Search

Βραζιλία: Προσπάθεια δημιουργίας γενετικώς τροποποιημένων βοοειδών

Τον Οκτώβριο του 2018, οι ρυθμιστικές αρχές της Βραζιλίας διαπίστωσαν ότι οι προσπάθειες μίας αμερικανικής εταιρείας για την παραγωγή ενός γενετικά τροποποιημένου είδους αγελάδας γαλακτοπαραγωγής δεν απαιτούν ιδιαίτερη εποπτεία.

Έτσι λοιπόν, μέχρι πριν από λίγους μήνες η Βραζιλία ήταν έτοιμη να πρωτοπορήσει με τη δημιουργία τροποποιημένων γενετικά βοοειδών τα οποία θα έχουν υποστεί τροποποίηση με απώτερο σκοπό να γεννηθούν χωρίς ενός από τα γενετικά τους γνωρίσματα – αυτό των κεράτων (hornless).

Με τη βοήθεια της εταιρίας Recombinetics που έχει έδρα τη Μινεσότα, εστάλη σπέρμα από τον γενετικά τροποποιημένο ταύρο Holstein (εν ονόματι Buri), με το οποίο οι κτηνοτρόφοι πρώτον, σχεδίαζαν να δημιουργήσουν περίπου 10 μοσχάρια για να αποδείξουν ότι η τροποποίησή τους θα μπορούσε να μεταβιβασθεί στην επόμενη γενιά και, δεύτερον, να μελετήσουν την υγεία τους για λίγα χρόνια κατά τη διάρκεια εκτροφής τους στη Βραζιλία. Σε περίπτωση που όλα έβαιναν καλώς, το επόμενο βήμα θα ήταν η δοκιμή αυτών σε άλλα γαλακτοκομεία και μετέπειτα την διείσδυσή τους στην αγορά.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν ευδοκίμησαν και τα πειράματα διεκόπησαν απότομα, καθώς ο Buri αποδείχθηκε ότι δεν είχε μόνο το γονίδιο που σχετιζόταν με την τροποποίηση των κεράτων, αλλά τυχαία εισήλθε στο γονιδίωμά του ένα τμήμα βακτηριακού DNA, που ονομάζεται πλασμίδιο.

Στην πραγματικότητα ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού γονιδιώματος του βακτηρίου, περίπου 4.000 ζεύγη από τα 3 δισεκατομμύρια ενώ το γεγονός αυτό καθεαυτό, δεν είναι αναγκαστικά προβληματικό, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια αντικαθιστούν συνεχώς τα γονίδια στους οργανισμούς στους οποίους ζουν, συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών, όπως οι αγελάδες αλλά και των ανθρώπων. Η κύρια όμως ανησυχητική διαφορά είναι ότι αυτή η μεταφορά έχει λάβει χώρα εντός του εργαστηρίου κι όχι σε έναν βοσκότοπο, καθώς επίσης τα βακτηριακά τμήματα περιελάμβαναν μερικά γονίδια με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Συνεπώς, οι επικείμενοι απόγονοί του δεν μπορούν να θεωρηθούν γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί.

Η εταιρία ευελπιστεί να επανεξετάσει στο μέλλον το πείραμα σε μία βελτιωμένη, χωρίς πλασμίδια κυτταρική σειρά. «Πιστεύουμε ακόμα ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται στη Βραζιλία είναι ένα παράδειγμα ενός καλού μοντέλου για την κανονιστική ρύθμιση των γονιδίων» προσθέτει το εκτελεστικό συμβούλιο της εταιρίας. Μπορεί οι ελπίδες για τη δημιουργία αγέλης γαλακτοπαραγωγής τροποποιημένη ως προς τα κέρατα να διεψεύσθησαν προς το παρόν στη Βραζιλία, αλλά το απώτερο σχέδιο για τα γενετικώς τροποποιημένα βοοειδή δεν διεκόπη, παρά μόνο ανεστάλη προσωρινά».

Πηγή: WIRED, Bioethics (Καλλιόπη Καγκελάρη)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close