Search

Κίνα: Επιστήμονες ανέπτυξαν έμβρυα πρωτευόντων για 20 μέρες

Δύο ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες στην Κίνα ανέπτυξαν έμβρυα πρωτευόντων ζώων για 20 μέρες σε δοκιμαστικό σωλήνα (in vitro), σε μια εξέλιξη που αποτέλεσε το έναυσμα για την επανεκκίνηση της δημόσιας συζήτησης για την ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρύων σε πειραματικό στάδιο, πάνω από το υφιστάμενο όριο των 14 ημερών.
Οι νέες μελέτες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science και οι ειδικοί στον τομέα είναι ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα.

Αμφότερες οι ομάδες ανέπτυξαν τα έμβρυα πιθήκων σε μήτρες από τζέλ (gel matrix), οι οποίες παρέχουν υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου από ότι τα κύτταρα στην μήτρα. Αυτή η τεχνική καλλιέργειας αναπτύχθηκε από ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών (California Institute of Technology in the United States), οι οποίοι το 2016 πέτυχαν την ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρύων για 13 μέρες.

Μία εκ των ερευνητικών ομάδων, ηγούμενη από τον βιολόγο Ji Weizhi από το Yunnan Key Εργαστήριο Βιοιατρικής Έρευνας στο Kunming της Κίνας (Yunnan Key Laboratory of Primate Biomedical Research in Kunming, China) , ανέφερε ότι 46 από τα 200 έμβρυα πιθήκων που αναπτύχθηκαν στην έρευνα επιβίωσαν μέχρι την 20η ημέρα. Η άλλη ομάδα ερευνητών, που ηγούνταν από τον Li Lei, αναπτυξιακό βιολόγο στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών του Πεκίνου (Chinese Academy of Sciences in Beijing), αναφέρει ότι ανέπτυξε 3 έμβρυα για τόσο χρονικό διάστημα.

Και οι δύο ομάδες ερευνητών ανέφεραν ότι τα έμβρυα σε τρυβλίο αναπτύχθηκαν το ίδιο με εκείνα στην μήτρα. Σύμφωνα με τον Juan Carlos Izpisua Belmonte, αναπτυξιακό βιολόγο στο Salk Institute for Biological Studies και έναν από τους συγγραφείς μίας εκ των μελετών: “Είναι ΟΚ να υποθέσουμε ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν αντιπροσωπεύουν το τι συμβαίνει in vivo”.

Ο Ji Weizhi δήλωσε ότι επιθυμία του τώρα είναι να αναπτύξει έμβρυα μέχρι το σημείο όπου το πρώιμο νευρικό σύστημα αρχίζει να διαμορφώνεται, γύρω στην 20 ημέρα.

Αφορμώμενη, λοιπόν, από αυτές τις εξελίξεις οι επιστημονική κοινότητα χρησιμοποίησε αυτήν την ευκαιρία για να ξανά ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για την οριοθέτηση του πειραματισμού πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα μέχρι την 14η ημέρα της ανάπτυξής τους. Σημειωτέον ότι η διαδικασία ανάπτυξης των ανθρώπινων εμβρύων δεν είναι ολόιδια με αυτήν των εμβρύων πιθήκων.

Κατά τα λεγόμενα του Fu Jianping, στην Nature News, βιοτεχνολόγου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ (University of Michigan in Ann Arbor), “Η εργαστηριακή- in vitro- ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρύων παραμένει το αναντικατάστατο για εμάς σύστημα μελέτης και κατανόησης της ανθρώπινης ανάπτυξης”.

Πηγή: Bioedge

Βικτώρια Δίπλα – Stagiaire EEB

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close