Search

O Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο εργαστήριο. Έρευνες DNA βελτιώνουν όσα γνωρίζουμε για εκείνον

Μια ομάδα ειδικών, διάφορων ειδικοτήτων, ένωσαν τις δυνάμεις τους. Έχουν ένα φιλόδοξο σκοπό. Να αποκαλύψουν νέα δεδομένα γύρω από τη ζωή του ιδιοφυούς Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Θα τα καταφέρουν; Χρησιμοποιούν βελτιωμένες μεθόδους «ανακάλυψης» με την μέθοδο του DNA.

Λένε το πρότζεκτ τους «The Leonardo Project». Η έρευνά τους μοιάζει πολύ με εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί στην Ισπανία ψάχνοντας τον τάφο του συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Στην περίπτωση του Ντα Βίντσι θα χρησιμοποιήσουν μέχρι και ένα καινοτόμο ραντάρ ανίχνευσης DNA. Θα το τοποθετήσουν σε μια αρχαία ιταλική εκκλησία εκεί που φημολογείται πως έχει ταφεί ο πατέρας και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

•Αν όλα πάνε καλά, το «The Leonardo Project» θα συγκρίνει DNA των συγγενών τού Λεονάρντο από το παρελθόν και το παρόν για να εντοπίσει σωματικά απομεινάρια – μαλλιά, κόκκαλα, δακτυλικά αποτυπώματα και κύτταρα δέρματος – που θα έχουν σχέση με την εμβληματική φιγούρα της Αναγέννησης που η ζωή της σημάδεψε την αναγέννηση του δυτικού πολιτισμού.

Πληροφορίες και λεπτομέρειες γύρω από τις μεθόδους και τη δουλειά που έχει γίνει στο «The Leonardo Project» κυκλοφόρησε πρόσφατα σε ειδική έκδοση του το περιοδικό «Human Evolution». Η κυκλοφορία του συνέπεσε με μια συνάντηση υψηλού ενδιαφέροντος, γύρω από το θέμα, που έγινε στη Φλωρεντία μετά από παρότρυνση του Euhenio Giani, πρόεδρου του Τοπικού Συμβουλίου της Τοσκάνης.

Γεννημένος στο Vinci της Ιταλίας ο Λεονάρντο πέθανε το 1519 σε ηλικία 67 ετών. Τάφηκε στο Αμπουάζ. Μια μικρή πόλη στη νοτιοδυτική Γαλλία. Χρησιμοποιώντας την καλπάζουσα φαντασία του προέβλεψε και περιέγραψε ανακαλύψεις που έγιναν χρόνια αργότερα από τον θάνατο του. Το ελικόπτερο και τα θωρακισμένα οχήματα ήταν κάποια απ’ αυτές. Ενώ η καλλιτεχνική παρακαταθήκη περιλαμβάνει έργα όπως η μοναδικά αινιγματική Μόνα Λίζα και Μυστικός Δείπνος.

Η ιδέα πίσω από το «The Leonardo Project» γεννήθηκε το 2014. Και ένωσε ανθρωπολόγους, ιστορικούς της τέχνης και άλλους ειδικούς από «δυνατά» πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Καναδά και των Η.Π.Α. Ήδη μέσω αυτής της έρευνας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το καθημερινό του διαιτολόγιο, την κατάσταση της υγείας του, τις προσωπικές του συνήθειες και τις τοποθεσίες που έμεινε.

Πέρα από τα παραπάνω οι επιστήμονες διψούν να μάθουν περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος που το εκκλησάκι του Saint–Hubert στο «Σατό Αμπουάζ», χώρο ταφής του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, έχει γίνει δεύτερο σπίτι τους. Εκεί, και έχοντας ως δεξί τους χέρι την τεχνολογία, θέλουν να συμπληρώσουν το γενετικό του προφίλ. Να αναλύσουν τα χαρίσματά του και η οπτική του οξύτητα είναι δύο «αξίες» που τους ενδιαφέρουν πολύ. Από εκεί θα αντλήσουν πληροφορίες γύρω από τις εκπληκτικές ικανότητες του ανθρώπου που ερευνούν.

Οι πληροφορίες που έχει συλλέξει και φιλοδοξεί να συλλέξει το project μπορεί να δώσει νέα πνοή σ’ αυτό που ονομάζουμε ιστορία της τέχνης. Η εξονυχιστική ανάλυση του DNA σε ανθρώπους μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα νέες πληροφορίες γύρω από την τέχνη και τις τεχνικές που οι «υπηρέτες» της χρησιμοποίησαν.

Το έτος 2019 είναι η 500η επέτειος από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως μέχρι τότε θα μπορούν να κάνουν περισσότερες ανακοινώσεις γύρω από τη ζωή του. Για παράδειγμα, ελπίζουν να επιβεβαιώσουν ποια από τα αποτυπώματα που βρίσκονται σε ζωγραφιές του είναι δικά του. Το όλο πράγμα δεν σταματά όμως εκεί. Ομάδα του Ινστιτούτου Craig Venter σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας δηλώνουν πως είναι σε θέση να εξαντλήσουν την DNA έρευνα που υπάρχει στους πίνακες του Ντα Βίντσι, ακόμα και αν είναι ηλικίας 500 ετών, αναλύοντας τα μικρόβια που βρίσκονται πάνω τους, από εκείνη την εποχή. Τα στοιχεία του DNA που θα αντληθούν από τις καλλιτεχνικές δουλειές αυτής της ιδιοφυούς προσωπικότητας μπορούν να συγκριθούν με DNA που έχει αντληθεί από τον σκελετό του. Η μίξη των δύο και τα αποτελέσματα που μπορούν να δώσουν θα ανακοινωθούν στο μέλλον.

•Ο Brunetto Chiarelli είναι ερευνητής του Διεθνούς Τμήματος Ανθρωπολογικών Σπουδών και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Human Evolution». Δηλώνει ενθουσιασμένος που μπορεί να μοιραστεί δημόσια λεπτομέρειες γύρω από το project που απασχολεί κορυφαίους επιστήμονες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να χαίρεται ακόμα περισσότερο γιατί η έρευνα γύρω από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα ανοίξει ένα παράθυρο πληροφοριών γύρω από τις ικανότητες μεγάλων προσωπικοτήτων του πλανήτη που δεν είναι στη ζωή.

Πηγή: http://fragilemag.gr/ by Μιχάλη Καβαλιεράτο
Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close