Search

Βραβείο Έρευνας και Καινοτομίας Sciacca 2019 στον 16χρονο Ιρλανδό Simon Meechan

Ο Simon Meehan είναι 16 ετών και κατάγεται από την Ιρλανδία. Φοιτητής  στο Coláiste Choilm στο Ballincollig, κέρδισε το διαγωνισμό νέων επιστημόνων του 2018 (Cork BT Young Scientist) στην 54η Τεχνολογική Έκθεση BT Νέων Επιστημόνων και τεχνολόγων το οποίο έλαβε στο RDS του Δουβλίνου) για το “μη τοξικό, οργανικό, πρωτότυπο αντιβιοτικό” αφού ανέλυσε 10 φυτά ευρέως διαθέσιμα στην Ιρλανδία και κυρίως φυτά που καλλιεργούσε στον κήπο του σπιτιού του στο Co Cork όπου ζει με την οικογένειά του.

Εξήγαγε και ταυτοποίησε φυσικά αντιβιοτικά εν δυνάμει αποτελεσματικά στη θεραπεία παραγόντων που προκαλούν ανθρώπινη μόλυνση, ιδιαίτερα το MRSA.

Επέλεξε εννέα φυτά τοπικής προέλευσης όπως τα σπαράγγια, τσουκνίδες και τα βατόμουρα για να ελέγξει την παρουσία χημικών ουσιών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της βακτηριακής μόλυνσης. Τα φύλλα του βατόμουρου απεδείχθη ότι περιέχουν χημικό που εμποδίζει την ανάπτυξη διαφορετικών βακτηρίων και όλα αυτά συνέβησαν στον κήπο της αυλής του σπιτιού του!

Η μητέρα του, ως μικροβιολόγος, του έδειξε πώς να το ξεκινήσει,  πώς να αναπτύξει βακτήρια, να ρίξει άγαρ, τη θρεπτική ουσία όπου ζουν τα βακτηρίδια, αλλά αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να μάθω.  «Έπρεπε να μοχθήσω και να κουραστώ αρκετά για να το κάνω σωστό. Όμως η αγάπη μου γι αυτό ξεπερνά κάθε δυσκολία», αναφέρει ο ίδιος.

 «Οι άνθρωποι μπαίνουν βαθιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου ψάχνοντας για νέα αντιβιοτικά. Αλλά είμαι ένα 15χρονο αγόρι που το βρήκε στον κήπο του και αυτό είναι εκπληκτικό», δήλωσε στην The Irish Times. Το project  του συνδυάζει τη βοτανική, τη μικροβιολογία και την αναλυτική χημεία για να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στη εξάλειψη της ασθένειας του Σταφυλόκοκκου, ένα έντομο που μολύνει τους ανθρώπους και γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό στη θεραπεία με αντιβιοτικά, ειδικά όταν εμφανίζεται υπό μορφή νοσοκομειακής λοίμωξης MRSA.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θανάτωση της Αεριογόνου Ψευδομονάδας (πυοκυανική), ενός δυνητικά θανατηφόρου εντόμου, ειδικά για εκείνους που πάσχουν από κυστική ίνωση. Ο Simon έχει αφιερώσει το έργο του στον παππού του, Eddie Lucey, έναν γνωστό βοτανολόγο και δάσκαλο φυσικής στο Bandon. Τώρα 82 (ετών), βοήθησε τους ανθρώπους με ιατρικές παθήσεις χρησιμοποιώντας βότανα που καλλιεργούνται στον κήπο του, μια παράδοση που πηγαίνει πίσω γενιές στην οικογένειά του. «Έχει αποτελέσει έμπνευση για τη δουλειά μου. Σε εκείνον οφείλω την γνώση μου» Ο Simon, θέλει να κληρονομήσει την πλούσια παράδοση του παππού του στην ανθρωπότητα.

Ο κ. John O’ Halloran, κριτής και πρόεδρος της κατηγορίας βιολογικών και οικολογικών επιστημών, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό έργο που διερευνά τη δυνατότητα της ικανότητας του εκχυλίσματος των φύλλων βατόμουρου να ελέγχει τα επιβλαβή βακτήρια. «Τα απροσδόκητα ευρήματα προσφέρουν μια μοναδική προσέγγιση για τη θανάτωση των βακτηρίων χρησιμοποιώντας ενεργά συστατικά από φυσικά φυτικά. Η αυστηρότητα της προσέγγισης που υιοθέτησε ο Simon έθεσε το έργο του πέρα από κάθε ανταγωνισμό»

από τις Κατερίνα Νίκου και Έλενα Παπαχρυσοβέργη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close