Search

Elhaida Dani: Η Αλβανίδα τραγουδίστρια με τη μελωδική φωνή που σαρώνει σε κάθε Διοργάνωση

Μια γυναίκα γεννημένη νικήτρια. Η ταλαντούχα τραγουδίστρια Elhaida Dani έχει γεννηθεί στην πόλη Σκόδρα της Αλβανίας στις 17 Φευρουαρίου του 1993. Σε ηλικία μόλις 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε σχολή για πιάνο στην πατρίδα της. Από τότε σαρώνει σε κάθε διαγωνισμό που λαμβάνει μέρος.

H Εlhaida άρχισε να συμετέχει σε φεστιβάλ στην Αλβανία το 2008, στο διαγωνισμό με τίτλο «Το μαγικό τραγούδι» (Kenga Magjike), όπου ερμήνευσε το τραγούδι «Η τελευταία λέξη» (Fjala e Fundit).

Το 2009 συμμετείχε στο μουσικό σόου «Star Academy», όπου ανέδειξε το μεγάλο ταλέντο της και κατάφερε να βγεί η μεγάλη νικήτρια. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε  και το πρώτο της τραγούδι της με τίτλο «Όπως ποτέ» (Si asnjehere).

Στη συνέχεια, συμμετείχε και άλλα διεθνή φεστιβάλ που έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια, όπου και εκεί συνέχισε να κατακτά την πρωτιά. Τον Αύγουστο του 2011 έλαβε μέρος στο διαγωνισμό “Suncane Skale” στο Μαυροβούνιο, όπου έλαβε το βραβείο του καλύτερου καλλιτέχνη και στις 23 με 24 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συμμετείχε στο Φεστιβάλ “Zlaten Kesten” στο Petritsch της Βουλγαρίας, όπου και εκεί της απονεμήθηκε ο τίτλος «Best Singer». Το 2012 όμως είναι από τα έτη ορόσημα της καριέρας της αφού η Elhaida Dani ανακηρύχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού “TOP-FEST” με το τραγούδι «Δεν είσαι πια» (S’je me).

Αν και ήταν ήδη γνωστό στο κοινό και στην ίδια ότι ήταν η μεγάλη νικήτρια, η Elhaida δεν μπορούσε να το πιστέψει. Αυτή ήταν και η αντίδραση της στη σκηνή όταν οι παρουσιαστές Miriam Cani και Sidrit Bejleri ανακοίνωσαν το όνομα της. Η Dani δεν κέρδισε μόνο το έπαθλο των 10.000 ευρώ, αλλά και τον τίτλο της «Καλύτερης Νέας Καλλιτέχνη». Αυτός ο θρίαμβος έδωσε ισχυρή ώθηση στην καριέρα της. Της έγινες πολλές προτάσεις για καλλιτεχνικές συνεργασίες και υποσχέθηκε να βρίσκεται πάντα σε ζωντανή επαφή με το κοινό.

Το 2013 σε ηλικία 20 ετών πήρε μέρος στο “The Voice of Italy”, όπου η τραγουδίστρια με τη δυνατή φωνή έκανε έκανε μια εξαιρετική ερμηνεία και έκανε και τους τέσσερις κριτές του σόου, Riccardo Cocciante, Raffaella Carrà, Piero Pelù και Noemi, να σηκωθούν όρθιοι και να τη χειροκροτήσουν! Αποφάσισε να συμμετάσχει με την ομάδα του Riccardo Cocciante. Έφτασε με επιτυχία ως τον τελικό. Η τελευταία νύχτα του σόου τη γέμισε με πολλά ανάμικτα συναισθήματα. Οι τέσσερις νικητές των ομάδων θα αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον στη σκηνή και όλα θα εξαρτώνταν από τη ψήφο του κοινού. Η ερμηνεία της ήταν απερίγραπτη και το κοινό ενθουσιάστηκε. Με την ερμηνεία του τραγουδιού “Adagio” η Elhaida Dani ψηφίστηκε ως «Η Φωνή της Ιταλίας» με ποσοστό μεγαλύτερο του 71% και κερδίζει το χρυσό συμβόλαιο την Universal. Τραγούδησε, ευχαρίστησε όλους εκείνους που είχαν πιστέψει στη φωνή της στην  πατρίδα της την Αλβανία λέγοντας «ευχαριστώ» στα αλβανικά. Μαζί με τον coach της σε αυτή την περιπέτεια, Riccardo Cocciante, ερμήνευσαν το τραγούδι “When love calls your name”. Μετά από τη συμμετοχή της στο “Voive Of Italy”, στις 2 Ιουλίου του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “Elhaida Dani”.

Το σημαντικότερο γεγονός που συνέβη το 2013 για εκείνη όμως ήταν η βράβευσή της στη 12η απονομή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca στις 16 Νοεμβρίου, στην τελετή που έλαβε χώρα στην αίθουσα Magna della Pontificia Università Urbaniana στο Βατικανό. Η Γενική Γραμματέας των Βραβείων κ. Bίκη Μπαφατάκη της απένειμε το Βραβείο Μουσικής, τιμώντας τη μεγάλη καριέρα της στην Ιταλία. Η Elhaida δήλωσε πολύ συγκινημένη και χαρούμενη γι’ αυτή τη διάκρισή της.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το 2015,  με την συμετοχή της στο Διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι “I’m alive”. Η Αλβανίδα τραγουδίστρια με το τρομερό ταλέντο που έχει κατάφερε να φτάσει στην δέκατη έβδομη θέση της κατάταξης στον τελικό.

Επίσης, μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας της ήταν η συμμετοχή της για δεύτερη φορά στο talent show «Το μαγικό τραγούδι» (Kenga Magjike). Το τραγούδι, με το οποίο εμφανίστηκε η Elhaida ήταν το τίτλο στα αλβανικά “E ngrire”, που σημαίνει «Παγωμένη».

Όλοι νόμιζαν πως θα ήταν η μεγάλη νικήτρια, όταν τα τελευταία λεπτά όλα ανατράπηκαν, καθώς ένας από τους συμπαίκτες της αποφάσισε να της δώσει 0 πόντους. Νικήτρια ανακηρύχθηκε η Anxhela Peristerin και η Elhaida Dani κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Έπειτα από δύο μέρες ευχαρίστησε όλους τους οπαδούς της για την υποστήριξη. Σε δημοσίευση της στο λογαριασμό της στο Instagram έγραψε: «Η θέση σ’ αυτή τη σκηνή ήταν μεγάλη ευθύνη! Αρχικά οι συγγενείς μου ήταν όλοι εναντίον αυτής της συμμετοχής μου. Μου είπαν πως θα χάσω πολλά… Αλλά ήξερα ότι αυτό ήταν το τραγούδι που με ενέπνευσε αρχικά να συνθέσω και ήθελα να το τραγουδήσω σε μια μεγάλη αλβανική σκηνή! Δεν μπορώ να είμαι πιο ευτυχισμένη απ’ ότι είμαι σήμερα! Βίωσα πολλά σε αυτό το φεστιβάλ. Έχω πάρει την αγάπη σας και σήμερα αισθάνομαι ακόμα πιο κοντά σε εσάς που με στηρίζετε εδώ και χρόνια!»

Ακολουθεί η συνέντευξή της μετά τη νίκη της στο Διαγωνισμό “Top Fest 9” το 2011:

Από τον διαγωνισμό “Top Fest 9” κερδίσατε όχι ένα, αλλά δύο σημαντικά βραβεία. Τι αντιπροσωπεύει αυτή η στιγμή στη μουσική σας καριέρα;

Αυτή η στιγμή ήταν η πιο σημαντική για μένα! Ό,τι συνέβη ήταν πολύ όμορφο, περιμένω να δω την αναμετάδοση και να καταλάβω τι συνέβη.

Η αντίδρασή σας σχολιάστηκε αρκετά. Δεν περιμένατε αυτό το βραβείο;

Απολύτως όχι. Δεν το περίμενα και δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουσα το όνομά μου.

Ποιους θεωρήσατε ως τους ισχυρότερους ανταγωνιστές στον τελικό;

Τον Erik Lloshin, την Argjentina Ramosajn και τον Eugent Bushpepën.

«Δεν είσαι» (S’je me). Πώς ξεκίνησε αυτό το τραγούδι; Υπάρχει προσωπική ώθηση ή αφοσίωση;

Το τραγούδι δημιουργήθηκε από τον Kledi Bahit. Μου άρεσε πολύ και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συνεργασία. Στην πραγματικότητα, όλα ήταν σύμπτωση, γιατί με είδε σε μια παράσταση που ήταν στο “Top Channel”, ήρθε σε επαφή μαζί μου και όλα πήγαν καλά από την αρχή. Τώρα είμαστε εδώ με το κύπελο!

Μέχρι στιγμής, οι επιτυχίες σας ήταν σε μεγάλο βαθμό έξω από την Αλβανία. Πόσο σας έχει βοηθήσει αυτή η αντιμετώπιση με άλλους τραγουδιστές να επιλέξετε αυτό το μονοπάτι;

Με έχει βοηθήσει πολύ, αφού πάς σε μία χώρα όπου δεν γνωρίζεις κανέναν και να βγεις στην σκηνή, να παίρνεις το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε κράτη που ίσως δεν γνωρίζουν πού πέφτει η Αλβανία… ήταν απερίγραπτα συναισθήματα.

Είσαι νέα τραγουδίστρια. Πότε άρχισε το πάθος σου για τη μουσική;

Από μικρή. Σπούδασα πιάνο και φέτος θα συνεχίσω τις σπουδές μου στη σύνθεση.

Πώς βίωσες όλη την εμπειρία του “Top Fest 9” και πώς σε επηρέασε;

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και θα το θυμάμαι πάντα. Για μένα, η επιβεβαίωση στον τελικό ήταν σχεδόν το μόνο που ήθελα από το “Top Fest”. Η τιμή αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Δεν μπορώ ακόμα να κατανοήσω τον αντίκτυπο, αλλά ξέρω ότι έχω ατελείωτες συνεντεύξεις, πολλά συγχαρητήρια, ανθρώπους που με σταματούν στο δρόμο για να φωτογραφηθούν μαζί μου.

Γράφει η Έλενα Νίκα

Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close