαθμό που η ποιότητα ζωής εξαρτάται από τη «δημοτική πολιτική», πρώτιστη επιλογή θα πρέπει να είναι η βελτίωση του συνολικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και η αρμονικότερη διαμόρφωση των συνθηκών διαβίωσης. Ό,τι δηλαδή βελτιώνει την καθημερινότητα των συνδημοτών μας. 
 
Υπό την εκδοχή του δικαιώματος ως δημοκρατικού καθήκοντος, προφανής επιθυμία όλων μας θα πρέπει να είναι συνειδητή συμμετοχή των πολιτών - εκλογέων στις επερχόμενες εκλογές. Μερίδα των συμπολιτών μας απέχει από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, είτε συνειδητά, διαφωνώντας με την ποιότητα της δημοκρατίας μας, είτε από αδιαφορία. Το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς που απέχουν συνειδητά δεν μπορεί να είναι παρά η βελτίωση της δημοκρατίας μας. Σε αυτούς όμως που αδιαφορούν έχω να πω ότι αποχή τους παραμορφώνει ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία μας και θίγει τα ίδια τα συμφέροντά τους διότι είναι λάθος να αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς. Μόνο με τη συμμετοχή όλων μας η δημοκρατία γίνεται πιο ουσιαστική και πιο περιεκτική.

Ειρήνη Πυρνάρη
Δικηγόρος  
 

People news