Search

Ψωρίαση & Καρκίνος: Πώς Συνδέονται;

Η ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος. Τα πιο πιθανά αίτια εμφάνισής είναι η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης σε συνδυασμό με παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου όπως: Λοιμώξεις, Τραυματισμοί, Στρες, Φάρμακα

Στην κλασική της μορφή εμφανίζεται με φαγούρα, ξηρές ερυθρές πλάκες που απολεπίζονται και συνήθως παρουσιάζονται στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Σε πρόσφατη συστηματική ανάλυση 58 μελετών (JAMA Dermatology(1)), εντοπίστηκε συσχέτιση μεταξύ της ψωρίασης και αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα με ψωρίαση είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους όπως αυτοί του παχέος εντέρου, των νεφρών, του λάρυγγα, στο ήπαρ, λέμφωμα, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας, και στο πάγκρεας. Εντόπισαν επίσης ότι τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση που είχαν ήδη αναπτύξει καρκίνο είχαν αυξημένο συνολικό κίνδυνο να πεθάνουν.

Πώς θα μπορούσε η Ψωρίαση να αυξάνει τον Κίνδυνο για Καρκίνο;
Σε σχετικό άρθρο του εκδότη του Harvard Health, Dominic Wu(2), αναφέρονται οι πιο πιθανοί παράγοντες που συνδέουν την ψωρίαση με τον καρκίνο.

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα. Γνωρίζουμε ότι και άλλα αυτοάνοσα όπως η νόσος του Crohn, συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Πολλοί ασθενείς που έχουν ψωρίαση εμφανίζουν επίσης μεταβολικό σύνδρομο(3), καπνίζουν, έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, και κάνουν αυξημένη χρήση αλκοόλ. Αυτές οι καταστάσεις έχουν και από μόνες τους συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό ατόμων που έχουν ψωρίαση(4,5). Πρόκειται για δυσκολία στο μεταβολισμό της ζάχαρης και τροφών που εύκολα μετατρέπονται σε ζάχαρη μέσα στον οργανισμό. Αυτές μπορούν να είναι ενδεικτικά, τα γλυκά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, τα μπισκότα, κ.ά.

Η δυσκολία του μεταβολισμού της γλυκόζης (ζάχαρη), οδηγεί τον οργανισμό να αυξήσει την έκκριση της ορμόνης που μεταβολίζει την γλυκόζη, την ινσουλίνη. Όσο περισσότερο καταναλώνει κανείς τροφές που αυξάνουν το ζάχαρο στο αίμα, τόσο περισσότερη ινσουλίνη χρειάζεται το σώμα για να την διαχειριστεί.

Η ινσουλίνη όμως πέρα από το γεγονός ότι είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό της γλυκόζης ρυθμίζει πληθώρα λειτουργειών στο ανθρώπινο σώμα και επηρεάζει όλα σχεδόν τα κύτταρα.

Μια από τις βιολογικές δράσεις της ινσουλίνης που συνδέεται με τον καρκίνο είναι η αυξητική της δράση(6). Με απλά λόγια δίνει εντολή στα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν. Αυξάνοντας έτσι τις κυτταρικές διαιρέσεις αλλά και τις φλεγμονές(7).

Αυτοί οι δύο μηχανισμοί:
προώθηση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων και ενίσχυση των φλεγμονών είναι τα βασικά αίτια μέσω των οποίων η ινσουλίνη συνδέεται με την καρκινογένεση και όλα σχεδόν τα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα(8).

Η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της ινσουλίνης είναι λοιπόν πρωταρχικό βήμα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Παρότι η δυσλειτουργία της ινσουλίνης είναι ένα καθοριστικό αίτιο στην ανάπτυξη της ψωρίασης, αυτή συνυπάρχει με επιπρόσθετους παράγοντες που επιβαρύνουν επιπρόσθετα την εικόνα, όπως:
διαταραχή στη μικροβιακή χλωρίδα, έλλειψη βιταμίνης D και άλλων θρεπτικών στοιχείων, αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα στην ομαλή επούλωση του δέρματος (βιταμίνη C, ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, αμινοξέα, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ψυχογενές στρες

Ειδικές εξετάσεις μεταβολομικής, μετρούν πολύ μικρά μόρια και βοηθούν το γιατρό να εντοπίσει τα πραγματικά αίτια που προκαλούν τη δυσλειτουργία της ινσουλίνης και να διαχειριστεί τους επιπρόσθετους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της ψωρίασης(9-14).

Στόχος είναι η επαναφορά του οργανισμού όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσιολογική λειτουργία και η απομάκρυνση από την παθολογία. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα, από 3 μήνες έως ένα έτος και ανάλογα με την έκταση της νόσου, και προσωπική δέσμευση του ασθενούς ώστε να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα.

Είναι μια προσέγγιση που πιθανόν να μην ταιριάζει σε όλους, παρόλα αυτά μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ακολουθεί τις θεραπευτικές αγωγές βιώνει σημαντική βελτίωση όχι μόνο σχετικά με την συμπτωματολογία της νόσου αλλά και την συνολική ποιότητα ζωής.

Στην Υγεία Σας!

Association of Psoriasis With the Risk of Developing or Dying of Cancer A Systematic Review and Meta-analysis. Alex M. Trafford, MSc; Rosa Parisi, PhD; Evangelos Kontopantelis, PhD; et.al. JAMA Dermatol. 2019 Oct.
Psoriasis and cancer: What’s the link? Harvard Health. Dominic Wu, MD Dec. 2019.
A. Nath, C. Udayashankar, S. Lakshmi, Metabolic syndrome in patients with psoriasis: A comparative study, Indian Dermatol. Online J. 5 (2014) 132. doi:10.4103/2229-5178.131080.
S. Danijela Milčić, Vesi, A.Ć. Marinkovi, Jelena, Janko Janković, Slavenka Janković, Mirjana Milinković, Prevalence of metabolic syndrome in patients with psoriasis: a hospitalbased cross-sectional study, An Bras Dermatol. 92 (2017) 46–51.
M.V. Polic, M. Miskulin, M. Smolic, K. Kralik, I. Miskulin, M.C. Berkovic, I.B. Curcic, Psoriasis severity—a risk factor of insulin resistance independent of metabolic syndrome, Int. J. Environ. Res. Public Health. 15 (2018) 1–7. doi:10.3390/ijerph15071486.
The Proliferating Role of Insulin and Insulin-Like Growth Factors in Cancer. Trends Endocrinol Metab. 2010 Oct. Emily Jane Gallagher and Derek LeRoith.
Insulin resistance causes inflammation in adipose tissue. Mitsugu Shimobayashi et. al. The Journal of Clinical Investigation. 2018.
Insulin Resistance in Chronic Disease. U. Hamiel, O. Pinhas-Hamiel. Contemporary Endocrinology, Spinger Nature, 2020.
The Risk of Cancer in Patients With Psoriasis A Population-Based Cohort Study in the Health Improvement Network. Zelma C. Chiesa Fuxench et. al. JAMA Dermatol. 2016.
Vitamin D and its role in psoriasis: An overview of the dermatologist and nutritionist Luigi Barrea et.al. Rev Endocr Metab Disord. 2017 Feb 7.
Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas et. al, Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, 1 November 2019.
Anthropogenic Pressure and Lifestyle are the Underlying Cause of Pandemic Chronic Diseases. Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi, Aristides Tsatsakis, Daniela Calina.. Journal of Siberian Federal University. Biology 2019-09
Application of metabolomics part II: Focus on fatty acids and their metabolites in healthy adults. Dimitrios Tsoukalas et. al. International Journal of Molecular Medicine. November 14, 2018.
Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases Maria Thanasoula, Evangelia Sarandi, Chrisanthi Anamaterou, Evangelos Papakonstantinou, Franco Geraci, Maria Michelle Papamichael, Catherine Itsiopoulos, Dimitris Tsoukalas.

Συντάκτης : Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
 / Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Πηγή: https://www.drtsoukalas.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close