Search

Βραβείο Μαθηματικών Sciacca 2019 στον 12χρονο Alessandro Lachin

Ο Alessandro Lachin, ο μικρός μάγος των μαθηματικών είναι 12 ετών, αλλά στο βιογραφικό του εγγράφει βραβεία, συμμετοχές στην τηλεόραση με σημαντικές νίκες και την ικανότητα – προφανώς “κληρονομημένη” από τους γονείς του – να μην κάνει λάθος σε κανέναν έναν υπολογισμό ακόμη και περίπτωση περίπλοκων υπολογισμών. O Alessandro Lachin, με συστολή και ταπεινότητα εκ γενετής, κληρονόμησε ό,τι καλύτερο από την διπλή κουλτούρα, δηλαδή από τον ιταλό πατέρα του και από την γιαπωνέζα μητέρα του. Η Ιαπωνία έδωσε στην Ιταλία την χρήση του Soroban, του παραδοσιακού άβακα του Sol abacus που εκτελεί τους πιο περίπλοκους υπολογισμούς και που επέτρεψε στον Alessandro να συμμετάσχει και να θριαμβεύσει στην τηλεόραση στο show Super Brain.

“Από μικρός διασκέδαζα με τις μαθηματικές πράξεις και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Ιαπωνία, ανακάλυψα την ύπαρξη του άβακα Soroban, του ιαπωνικού άβακα και παθιάστηκα περισσότερο. Όταν επέστρεψα στην Ιταλία στο διαδίκτυο, βρήκα την ιστοσελίδα magicoabaco.it και άρχισα να διασκεδάζω με το να κάνω υπολογισμούς και πράξεις καθημερινά. Στην πορεία συμμετείχα στα πρωταθλήματα νοητικών υπολογισμών στην πόλη Udine και, αν και ήμουν πολύ μικρός κατέκτησα την πρώτη θέση. Παίζω περίπου τριάντα λεπτά την ημέρα, χρησιμοποιώντας βιβλία άσκησης, αλλά για μένα είναι διασκέδαση, και όχι μόνο εξάσκηση» αναφέρει ο Alessandro”.

O ιαπωνικός άβακας λειτουργεί διαφορετικά. Οι υπολογισμοί γίνονται με τη μετακίνηση από πέντε μπάλες ανά σειρά: τέσσερις αντιπροσωπεύουν τις μονάδες, ενώ η ανώτερη, που χωρίζεται από τις άλλες, έχει τιμή πέντε. Μόλις μάθετε πώς να το χρησιμοποιήσετε, ακόμα και πολύ περίπλοκοι υπολογισμοί καθίστανται εύκολοι. Εγώ, όταν πρέπει να κάνω έναν υπολογισμό, δεν μπορώ να τον χρησιμοποιήσω, αλλά μόνο να τον απεικονίσω στο μυαλό και όλα γίνονται ευκολότερα.

Στο σχολείο είναι ένας καλός μαθητής και όπως λέει ο ίδιος «Έχω εννέα στα μαθηματικά, εννέα στην επιστήμη και οκτώ στη γεωμετρία, αλλά το αγαπημένο μου θέμα, ίσως λόγω της φύσης μου ως ιταλικού και ιαπωνικού γονιδίου είναι η γεωγραφία. Για αρκετά χρόνια έπαιζα σκάκι με το σύλλογο Capablanca στο Mestre και κέρδισα επίσης διάφορα κύπελλα και τουρνουά. Όταν μεγαλώσω, θα ήθελα να γίνω πιλότος αεροσκαφών και νομίζω ότι τα μαθηματικά και οι υπολογισμοί σε αυτό μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα.

Ο Alessandro μιλά για την τηλεοπτική του εμπειρία «Διασκέδασα πολύ, αλλά δυσκολεύτηκα εν μέρει, γιατί όταν κάνω τους υπολογισμούς μου σκέφτομαι απευθείας στα Ιαπωνικά και στην αρχή δεν μπορούσα να απαντήσω γρήγορα στα ιταλικά. Εκπαιδεύθηκα επίσης για αυτό, και τελικά κατάφερα να λύσω το πρόβλημα και να κερδίσω 20.000 €, αλλά δεν μπορούσα να το φανερώσω αρχικά, ακόμα και στους φίλους μου, λόγω συμβολαίου που είχα υπογράψει».


Ο Alessandro μιλά για τις δυο πατρίδες του την Ιταλία και την Ιαπωνία «είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι και η διαφορετικότητα έγκειται στον πολιτισμό, στην παράδοση και σε πολλά άλλα πράγματα, όπως τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. Προτιμώ, για παράδειγμα το ιαπωνικό φαγητό και αντί για πίτσα μου αρέσει το curryudon, πικάντικα σπαγγέτι με κάρι. Από την άλλη πλευρά, μου αρέσουν τα ιταλικά βουνά. Έχω πάει στην Cortina, το Bolzano και σε άλλα όμορφα μέρη όπως τo Cadore.

Για την μελέτη των μαθηματικών αποφαίνεται ότι είναι διασκεδαστική και δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ως σχολική δέσμευση.

Γράφει η Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close