Search

Ένα αφιέρωμα στην ταλαντούχα και γοητευτική ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη

Η Μπέτυ Αρβανίτη, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου 1939. Μεγάλωσε σε οικογένεια αστών με αρκετές ανέσεις και φοίτησε σε καλά σχολεία της πόλης.
Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός. Το θέατρο ήταν ανέκαθεν η μεγάλη αδυναμία της. Παρόλο που οι κινηματογραφικές ταινίες της χάρισαν μεγάλη δημοσιότητα, εκείνη πάντα προτιμούσε το σανίδι….

Έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες – παραγωγές της Φίνος Φιλμς, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 φωτογραφήθηκε ως μοντέλο, στο διαμέρισμά της στο Κολωνάκι, λανσάροντας τη μόδα της εποχής. Από το 1987 ηγείται της θεατρικής Εταιρείας “Πράξη” που εδρεύει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, σχήμα που θεωρείται από τα πλέον ποιοτικά στην Ελλάδα.

Έχει ανεβάσει πολλά έργα συγγραφέων όπως οι Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Στρίντμπεργκ, Έικμπορν, Τσέχοφ, Ντίρενματ, Ζενέ. Έχει συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού χώρου όπως τους Μίνωα Βολανάκη, Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθηνό, Νίκο Μαστοράκη, Τάσο Μπαντή, Νικαίτη Κοντούρη, Βίκτωρα Αρδίττη κλπ. Η Β΄ Σκηνή έχει λειτουργήσει ταυτόχρονα ως φυτώριο νέων σκηνοθετών και ηθοποιών.

Έχει παίξει στον “Ιππόλυτο”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στην Επίδαυρο. Τη δεκαετία του ’70 πρωταγωνίστησε σε πετυχημένες σειρές του BBC, με πιο γνωστή την «Who pays the ferryman».

Στην περίοδο που η Αρβανίτη συμπρωταγωνιστούσε με τον Παπαμιχαήλ στο θεατρικό έργο «ο Θείος Βάνιας», η Αλίκη είχε ένα ξέσπασμα ζήλιας, όπως είχε ομολογήσει η ίδια. Ένα βράδυ όρμησε με τόση μανία εναντίον του άντρα της, ώστε χρειάστηκε η επέμβαση της δημοσιογράφου, που ήταν και οικογενειακή τους φίλη, για να αποτραπούν τα χειρότερα. Με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, δεν υπήρξαν μόνο κινηματογραφικοί σύζυγοι. Έγιναν ζευγάρι όταν φοιτούσαν στις σχολές υποκριτικής των Κ. Κουν, Χρ. Βαχλιώτη και Π. Κατσέλη. Μετά την αποφοίτησή τους παντρεύτηκαν. Ο γάμος τους όμως δεν κράτησε πολύ. Όπως στην ταινία, έτσι και στη ζωή, το ζευγάρι καυγάδιζε συνεχώς. Ο Φαίδων Γεωργίτσης σε συνέντευξή του είχε αναφέρει: «Οι καβγάδες μας θα μπορούσαν να γίνουν θέμα σε έργο του Στρίνγκμπεργκ».

Η οριστική ρήξη στη σχέση τους ήρθε όταν η ηθοποιός αποφάσισε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, χωρίς να ενημερώσει τον σύζυγό της. Η Αρβανίτη αν και δεν ήθελε να αποκτήσει άλλο παιδί, ήταν πολύ καλή μητέρα. Σε μικρή ηλικία απέκτησε τον γιο της Αλέξη από τον γάμο της με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη. Όπως έχει αναφέρει η ίδια, ήταν τόσο μικρή, που ένιωσε ότι μεγάλωσε ταυτόχρονα με τον γιο της. Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης είναι γιός της από τον πρώτο της γάμο με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη.

Υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης, ηθοποιό Φαίδωνα Γεωργίτση με τον οποίο αποτέλεσαν και καλλιτεχνικό ζευγάρι στην ταινία “Νύχτα γάμου” (1967).

Το 2000, της απονεμήθηκε το «Θεατρικό Έπαθλο Μαρίκα Κοτοπούλη» από το «Κέντρο Μελέτης και Eρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο».
Στη συνέχεια όταν χωρίζει με τον Κώστα Σταμάτη, παντρεύεται τον μεταφραστή και πολιτικό μηχανικό Βασίλη Πουλαντζά. Ίδρυσαν μαζί την Θεατρική Εταιρεία «Πράξη» και τη στέγασαν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

Με τον τρίτο της σύζυγο πήρε «στροφή» και καλλιτεχνικά ανεβάζοντας εκεί έργα της παγκόσμιας δραματουργίας υπό τις οδηγίες πολύ σημαντικών σκηνοθετών. Υπήρξε από τις πιο ξακουστές πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Θα συνεχίζουμε να τη θαυμάζουμε μέσα από χιλιάδες ρόλους που εκείνη είχε επιλέξει.

Της Σοφίας Βαλαβάνη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close